Минималната заплата скара бизнеса с Василев, искат да се извини

Според министъра от пазара трябва да излязат "некадърни", за да няма работещи бедни
396
Минималната заплата скара бизнеса с Василев, искат да се извини
Снимка: БГНЕС

Работодателските организации поискаха извинение от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев.

Още по темата
Те цитират думите му на заседанието на НСТС за бюджета вчера в отворено писмо: "от пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците. Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро".

Василев заявява това при обсъждането на ръста на минималната работна заплата, който правителството предлага да е с 60 лева - от 650 на 710 лв. от 1 април. Работодателите не са съгласни с повишението.

Бизнес организациите АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ изтъкват, че "в България половината от заетите на минимална заплата са в бюджетната сфера. Така по неговата логика, най-некадърен работодател е именно държавата!".

"На минимална заплата в частния сектор се назначават хора с ниска или изцяло липсваща квалификация и опит. В малките населени места и в общините с преобладаващо ромско население работодателите поемат социалната функция на държавата като обучават и квалифицират напълно неграмотни и без никаква квалификация хора, и им плащат колкото изкарват. Вместо да получат благодарност, работодателите в такива общини сега ще бъдат обявявани за некадърни. Да, в чужбина такива хора получават повече, но за такава работа и резултати, такова е и заплащането. В чужбина и министрите получават повече", пишат те.

Според бизнеса непремереният ръст на минималната работна заплата за някои икономически дейности и райони на страната води до изравняване на всички възнаграждения на нивото на МРЗ и демотивиране на работещите да се квалифицират и полагат по-производителен труд. Т.е. проблемът не е в нивото на заплащане само на наетите на минимална заплата, а е структурен проблем, свързан с цялостното ниво на заплащане на труда.

"Минималната заплата е резултатна величина и се определя от количеството и качеството на положения труд, а не е социална помощ. В допълнение отбелязваме, че по показател „работещи бедни“ България е в средата на класацията в ЕС. А по показател "популизъм на политиците", който представлява съотношение на МРЗ към БВП на глава от населението, сме № 1", пише още в писмото.

"Настояваме вицепремиерът да се извини на българските работодатели, благодарение на чиито усилия и денонощна ангажираност се крепи функционирането на обществените системи!", завършват от работодателските организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
1
 
25
 
! Отговори
Док преди 2 години
Министъра май им бръкна отзад с тия думи, а? Истината боли. В нормалните държави, бизнеса отделя средно 30% от добавената стойност, създадена от труда на работника за заплатата му. Тук никой никога не е давал над 10%. Останалото е за коли, ***, къщи за тъщи и т.н.
235
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук вече Василев е прав и всички сме съгласни. Некадърни връзкари са крадливи собственици. Няма пари за заплати, ама има за 4 мерцедеса, джип за риба и къща за метресата. Видяно лично.
234
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви извинения искат тия експлоататори? Много правилно го е казал министърът, които не може да плаща нормални заплати да ходи да работи за някой които може! Аман от пишман бизнесмени все реват за пари пък дават за коли, къщи, почивки, жени и т.н.
233
20
 
4
 
! Отговори
Тираджията преди 2 години
Туй Българина много про.ст човек.И 100 лева заплата не заслужава
232
4
 
23
 
! Отговори
" селянин " преди 2 години
Работодателите минават всякакви граници и епохи и направиха хората истински роби , които да им лижат подметките . Всичко се връща другари от бизнеса . Жална ви майка , ако забогатея . Ще ви карам това което правиха с мен в казармата. Извращенията няма да са нищо . Комунистчета мръсни . Изчезвайте си в Европа и Америка , ако искате и Марианската падина . Нещастници ,неосъзнати комунистчета .
231
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тиквата като се върне та власт работодателите ще са доволни, ще му плачат на рамото и той ще ги замеря с пачки през прозореца на джипа
230
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е най-добрия бюджет от 1989 г насам. И няма никога да ни приемат в еврозоната с работодатели като тия и заплата от 650 лв
229
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бързо забравихте бюджетите на Бойко Кюлчето с хвърляне на пари през прозореца на джипката. Работодатели ениччари
228
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за какво да се извинява? кое в речта не е вярно? няма МРЗ в ЕС под 500евро. и е крайно време заплащането да бъде на час. само за справка на "кадърните" алчни работодатели (добре, че не всички са такива)в Сърбия работниците изработват близо 30% по малко БВП а минималната е по висока..
227
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако заплатите в частния сектор зависят от работодателите, то тези в държантите учреждения зависят точно от вас. Честно казано вие сте най-некадърния работодател, тъй като заплатите в държавния сектор са изключително мизерни.
226
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нее, тея тука са ТАР И КАТИ за това
225
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно в малките населени места работодателите са двама трима с коли за по 200-300к, ама 700 лв. са им много за тия дето са им ги изкарали.
224
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доста неграмотни роми вече работят в Германия на минималната там, която е 3980 лв. Явно толкова си можете.
223
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, което сега каза Асен Василев, аз го твърдя от десетки години и само некадърните работодатели са против.
222
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работодателите както винаги много нагли.
221
22
 
6
 
! Отговори
rty преди 2 години
Кадърника Асенчо да регистрира фирма и да покаже как се плащат заплати
220
16
 
9
 
! Отговори
w преди 2 години
Кокорко за 3 месеца не можа да направи един бюджет
219
7
 
38
 
! Отговори
Ха ха преди 2 години
Работодателите да се извинят на Асен и българите, че през 12-те години при Тиквата даваха едни от най-ниските заплати в света... После да легнат и пак да реват, че нямало кадърни...
218
24
 
6
 
! Отговори
тъпото КИРЕ канадецо преди 2 години
ще бъде изгонен с шутове от БЪЛГАРИЯ
217
6
 
2
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Всеки *** трайно безработен,клошар или работещ за 700 800 лв ще си намери цял отбор жени и най-накрая ще разбере какво е живот а не мизерия