Минималната заплата скара бизнеса с Василев, искат да се извини

Според министъра от пазара трябва да излязат "некадърни", за да няма работещи бедни
396
Минималната заплата скара бизнеса с Василев, искат да се извини
Снимка: БГНЕС

Работодателските организации поискаха извинение от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев.

Още по темата
Те цитират думите му на заседанието на НСТС за бюджета вчера в отворено писмо: "от пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците. Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро".

Василев заявява това при обсъждането на ръста на минималната работна заплата, който правителството предлага да е с 60 лева - от 650 на 710 лв. от 1 април. Работодателите не са съгласни с повишението.

Бизнес организациите АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ изтъкват, че "в България половината от заетите на минимална заплата са в бюджетната сфера. Така по неговата логика, най-некадърен работодател е именно държавата!".

"На минимална заплата в частния сектор се назначават хора с ниска или изцяло липсваща квалификация и опит. В малките населени места и в общините с преобладаващо ромско население работодателите поемат социалната функция на държавата като обучават и квалифицират напълно неграмотни и без никаква квалификация хора, и им плащат колкото изкарват. Вместо да получат благодарност, работодателите в такива общини сега ще бъдат обявявани за некадърни. Да, в чужбина такива хора получават повече, но за такава работа и резултати, такова е и заплащането. В чужбина и министрите получават повече", пишат те.

Според бизнеса непремереният ръст на минималната работна заплата за някои икономически дейности и райони на страната води до изравняване на всички възнаграждения на нивото на МРЗ и демотивиране на работещите да се квалифицират и полагат по-производителен труд. Т.е. проблемът не е в нивото на заплащане само на наетите на минимална заплата, а е структурен проблем, свързан с цялостното ниво на заплащане на труда.

"Минималната заплата е резултатна величина и се определя от количеството и качеството на положения труд, а не е социална помощ. В допълнение отбелязваме, че по показател „работещи бедни“ България е в средата на класацията в ЕС. А по показател "популизъм на политиците", който представлява съотношение на МРЗ към БВП на глава от населението, сме № 1", пише още в писмото.

"Настояваме вицепремиерът да се извини на българските работодатели, благодарение на чиито усилия и денонощна ангажираност се крепи функционирането на обществените системи!", завършват от работодателските организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
5
 
9
 
! Отговори
Янаки преди 2 години
Държавата дето пише законите - същата тази държава не си спазва законодателството, а иска народа да го спазва. Всичко е такъв батак... ако погледнете през прозореца ще видите планини от отпадъци и българско "благоденствие".
255
3
 
8
 
! Отговори
Пешев преди 2 години
Българската икономика е все още планова и социалистическа. "Партията каза че заплатата ще е толкова". Няма значение че някои не работят. Няма значение че някои ги отнесе Ковид - всички ще получават еднакво. И се чудят защо всички читави ще мигрират от тази българска ***.
254
4
 
6
 
! Отговори
Кривондел преди 2 години
Асен като работодател в частната сфера как се е справил, че дава съвети?
253
2
 
16
 
! Отговори
Ставри преди 2 години
Заплатите ще се вдигнат но не заради импотентните напъни на правителството а защото няма кой да работи. Повечето бачкатори са близо до пенсия а младите кадри са толкова некадърни и неграмотни че основно ще останат да работята 60 годишни в България.
252
5
 
3
 
! Отговори
Петко преди 2 години
Понеже няма икономика и заплатите трябва да се определят силово. Като през комунизма държавата казва кое колко трябва да бъде. Държавата е щедра с минималната заплата защото някой друг ще я плати. Толкова е зле всичко в България че цялата държава трябва да се закрие.
251
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Покрай сухото ще изгори и суровото. Недобросъвестните работодатели са повече от тези, които "помагат" на неграмотни роми.Държавата трябва да обхване неграмотните и да ги ограмоти, да ги обучи да работят качествено. Освен това има дейности, за които не се изисква образование, а обучението в работата, не е проблем. Като хамалската работа, някои дейности в строителството...Там заплащането е твърде ниско.
250
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хич не съм фен на Кирчо, Кокорчо и сие, но са много прави в случая. НЕ е нормално да спираш кола за 100 хил. пред офиса, да ходиш на екзотични почивки и на работниците да разправяш, "*** нали ти давам 800 лв?! к'во се оплакваш?!" и любимото ми "криза е! като захлебим (как пък от 15 години не успяхте поне веднъж да" захлебите!) тогава ще ти вдигна заплатата! " 8 години работих така. Първо реших, че ще искам увеличение на 1 година, после реших, че нека направя 5, да се докажа и тогава...
249
1
 
