ГЕРБ: Холокоста е най-тежкият урок по история, да не се забравя

Антисемитизмът не изчезна с освобождаването на нацистките лагери
Обновена: 27 яну 2022 11:01 | 27 яну 2022 10:55, Камелия Цветанова
91
ГЕРБ: Холокоста е най-тежкият урок по история, да не се забравя
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ почете Международния възпоменателен ден на Холокоста в декларация.

"В световния календар има дати на скръб и печал, които ни напомнят за най- мрачните дни в глобалната история. Такава дата е и и днес, 27 януари, денят в който през 1945 г. бе освободен лагера Аушвиц", каза Екатерина Захариева.

"Днес ние почитаме паметта на милионите невинни жертви на Холокоста, спомняме си за погубените човешки животи на тоталитарния режим, който се опитва да унищожи една от най- важните човешки ценности - разнообразието и толерантността. Усилията към глобалната демократична общност трябва винаги да бъдат ръководени от зачитане на различията", каза още тя от името на ПГ на ГЕРБ.

По думите й Холокоста е най-тежкият урок по история, който не трябва никога да бъде забравян.

„За съжаление антисемитизмът не изчезна с освобождаването на нацистките лагери“, припомни Захариева.

Тя подчерта спасяването на българските евреи, което е забележително събитие, което показва волята за справедливост на българския народ.

„Благодарение на усилията на 43 депутати, позицията на църквата, на общественици, на обикновените граждани държавният глава цар Борис Трети отказва депортиране на повече от 48 хиляди евреи към лагерите на смъртта. Това не са фашисти, нито в България е имало фашистки режим. Обективният прочит на историята е признак за демокрацията на една държава“, отбеляза тя.

„Не може да се оспорваме обаче факта, че 11 000 евреи от Северна Гърция и кралство Югославия са били депортирани“, посочи тя и призова всеки да поеме отговорност, за да се гарантира, че младото поколение ще запомни Холокоста и ще е нетолерантно към всички форми на национализъм и изкривяване на историята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: гербХолокоста
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не се забравя , а да се омилостивява .
70
0
 
1
 
! Отговори
Фашисти преди 2 години
член 21 от ззн забранява даването на българско гражданство на чужденци от еврейски произход, като в този текст се крие формалното основание на по-сетнешните действия и разпореждания с евреите от страна на българските власти в "новите" земи [1]. през март 1943 година са депортирани 11 343 евреи от тракия, македония и пиротско.
69
0
 
4
 
! Отговори
Манафейко: преди 2 години
Никой не може да избяга от "рабфагаджийската" си природа и госпожата е едно от най-убедителните доказателства в това отношение.
68
0
 
8
 
! Отговори
СтандартноТъп преди 2 години
Започвам да забелязвам интересна повтаряемост на статии от модела ГЕРБ : Казаха някаква тъпотия :DИ после 200 безмозъчни бота пишат несвързани коментари в подкрепа на боко ...Доскучава вече !
67
0
 
4
 
! Отговори
ми те тез са смешни! преди 2 години
КОЙ ЗАЩИТАВА "режима" в киев,ПОСТАВЕН от у(SS)A чрез ПРЕВРАТА 2014г.??!!!А синЧето на байДон какво ПРАВИ ТАМ,в киев,А???!!!ГЛЕДАЛТЕ КЛИПА В нойто ПОЛИЦАИ от киев облечени в ЧЕРНИ,МРАКОБЕСНИ МУНДИРИ малтретират и "АРЕТУВАТ" американец ,КОЙТО НОСЕШЕ"ДРЕШКИ" с цвят????!!!БЯЛО-СИНьО-ЧЕРВЕНО!!!ТОВА ИСТИНА ЛИ Е!!!или "ППРаПаГаНДА"???!!!в герП са НАГЛИ ЛИЦЕМЕРИ,СЪД и ЗАТВОР за ВСИЧКИ!!!от ТеХ!!!
66
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Познаването на историята е много важно за да се прави анализ и изводи.Фашизмът е силно политическо течение в Европа между двете войни.Фашистки партии и структури е имало навсякъде.Антисемитизма не е бил задължителна черта на привържениците на "корпоративната държава".Това идва под влияние и натиск от немците и не навсякъде и в еднаква тежест.И сега е момента да се хванете за масата- имало е и еврейски фашистки организацииhttps://en.m.wikipedia.org/wiki/Brit_HaBirionim
65
1
 
13
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
А защо ФАЩ не се разформирова и не освободи земите на местните? Избити са милиони! Защо никой не говори за това?!
64
2
 
