Минималната заплата скара бизнеса с Василев, искат да се извини

Според министъра от пазара трябва да излязат "некадърни", за да няма работещи бедни
396
Минималната заплата скара бизнеса с Василев, искат да се извини
Снимка: БГНЕС

Работодателските организации поискаха извинение от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев.

Още по темата
Те цитират думите му на заседанието на НСТС за бюджета вчера в отворено писмо: "от пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците. Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро".

Василев заявява това при обсъждането на ръста на минималната работна заплата, който правителството предлага да е с 60 лева - от 650 на 710 лв. от 1 април. Работодателите не са съгласни с повишението.

Бизнес организациите АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ изтъкват, че "в България половината от заетите на минимална заплата са в бюджетната сфера. Така по неговата логика, най-некадърен работодател е именно държавата!".

"На минимална заплата в частния сектор се назначават хора с ниска или изцяло липсваща квалификация и опит. В малките населени места и в общините с преобладаващо ромско население работодателите поемат социалната функция на държавата като обучават и квалифицират напълно неграмотни и без никаква квалификация хора, и им плащат колкото изкарват. Вместо да получат благодарност, работодателите в такива общини сега ще бъдат обявявани за некадърни. Да, в чужбина такива хора получават повече, но за такава работа и резултати, такова е и заплащането. В чужбина и министрите получават повече", пишат те.

Според бизнеса непремереният ръст на минималната работна заплата за някои икономически дейности и райони на страната води до изравняване на всички възнаграждения на нивото на МРЗ и демотивиране на работещите да се квалифицират и полагат по-производителен труд. Т.е. проблемът не е в нивото на заплащане само на наетите на минимална заплата, а е структурен проблем, свързан с цялостното ниво на заплащане на труда.

"Минималната заплата е резултатна величина и се определя от количеството и качеството на положения труд, а не е социална помощ. В допълнение отбелязваме, че по показател „работещи бедни“ България е в средата на класацията в ЕС. А по показател "популизъм на политиците", който представлява съотношение на МРЗ към БВП на глава от населението, сме № 1", пише още в писмото.

"Настояваме вицепремиерът да се извини на българските работодатели, благодарение на чиито усилия и денонощна ангажираност се крепи функционирането на обществените системи!", завършват от работодателските организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
3
 
5
 
! Отговори
Бай Ганьо избра преди 2 години
Писмото до Граматиков., за което по-горе споменахме, се свършваше с тези думи: "А народът какво ще каже, какво ще прави? Любопитен въпрос! Ти ми казваше едно време, че вярваш още в българския народ. Хайде де! Не се подигравай! В кого вярваш ти ? В това ли рабско племе, което търпи всичко това? Виж го изобразен в представителите му.Народа, в когото ти вярваш, е роб, казвам ти, роб; робуването е за него блаженство, тиранията благодеяние, роболепието геройство, презрителното хъркане отгоре - музика! И пак този народ е клет и нещастен, трижд нещастен! Бит от съдбата, осъден да страда и да тегл
215
4
 
11
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Докато всеки българин не почне да живее в къща в Барселона, остров в Гърция пълни с мис бикинита и тнт нищо няма да се промени а това скоро ще стане
214
4
 
22
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Единствената територия в която 3 години 4 5 милиона българи не получиха и 1 лв помощ, но за сметка на това получиха 5 пъти по-висок ток.вода.парно,газ,цени и тнт и скоро ще станат 10 пъти по-висока цената им, затова всички емигрират и никой няма да ви гласува а и не се е създала партияа на безпартийните още
213
6
 
15
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
В нормалните държави всеки изкарва 5000 10000 20000 25000 евро, и тнт а тук не може да си намерят работа 1 2 милиона трайно безработни от десетки години за 500 лв нето и всеки който може емигрира а както всички знаем вече 3 години няма безусловне базов доход, безвъзмездни средства,шкаф за 4 5 милиона българи, швейцарска мрз, швейцарска минимална пенсия и тнт
212
3
 
13
 
! Отговори
Геро преди 2 години
Аз съм обективен и на тези БИЗНЕСМЕНИ И ИЗМИСЛЕНИТЕ ИМ КЛУБОВЕ, а НЕ ОРГАНИЗАЦИИ .. ЧЕ НИКОЙ В ЕС не получава за плата под 500 EUR НЕТО !
211
2
 
