Окончателно: Депутатите намалиха състава на КЕВР от 9 на 5

Президентът, НПО и работодателите няма да правят предложения за членове
32
Окончателно: Депутатите намалиха състава на КЕВР от 9 на 5
Снимка: БГНЕС

С промени в Закона за енергетиката, приети на второ четене, депутатите свиха състава на КЕВР от 9 на 5 членове.

Против предложението се обявиха от ДПС и "Възраждане".

Според Рамадан Аталай от ДПС така предложението поправки в целия закон са излишни. Той коментира, че е нужно само да се запише, че се избира председател на КЕВР и един член на комисията, както искат управляващите.

"За петима е непосилно да се справят със задачите си, защото дори в състав от 9 души беше трудно да възстановят авторитета на КЕВР", посочи Аталай.

Цончо Ганев от "Възраждане" отсече, че няма силни аргументи за намаляване на състава на регулатора. "Единственият довод, който чух, е че ще спестим от заплати, а има стотици паразитни службички и структурки, тях не ги пипате, но се захващате с КЕВР", настоя той.

ГЕРБ поиска и президентът, неправителствените организации и работодателските да имат право на правят предложения за членове на КЕВР, а не само депутатите и парламентарните групи. Искането на партията обаче не беше прието.

Делян Добрев коментира, че сега се връща тъмната практика от миналото предварително да е ясно кой ще е председателят на КЕВР

"Сега кандидатите са двама и са за две места, така че те са предварително избрани“, предупреди той във връзка със смяната на настоящия председател на КЕВР Иван Иванов и члена Евгения Харитонова, чиито мандати са изтекли още през 2020 г.

Васил Стефанов от ПП обясни, че за останалите независими регулатори като СЕМ, Комисията за регулиране на съобщенията, НПО и работодатели нямат право да предлагат членове и това е направено с цел да няма лобита. Същото важи и за КЕВР, смята той.

"Не е европейска практика такива предложения да се правят за енергиен регулатор", каза Стефанов.

По време на дебата Росица Кирова от ГЕРБ коментира, че в редица общини осветлението на улиците спира заради скъпия ток.

"Общините, които са изключили осветлението си са повече от 50 и само един инцидент да стане и да пострада един човек заради това, е много", каза тя .

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намали 4 от КЕВР ,да спестял от заплати , но назначи 104 зам. министри .Лъжец.
26
0
 
1
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
АЙДУЦИТЕ НАМАЛЕХА......АМА ЦЕНИТЕ НА ТОКА---НЕ!!!!..../..Ква е файдата ,тогава...?/
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възраждане и ДПС гласуват заедно. В негласна коалиция са. Следете никога не се нападат едни други
24
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Ауу,намалихте броя на аайдуците..Горкичките,ц,ц..
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
олекна ми, промяната от която имахме нужда
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно ДПС са се навряли навсякъде в енергетиката и сега ги е страх да не секне кранчето. Другите докато се джанкат тези тихумълком си внедряват хора и превземат отвътре.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
промяната е дошла да назначи техни хора, след това национална катастрофа и никой няма да си спомня за просто Киро и другите фигуранти но ще са се нагушили с вашите пари.
20
4
 
3
 
! Отговори
1 преди 2 години
Че той председателят на кевр е от ДБ, какъв ти тук ГЕРБ.Просто не е удобен на крадливите харварди и тяхната мафия.
19
1
 
5
 
! Отговори
до Малко за политика преди 2 години
ЕРП са на загуба,както всеки нормален бизнес в момента.На печалба е само енергийната мафия.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И защо да пълним гушите на ЕРП'тата с готови пари, като реално за България поскъпването на тока е напълно необосновано? По добре ги хванете за ушите и им направете ревизия и данъчна проверка.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уж щяха министерствата да намаляват!
16
3
 
7
 
! Отговори
БС преди 2 години
Браво, 4 сукалчета по-малко.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, как от 9 на 5? От 9 на 0 (нула) трябваше да им намалят членовете!
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено партиите на статуквото ще са проти в.От къде ще гепят за офшорните си сметки ако не от опърпания"гражданин".А големите акули само това чакат,да се натрупат доста в сметката им и с един Закон"Магнитски"да ги присвоят.А гражданина да пие една студена кладенчова вода от магазина.И вълкът сит и агнето изядено.Да ви имам птичите мозъчета.Търсите само от къде да кълвете и да сepeтe на метеното.
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено партиите на статуквото ще са проти в.От къде ще гепят за офшорните си сметки ако не от опърпания"гражданин".А големите акули само това чакат,да се натрупат доста в сметката им и с един Закон"Магнитски"да ги присвоят.А гражданина да пие една студена кладенчова вода от магазина.И вълкът сит и агнето изядено.Да ви имам птичите мозъчета.Търсите само от къде да кълвете и да сepeтe на метрото.
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено партиите на статуквото ще са проти в.От къде ще гепят за офшорните си сметки ако не от опърпания"гражданин".А големите акули само това чакат,да се натрупат доста в сметката им и с един Закон"Магнитски"да ги присвоят.А гражданина да пие една студена кладенчова вода от магазина.И вълкът сит и агнето изядено.Да ви имам птичите мостчета.т първите само да кълвете и сepeтe на метрото.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е много важно колко ще са"члeнobeтe"на един napaзuт.Може освен членове да му сложат и хобот за да може да смуче повече.И веднага ще се аргументирамВсички предоставящи услуги трябва да изчисляват количествата на база най-малката мерна единица и да не закръгляват потреблението на по голямото число а реално да го отчитатПример:ВиК винаги закръглява на по голямото число,не отчита литрите.Така на следващото отчитане ги плащаме отново.КВЕР е излишна ако има развит пазар,т.е.конкуренция.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е много важно колко ще са"члeнobeтe"на един napaзuт.Може освен членове да му сложат и хобот за да може да смуче повече.И веднага ще се аргументирамВсички предоставящи услуги трябва да изчисляват количествата на база най-малката мерна единица и да не закръгляват погребението на по голямото число а реално да го отчитатПример:ВиК винаги закръглява на по голямото число,не отчита литрите.Така на следващото отчитане ги плащаме отново.КВЕР е излишна ако има развит пазар,т.е.конкуренция.
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На крива ракета космоса и пречи!
8
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На нека..дърниците от Дондуков 1и2 КЕВР им пречи!Иван Иванов е най добрият!