10
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Анонимен-308,защо си мислиш,че африканските заплати,са по-малки,та нашите "бизнесмени" са африканци,само чрез кражби,не плащане на осигуровки и данъци,трупат богатства на гърба на работещите за тях,нека финансовия министър ,по-често,да ги проверява,и да прилагат европейските закони,за не плащане на осигуровки и данъци,в Европейските страни,затварят фирми за години,а тука никой нищо не им прави.
248
4
 
17
 
! Отговори
1 преди 2 години
Г-н Василев,вие не разбрахте ли,че "големите български бизнесмени"искат,да им се работи без пари,не им обръщайте внимание,правете вие,каквото си решите,като правителство.
247
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кокорчо кога ще освободи държавата от себе си? Както правилно са отбелязали работодателските организации - държавата е номер едно по наемането на минимална заплата.
246
1
 
14
 
! Отговори
БИЗНЕС преди 2 години
ЕДЕНИ И ПИЕНИ ДЖИПЧЕТА ПЪК ЗА СЛУГАТА 710 МНОГО БИЛО ХАХАХАХА ЖАЛКА КАРТИНКА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ И ОДЪРЖАВЯВАНЕ НА ВСИЧКИ КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА ПЛАЩА НЯМА ДА РАЗВИВА БИЗНЕС!!!!!
245
1
 
10
 
! Отговори
Доктора до Еди преди 2 години
Добре де, така се вкарваш в зависимост от други хора. 2013 мислех като теб-работех за около 800 лева, не ме осигуряваха. Ако чаках, щях и до сега да работя за 800 лева, вместо това научих занаята си, плащах , за да видя какво правят хората в моя бранш и прочетох над 100 книги-как да продавам по-добре, какви клиенти да избягвам. И сега-при пълен график-правя 800 лева на ден. не на месец. Най-прекрасното нещо на света е да се чувстваш независим и всичко сам да решаваш-кога работиш, кога почиваш.
244
4
 
5
 
! Отговори
Крас преди 2 години
Ама разбира се,че чорбаджиите са виновни.Веднага кака да обяви пълна национализация и започне ново преразпределение и назначение на кадърни управители и собственици.Ще ги назначат служебно. А защо не не да предоставят всичко в ръцете на Божков ,Минев и Банев. Комунизъм по Китайски лиценз.
243
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като види човек клетия представител на "работодателите" от КРИБ и му става жал.
242
4
 
7
 
! Отговори
Еди преди 2 години
Докторе , стига празни приказки. И двайсет години да се развиваш и пиеш кафе, на тая територия няма файда. Трябва използваческата сг.ан погрешно наричана бизнес, да бъде вкара в правия път от държавата и съда. А това може да стане, само когато отрежем пипалата на мафията , начело с малоумния и нагъл Каскет в прокурватурата. Как беше поговорката - кучето скача според тоягата.
241
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На европейски сметки трябват европейски доходи !Които искат да плаща африкански заплати да си преместят бизнеса в Африка .
240
5
 
2
 
! Отговори
Доктора до 305 преди 2 години
Ох и да ти я повишат със 60 лева-какво ще стане, няма да можеш да отидеш на почивка , без да гледаш цените , няма да може да отидеш на ресторант , да ядеш и пиеш цяла вечер , без да се чудиш за сметката , няма да можеш да ползваш най- доброто , което светът предлага. Ако развиваш себе си, може да постигнеш всичко, ти какво направи , за да си по -ценен на пазара на труда .Колко книги прочете , колко умения разви, най-лесно е да кажеш дай.. Минималната заплата преди я правех за месец , сега За ден
239
8
 
6
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Който чака на една минимална заплата е пълен некадъpник.
238
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наистина се излагат работодателските организации. При тази инфлация, които не могат да си позволят да вдигнат заплатите с мижавите 60 лв да фалират! Стават за смях.
237
13
 
1
 
! Отговори
Ааааа преди 2 години
От Крадлив Асан извинения не чакайте.