15
 
! Отговори
Бойко да я уволни! преди 2 години
Никога от Израел не са имали претенции към България, защото са благодарни за спряната депортация, но сега гербаджийката иска да им навре в лицата на израелците тези 11.000 и да ги подсети, че трябва да имат претенции......извинявам се, но това как би могло да се определи като "Работим за България" тип поведение, за каквото се бият в гърдите ГЕРБ?! По-скоро виждаме едно отчаян, жалкарски опит да накиснеш държавата си, само и само да се подмажеш и облажиш. Бойко трябва да уволни Захариева на мига!
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И да не се забравя кой наш днешен съюзник и приятел (който междувпрочем и днес не ни счита за равен) причини тази варварщина и кой днес от същите тези човеколюбци е обявен за наш враг! Само казвам, да си опичат на акъла онези някои проповядващи втори план Барбароса тези дни.
62
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бравос, другарко Захариева! Съветският Холокост, най-хуманният холокост на света! Урааааа, равнис...миррно! Замалко бяхме забравили какви долни и3мети сте герб. Не за друго, защото Кирчовците са още по-големи гарбиджи и от вас, ном с тази си проява, излизате едни дърди напред! Кирчо ое само ви мине ако предложи на Израел репарации заради цитираните от вас 11 хил евреи от Гърция и Югославия, които фашистка България дала на чичко Ади! ЛУНАТИЦИ ЖАЛКИ, вместо да лижетe задното на евреите, работете!
61
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_HolocaustСпоред тая таблица 7335 български евреи са жертви на Холокоста!!!И това при положение ,че според мемориала Яд Вешем срещу България пише 0!!!Кой клевети България?!?!?
60
4
 
17
 
! Отговори
Напомняне преди 2 години
Ковид-а, най-голямата измама на века, а измисленият Холокост , най-голямата измама за миналият век! И погледнете от къде започва всичко това - краварите!
59
10
 
7
 
! Отговори
Нострадамус младши преди 2 години
До Леко, че ще пръднеш : А ти се *ра !!!!! Явно си привърженик на онези , които пускаха газта ;) Твоето Царство България беше съюзник на Тристранният Пакт !!! Руснаците обявиха война на Царството ти , НО нито една бомба , нито един снаряд , нито един патрон не беше изстрелян срещу България !!!! Същите тези помогнаха да се построи Нова България , космическа и атомна , на 27 място в света по благосъстояние !!! Безплатно образование и медицинска помощ , електричество и в маалите ...
58
1
 
6
 
! Отговори
мандраджиев партизан преди 2 години
Дрогаре последно кво да говорим 6млн 9млн или 12млн по камерите
57
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цъ, цъ цъ, как така Захариева е пропуснала да спомене кабалското число 6 милиона, с което мошетата толкова обичат да се заиграват...хм...може би и тя е разбрала, че числото 6 милиона вече официално е мъртво, дори надписа над аушвиц в Полша промениха преди 3 години и от 4 милиона, сега пише "над 1 милион евреи".
56
6
 
10
 
! Отговори
Леко, че ще пръднеш преди 2 години
До Нострадамус младши СССР и юдеоболшевишката червена армия окупираха и разрушиха една почтена, суверенна и неутрална страна - Царство България! Ако евреите-ционисти не бяха вкарали за пореден път Америка във войната, и ако еврейските банки не бяха дали милиарди долари на юдеоболшевиките за оръжия, храна и дрехи, Фюрeра щеше да смаже сатанинския СССР и нащето хубаво царство щеше да бъде и днес една от най-проспериращите страни в света! Вдигни си панталона, товарищ!
55
0
 
12
 
! Отговори
Гошето преди 2 години
Всяка година нашите политици използват евреите за да се опитат да вадят дивиденти. Трябваше да споменат и жертвите на Сталин и Мао и червените кхмери - комунистите са много добри в избиването на собсвените си сънародници. Сталин и Мао надминаха Хитлер десетократно като бройка.А за спасяването на българските евреи трябва да се отбележи, че те са спасени от хора с морал и ценности, които нашите политици нямат.
54
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама айде да почетем всички жертви на зверства, не така едностранчиво! Например чували ли сте, че и в Индия е имало "гладомор"? И то не един, а няколко. С любезното съдействие на Великобритания. Започва с "Бенгалския глад", когато умират над 10 млн. души. А последният е по времето на Чърчил и умират 3 милиона, за което Чърчил, виждайки снимка с труповете по улиците шеговито се произнася "Тогава защо Ганди е още жив?"
53
7
 
5
 
! Отговори
Виц преди 2 години
Пицата не пищи като я слагат в пещта, за разлика от евреина.
52
4
 
20
 
! Отговори
Ей, гербави! преди 2 години
Вие ли ще ми говорите за геноцид? Точно вие ли бе?