Скандал в НС: Спира ли кранчето и ще пресъхне ли ГЕРБ от суша?

След 2 часа дебати депутатите освободиха новия шеф на тотото от НС
193
Скандал в НС: Спира ли кранчето и ще пресъхне ли ГЕРБ от суша?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите прекратиха правомощията на народния представител Александър Тодоров от ИТН след два часа дебати и взаимни нападки между управляващи и опзиция.

Тодоров подаде оставка, след като стана ясно, че той е изборът на спортния министър Радостин Василев за нов изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор. 32-годишният Тодоров е роден в Хасково и бе избран за народен представител в 45-то, 46-то и 47-то Народно събрание от район Плевен.

На закрито заседание във вторник Софийски градски съд спря вписването на новото ръководство на Българския спортен тотализатор. До решението на СГС се стига след жалба от страна на досегашните членове на Управителния съвет на тотото Христо Йовов и Гошо Гинчев.

По време на дебата от ГЕРБ обвиниха Тодоров, че е подписал декларация с невярно съдържание, защото когато се е съгласил да оглави тотото, той е бил действащ депутат, въпреки че е подал заявлението си за напускане на НС в същия момент.

Според депутатите от опозицията идентичен е случая с премиера Кирил Петков, който е подал декларация за отказ от канадското си гражданство, след като е станал служебен министър. По случая излезе с решение и Конституционният съд. Магистратите отсъдиха, че Кирил Петков е бил канадски гражданин, когато е бил назначен за министър на икономиката от президента Румен Радев.

Хамид Хамид от ДПС коментира, че явно Конституцията и законите на страната не се спазват.

Радомир Чолаков от ГЕРБ отсече, че министърът на спорта, който е юрист нарушава закона с пълното съзнание за това, както и депутат, който подписва декларация с невярно съдържание с пълното съзнание, че това е така.

„Защо е това бързане и защото е трябвало да се извършва това закононарушение? Едно и също действие, когато започне да се повтаря то става система“, посочи той.

Според него така се руши парламентаризмът.

Ива Митева от ИТН обясни, че съгласно разпоредба от Закона за противодействие на корупцията има срок от 1 месец, когато става дума за несъвместимост

„В декларацията си Тодоров е заявил, че е депутат и  че до момента на встъпването му в длъжност като директор на БСТ той вече няма да е депутат“, разясни тя.  

Красен Кралев от ГЕРБ отсече, че не е било нужно да се бърза, а да се изчака НС да освободи Тодоров и утре да бъде издадена заповедта за новия борд на БСТ.

„В момента дружеството е с рекордна печалба от 53 милиона лева за миналата година, което е исторически рекорд и може би това това е причината за бързането. Действащият борд е избран чрез конкурс, за да се избегнат политическите назначения“, посочи той.

Тошко Йорданов от ИТН обвини опозицията, че се опитва да изкриви дебата.

„Разбирам какво се опитвате да направите. Декларацията има две страници, не е нарушен законът. Проблемът тук е тотото, като част от порочния модел на ГЕРБ, който е пропил цялата държавна администрация. Сега тече изчегъртване на този тумор“, каза той.

Самият Александър Тодоров отсече, че твърденията, че е назначен за изпълнителен директор не отговарят на истината, защото все още не е вписан от Агенцията по вписванията.

Виктория Василева ИТН обяви, че острата реакция на опозицията била, защото спира кранчето.

„Ще пресъхнете от глад и суша. Айнщайн е казал, че Вселената и човешката глупост са безкрайни“, посочи тя.

Хамид Хамид от ДПС й отговори, че „ако Айнщайн е знаел, че в НС  ще има ИТН и какви глупости ще върши, въобще не би се колебал за една малка вселенка“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
5
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Да се направи разследване на случая , когато се повториха същите цифри от предния тираж и кои са печелившите !!!!
58
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само гледай вас народа да не ви изрита февруари месец с тройните сметки за ток!
57
5
 
17
 
! Отговори
перко преди 2 години
Вссички действия на това правителство са една голяма ИЗГЪЗИЦА на гърба на народа!
56
5
 
26
 
! Отговори
Надблюдател преди 2 години
Не са дали доказателства и за пет лева, а все някъде някакви кранчета затваряли! Спряха кранчетата за Хемус, само че спряха и цялото строителство! При ГЕРБ се строеше с пълна сила, твърдят даже , че имало пари и за крадене! При тази нищо не се строи, само че виждаш ли , не се "крадяло"! Още не са обяснили, къде изчезнаха 9 милиарда лева за декември, от толкова "некрадене"!
55
12
 
12
 
! Отговори
До 58 преди 2 години
За съжаление гербаджиите и дпс толкова окрадоха, че имат милиарди.Могат да плащат за протести до живот.Въпросът е да се вкарат в затвора.
54
2
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ТОТОТО СЕ КРАДЕ БЕЗОГЛЕДНО!!! САМО ВЪРТЯТ ЧАСОВНИКА НА САЙТА НАЗАД И ПУСКАТ КОМБИНАЦИЯ ПЕЧЕЛИВША И ОБИРАТ ДЖАКПОТИТЕ! ДОКАТО НЕ СЕ ВЪРЖЕ КЪМ НАП ДА СЕ ПОДАВАТ НАПРАВЕНИТЕ ЗАЛОЗИ ТАКА ЩЕ Е КРАДЕНЕ КРАДЕНЕ И ПАК КРАДЕНЕ!
53
6
 
16
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
До Анонимен ... Крана на "пАтока" даде възможност за диверсификация на България с газовият хъб и интерконектора с Гърция и възможността да се избавим от руската зависимост с възможности за азербайджански, американски че и от всякакви други източници газ, а тези дето лаеха тогава по ББ сега реват че интерконектора с Гърция не е завършен, както и всичко което замря под вдигнатия юмрук на *** и държавата ни изпадна в радевата зима ... !!!
52
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай Хамид пад мачка чалго-фатмашката диктатура.
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Незнам какво се радвате че "изчегурквали" тока и храната неможе си платите. Тез там са добре под кранчето са
50
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вадят им зъбките един по един.
49
1
 
7
 
! Отговори
мъни-мъни-мъни преди 2 години
Всичко се върти около тях!
48
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Христо Йовов шеф на тотото.Това ложеха само гербаджиите да го измислят.Отделно, Йовов е пръв приятел на банкянската мутра.Но..сигурно гербаджиитв ще харесат и Гонзо за министър на спорта и Лучо мозъка за здравен министър.Знаем си ги тях.
47
9
 
6
 
! Отговори
noname преди 2 години
горките гербески комунисти, как ще плащат за протести, как ще плащат на Копейкин да изкара *** на протест.
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За кранчето са там . На държавна цица
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Фен 51 Мъжка секретарка, както казва шефът му :)
44
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изчегъртайте ги тия крадци! ДО ДЪНО!!!
43
2
 
9
 
! Отговори
Дончо 58г. ПЕРНИК преди 2 години
От ДАНС може ли да кажат защо Румен Николов-Пашата и Маджо имат достъп до класифицирана информация, по точно секретни досиета !? Или това е по наследство от Бойко Борисов?
42
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като каскетът не повдигна обвинение, на какво основание се смята, че Петков е нарушил Конституцията?
41
4
 
7
 
! Отговори
Фен преди 2 години
Къф е тоя Халил Малил, и защо ни занимавате с него???некъф пергиш си развява простотията в народното събрание???
40
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено, че гербавите калинки ще бъдат изритани отвсякъде.