Заплашена ли е националната сигурност на България?

Според експерти страната ни не е под заплаха
26 яну 2022 21:15, Петя Славова
36

Заплашена ли е националната сигурност на България на фона на напрежението между Русия и НАТО? Експерти смятат, че страната ни не е поставена под заплаха, но позицията ни по нарастващия конфликт между Алианса и Москва трябва да бъде в защита на суверенитета ни.

Ден след спешния Съвет по сигурността при премиера - експертите са на различни мнения за неговата функция.

Още по темата

"Ако има нещо да ме безпокои, лично мен е това, че тази каруца е хубава, обаче се впряга малко преди коня, защото не видяхме дотук позиция на комисиите по тези въпроси", коментира експертът по международна сигурност Славчо Велков.

"Важно е НАТО да не се пропука, да няма разнобой във вижданията за ответни мерки", сподели бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Димо Гяуров.

А ответните мерки на НАТО спрямо Русия не включват военни действия у нас, категорични са още специалистите.

"В момента националният интерес съвпада с този за колективна отбрана. Но ако това е за сметка на просперитета, на сигурността на държавата - в никакъв случай не бива да се допуска", категоричен е Велков.

"Пряка заплаха за България няма, но съществуват определени рискове. Не бих казал, че това е мобилизация като за война. Това е съвсем нормална ответна реакция на това, което се случва на няколкостотин км от нас", допълни ген. Гяуров.

Според бившия шеф на разузнаването у нас руският посланик е трябвало да бъде привикан след думите на Лавров, че НАТО трябва да се изтегли от България.

"Подобно поведение на Русия е тежко обидно спрямо България", отсече той.

А според бившия депутат от БСП допълнителната техника на НАТО у нас, макар и в рамките на военни учения, е мярка, която първо трябва да бъде одобрена на местно ниво.

"Когато ти идват гости, за да ти помагат, би трябвало да си ги поканил, съвсем внимателно го казвам.", каза Славчо Велков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: УкрайнанатоРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
9
 
2
 
! Отговори
BLITZKRIEG преди 2 години
Несъмнено крепостните феодали ще нападнат Космическа Америка с конвенционалните си оръжия и веднага ще последва светкавичния отговор на Пентагона, като всичките му ракети ще бъдат изстреляни от Космоса, за да са неуловими от ПРО и ПВО. Веднага след сразяването на примитивна Русия, националните ни предатели няма да могат да се надяват на милост от страна на Военния трибунал и ще трябва своевременно да се отправят към Делтата на Амазония...
20
2
 
13
 
! Отговори
Петров преди 2 години
Лавров не е казал, че България трябва да излезе от НАТО, което си е работа на България. Лавров има в предвид нещо друго/без да го артикулирА/, което хитреците се правят, че не разбират. Лавров каза, че при евентуален конфликт в Украйна, ако от базите в България започнат да излитат в тази посока изтребители, бомбардировачи, транспортни самолети натоварени с танкове, оръдия, припаси, войски, тогава ще стане лошо за България, при това съвсем безмислено.
19
1
 
2
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Язе иам ракиена сигурност ! От иаам сто кила ракия 56 градуса двойна преварка ! Га чиляк са-а подсигурил с толкоз огненъ водъ и ковид го не фаща,и кураж му иде и от войнъ не му пука чи мой дъ стане !
18
3
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Национална сигурност има държава,която е НЕЗАВИСИМА,България отдавна е западноевро.ейски васал.
17
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България няма национална сигурност, има национална зависимост от САЩ.
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***, аз имам друг въпрос. За последните 30години има ли журналист влязъл в затвора? Аз мисля че е време да има. Иначе ще ви бием. Който разпространява лъжи слухове клевети за да печели пари ще яде бой. Да го прочете и Гешев.
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един бомба и Бг ще е изчистина от картата
14
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой ви плаши бря тарикати продажби натовски мекерета ,вие ли че борите Русия !!!
13
1
 
19
 
! Отговори
SS преди 2 години
Такова понятие Нац. Сигурност фигурира само в главите на някой дето си въобразяват ,че са хванали Мойсей за жезъла ! След като армията ни е само една формалност за каква сигурност да говорим ?
12
1
 
16
 
! Отговори
... преди 2 години
Мен никой не ме е питал дали искам да съм в НАТО.Който има син за мобилизация да го праща да сменя натовски памперси.Моя син никога.
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промяната срахте на на местенето бързо ,не забравяйте че Русия е велика и никой не е питал народа искане ми НАТО или не
10
0
 
11
 
! Отговори
Искандер преди 2 години
Россия ни слова за украину не сказала. Требования России относятся к странам НАТО у них будут проблемы не у украины. нападение на украину муссируют западные СМИ. На самом деле проблемы у НАТО. большие проблемы. украина и так уже что-то вроде хутора. У НАТО будут проблемы я повторяю.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Война няма да има, а Путин иска и Донбас да анексир - по "взаимно съгласие" !
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Влизам във военни действие само ако всички олигарси и ДПС всичките са до мен на първа линия ,иначе никога.
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като цъфнат половин милион руски и украински бежанци на границата както след "Октомврийската революция" тогава ще разберете дали е застрашена националната ни сигурност !
6
7
 
18
 
! Отговори
Адмирации преди 2 години
Вън България от Нато и ЕС! ДА, за влизане в състава на Руската федерация! Евтин газ, ток, нашо земедели и зеленчуци!
5
0
 
18
 
! Отговори
аз преди 2 години
Естествено,че е заплашена ... от правителството ни и президента дето ни ги докара тия клоуни
4
2
 
4
 
! Отговори
Зори преди 2 години
НЕ.
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ме интересува .Имам твърда позиция ,ако стане война ,довиждане от страната .
2
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не няма да стане да се включвам във война .Гледах мутри гледах олигарси гледах политици които се продават е живота ми е даден да живея а не да се бия за споменатите ,България и народа нямат нищо общо с тях .