ДБ иска временна комисия за изменение на конституцията

Партията внесе в НС предложение за създаването й
28 яну 2022 18:47, Александър Попов
72
ДБ иска  временна комисия за изменение на конституцията
Снимка: БГНЕС

"От името на управляващата коалиция днес в деловодството на Народното събрание бе внесено предложение за създаване на временна парламентарна комисия, която да обсъди възможните промени в конституцията, свързани със съдебната реформа и върховенството на правото", заяви на брифинг в парламента председателят на групата на “Демократична България” Христо Иванов.

Той уточни, че съставът на комисията ще бъде формиран на паритетен принцип. Очакванията са, че всяка от седемте парламентарни формации ще излъчи по двама представители в нея. “Целта ни е да съберем конституционно мнозинство, за да можем най-сетне да направим крачка напред”, каза Иванов.

Според съпредседателя на “Демократична България” много е важно това да се случи преди неизбежните промени в структурата на Висшия съдебен съвет да влязат в сила и преди да бъде избран състав на кадровия орган. “Като казвам, че според мен тези промени са неизбежни, имам предвид поредицата от препоръки от Венецианската комисия, от Европейската комисия, от Европейския съд по правата на човека, които ни призовават да осигурим в съдийската колегия на ВСС да има голямо мнозинство членове, избрани от съдии, а в прокурорската колегия да имаме възможност да изберем представители, които не са част от прокуратурата, т.е. на са в кариерна зависимост от главния прокурор, а представляват парламента, което пък е структурна предпоставка за отчетност на главния прокурор”, аргументира се Иванов.

Наличието на предпоставки за политически консенсус за конституционни промени лидерът на парламентарната група на ДБ очерта със заявката на президента Радев, че има свой проект за промени в конституцията и с предизборните и следизборни заявки от партиите, включително от опозицията, за готовност за изменения в основния закон. С работата на комисията, която ще бъде прозрачна и пред медиите, Иванов очаква, че “всички ще видят кой къде стои, с какво е готов да се ангажира”. И изрази надежда чрез медиите общественото мнение да повлияе върху всички политически формации да подходят отговорно към тази тема.

Христо Иванов благодари на трите партньорски партии от управляващата коалиция, които са подкрепили инициативата на “Демократична България” за създаването на временната комисия, като персонално изтъкна приноса на Ива Митева от ИТН и на доц. Атанас Славов от ДБ.

Запитан от журналисти за упреците от настоящия и от бившия главен прокурор - Иван Гешев и Сотир Цацаров, за посегателство над независимостта на прокуратурата, Иванов отговори, че и двамата трябва да си подадат оставката. За него Цацаров е лицето на дълъг период на безвремие в прокуратурата, когото Иванов като правосъден министър е призовавал многократно да разследва корупционни скандали, като този с “Двете каки”.

“На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда”, каза депутатът юрист и даде за пример последните изменения в сръбската конституция, направени на базата на препоръките на Венецианската комисия в контекста на присъединяването на страната към ЕС. Иванов напомни, че и в Плана за възстановяване и устойчивост на ЕК за България се настоява за отчетност и ефективност на прокуратурата. И че същите аргументи ще бъдат използвани и по пътя ни към Шенген и Еврозоната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Наско преди 2 години
Христо Иванов е провален юрис, кой знае каква каша ще забърка този път.
49
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 2 години
България има герои от Булаир, Чаталджа,и христо героя от "РОСЕНЕЦ"с него и мирчев ивайло,копието по килограми на пеевски,лапнаха кокала,и забравиха,за какво влязоха в Народното Събрание.
48
0
 
2
 
! Отговори
Петър преди 2 години
ДБ са една малка маргинална организация, която не следва да се меси по такива важни въпроси.
47
0
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
А Дай България с поведението си ще отблъснат и малкото хора, които все още им вярват. Вместо да се заемат да решават неотложните тежки проблеми, те само за свалянето на главния прокурор мислят! Идея фикс! Какво толкова ви бърка Гешев в задните части? И такъв съюз си спретнаха с комунистите, че да не повярваш просто!
46
0
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Тия са ненoрмални, бе. Съвсем oткaчиха. Имаш ли конституционно мнозинство? Нямаш. Ами тогава къде сте тръгнали? Христо явно е завършил право по втория начин, явно е бил тройкаджия. Аман от такива! И при мене на работа ги има, не разбират, пънат се и пречат на хората, които могат и разбират. Затова сме на това дередже!
45
1
 
3
 
! Отговори
Шаран БГ преди 2 години
Нашите партийни избраници в Партийното събрание не спазват изобщо Конституцията! Единствено се прекланят на чл. 71 и са стриктни при изпълнението му! Всичко друго се замазва, завоалира и оплита в купища лъжи , чрез законите, които утвърждава т.н. Конституционен съд. А там "съдиите" са курдисани от същите тези партийни избраници и няма къде да шават - платата е поносима, мандата - също Г-н Хр.Иванов има право! Комисии му е майката ! С председателите, зам. председателите и нужните членове.
44
0
 
7
 
! Отговори
Не пипайте преди 2 години
Конституцията!
43
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев е тумор.
42
3
 
14
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Голям мерак, голяма поръчка, да свалят Гешев, че бъркал в дупките на Божката, Прокопа и мустакатия ром в Белград. А наивниците вярват на ДБ, били демократи. Пък те такъв съюз спретнаха с комунистите, ум да ти зайде. Борци за демокрация уж, а глупаците ви вярват.
41
2
 
11
 
! Отговори
П.П преди 2 години
...Перверзията Продължава! Колко ли е нагушил Този от ментора си Прокопи, щом и на лягане и на ставане все името на Гешев му е в устата ! Като болшевишки израстък трето поколение наред, лъже и маже като за световно! Последното, което го интересува това Недоразумение , е какво се случва в държавата!
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега не разбрахме, Христо Иванов в оставка ли е или тихомълком я е оттеглил. Някой знае ли? Защото той и Боби Михайлов към година и нещо бе в оставка, а после се оказа, че било грешка.
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой ще я извърши тая "конституционна реформа" - разградската секретарка или адвоката без разрешително?
38
0
 
3
 
! Отговори
Един от митинга преди 2 години
До Анонименда бе да , ИТН , ПП - какви президетски и на олигарсите партии са?Какво недоразумение е Възраждане? Хайде на война и който оцелее!
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бойкикиев не те те ли е срам , прадедо ти македонец , дедоти комунист интернационалист убит по гулаг , разбираме те поне тебе да си пръв американофил ,ама акъла генетично ти е деградирал
36
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя некадърник Ристю още не е прочел сегашната конституция докрай, ама тръгнал да я преправя.
35
0
 
11
 
! Отговори
Пепи Еврото преди 2 години
(на бутилка уиски) към жена си Любена: "Любке, пазиш ли си тениската с надпис Plan B, да врътнем едно прочестче, на Ристьо, че гледам се е взел мноо насериознУ. Конституцията щял да променя. Ш' му дам аз една коституция и реформа.
34
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важно е да си гласуват пак увеличение на депутатските заплати, че инфлацията им го изяде.Този и Славчо на следващите сте аут мили прокопита, а на останалите да им е за урок какво смятат да правят и от какво имат нужда хората.
33
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Национални предатели!
32
0
 
11
 
! Отговори
"Просто Киро&qu преди 2 години
Няма проблем бе Ристе. Просто е. Чакай, ще стане. Ама друг път
31
0
 
10
 
! Отговори
От Буджака преди 2 години
Ще му набиваме канчето на мравояда. Ако с 8% доверие не събере конституционно мнозинство от 161 гласа. Ако успее, ще получи кокалче