1
 
! Отговори
Да де ама преди 2 години
До Като не Ви изнаса ми знаете девиза: КОЙ КОЙ не скача е червен. СДС СДС СДС СДС УУУУУУУУУУУ АААА ЕЕЕЕЕЕЕ ЪЪЪЪЪЪЪЪъ ДЕМОКРАЦИЯ СДС СДС СДС СДС УУуууууууу ПАЗАРНА ИКОНОМИКА ДЕМОКРАЦИЯ СДС СДС СДС
210
20
 
7
 
! Отговори
РАЗБЕРЕТЕ.. преди 2 години
РАДЕВ и ПЕТКОВ унищожават българските бизнесмени, за да отворят пътя на милиардерите от Китай и Русия, чрез техните офшорни фирми........ Така ще унищожат и цялата държава..
209
6
 
9
 
! Отговори
оффф преди 2 години
като не можете да управлявате - вън, бе!
208
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата с най-много администрация на глава от населението, администрация, от чиито заплати не се удържат осигуровки и една минимална работна заплата, за която са вързани възнагражденията на депутатите и администрацията.Ако искате да няма работещи бедни - въведете необлагаем минимум от 1000.00лв. и готово.
207
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Червени безкрупулни гъдулки и техните чавета,от това е съставена цялата кохорта от гореизброените "работодателски"организации,хора които опоскаха България през така нареченият "преход"хора които са на път окончателно да я погребат като прогонят всичко младо и читаво от тук
206
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голяма част от работодателите са виновни за бедните работещи, моят бившия такъв използва короната като предтекст да вдигне на всички само с 0.7% докато след няколко месеци си напазари нова сграда в София за 50 млн. евро и то при празно офиси!
205
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
българските бизнесмени са неграмотни и некомпетентни
204
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Асен Василев каза истината за бизнеса. Бихнес който не може да плаща европейски заплати и не трябва да съществува. Бизнеса трябва да се извини на Асен Василев и на българския народ. Не държавата е виновна че хората напускат България и отиват на запад да работят а защото некадърни бизнесмени плащат ниски заплати. Некадърни бизнесмени не могат да ораганизират нормален бизнес, карат Майбаси а се пазарят за минимална заплата.
203
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименРУМЕН РАДЕВ Е РУСКИ И КИТАЙСКИ АГЕНТ
202
2
 
18
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
До Татул 246 Ами стандартът им на живот е по-висок.В Кипър е по-висок от България,в Германия е по-висок от Кипър.Колкото е по-висок е той,толкова са по-големи заплатите,включително и за неквалифицирани бачкатори.
201
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не трябва да забравяме, че Радев е най-обикновен руски агент.
200
21
 
16
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
Заплатите в България могат да се увеличат само когато дойде грамотен финансов министър. Досега такъв не е дошъл. И Горанов беше зле и Василев е зле.
199
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РАДЕВ ПРОДАВА БЪЛГАРСКАТА ЗЕМЯ НА КИТАЙ НЕ САМО НА РУСИЯ. РАДЕВ И ПЕТКОВ АКТИВНО РАБОТЯТ ПРОТИВ ЕС, БРИТАНИЯ И САЩ.
198
17
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Защо да се обиждат на болните на главата?Досега да сме видели едно адекватно действие на тези двама Харвардци?.Освен огромно самочувствие,очевидно без покритие,те нямат нищо.Киро,като невидял,се занимава с Македония,а държавата започва да тъне в мрак.Асенчо,"големият финансист",пък не може да скалъпи бюджета.Трагични са отвсякъде!
197
7
 
37
 
! Отговори
Татул преди 2 години
Ба'си наглите работодатели. Прав е Василев, как може в един Кипър един неквалифициран работник да взема повече отколкото хората с инженерно образования в БГ. Работил съм на доста места. Всички работодатели искат гуру работници, да разбират от всичко и да могат всичко. Ама ако може и да не им плащат. За осигуровки пък да не говорим. Сега повечето реват нямали работници. Ами сами са си виновни.