Октоподите не били от този свят, дошли са от Космоса?

Животът може да е "засяван" на Земята
65
Октоподите не били от този свят, дошли са от Космоса?
Снимка: Pixabay

В статия, публикувана в списанието "Прогрес в биофизиката и молекулярната биология" (Progress in Biophysics &Molecular Biology) и озаглавена "Причината за Камбрийската експлозия - земна или космическа?", учени излагат интересна хипотеза за произхода на живота на Земята и биологичната еволюция, пише БГНЕС.

В статията се посочва, че началото на живота на Земята може да се свърже с "дъжд" от ретровируси, който буквално е паднал върху нея от космоса. След това тези ретровируси вмъкват нови ДНК последователности в земните геноми.

„Известно е, че такива вируси са правдоподобно свързани с основните еволюционни геномни процеси. Вярваме, че това съвпадение не е случайно,… като основните еволюционни граници на изчезване-диверсификация (в биологичната еволюция на Земята) съвпадат със събития на бомбардиране с комети-болиди, носещи вируси“, се казва в статията, която разглежда някои основни доказателства, свързани с теорията за кометната (космическа) биология. Голяма част от тези физически и биологични доказателства са многофакторни.

Според авторите на статията от тези доказателства може да се направи правдоподобно заключение, че животът може да е бил „засяван“ тук на Земята от носещи живот комети веднага, щом се установят условия, които да му му позволят да процъфтява (напр. преди около 4 милиарда години или по-късно, преди около 542 милиона години, когато на Земята започва т.нар. фанерозойски период с Камбрийския взрив на живота).

Също така живи организми, като устойчиви в космоса бактерии, вируси, по-сложни еукариотни клетки и др. структури с фертилен потенциал, тоест които могат да се размножават,  се „доставят“ на Земята от космоса и  са важен двигател на по-нататъшната земна еволюция, която е довела до значително генетично разнообразие и в крайна сметка до появата на човечеството.

Друга хипотеза на учените е свързана с главоногите, като октоподи и калмари, които се отличават с висока интелигентност и сложно устроени органи и чийто произход те също свързват с космоса:

„Не може да се изключи възможността замразените яйца от калмари и/или октопод да са пристигнали в ледени структури преди стотици милиони години“, се казва в статията.

Авторите посочват, че октоподите и други същества притежават биологични черти, произлезли от „някакъв вид предишен живот“.

Тезата, че животът е започнал някъде другаде, а не на Земята, където е "засят", не е нова. В миналото е била популяна теорията за "панспермията", която се основава точно на допускането, че животът е дошъл на нашата планета от космоса, а  за "семето на живота" се говори от древни времена.

Това обаче е първият път, когато учени разглеждат хипотеза, че произходът на главоногите, като октоподи и калмари, е свързан с космоса, а на Земята те са процъфтели и са се развили.

Кийт Бавърсток, учен от Университета на Източна Финландия, цитиран от БГНЕС, който е направил преглед статията, посочва, че има немалко доказателства, които подкрепят хипотезата, че октоподите и калмарите могат да имат извънземен произход,  и я правят напълно приемлива. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: космосоктопод
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
14
 
! Отговори
Дядо Стефчо преди 2 години
Значи аз често ям извънземни в сладко кислел сос. С биричка.
30
0
 
3
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Може, Камелия може, а може и да имаш кратунка вместо мозък
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бил Гейтс и Илон Мъск колко ли октопода са изяли?
28
0
 
7
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Най- накрая се свързахте с извънземните )))
27
7
 
6
 
! Отговори
шопендар преди 2 години
ТЕ И КОМУНИСТИТЕ не са от този свят ама владеят половината свят
26
1
 
9
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
Според "Извънземни от древността" преди хиляди години от Сириус на Земята са дошли извънземни да копаят злато. Местните аборигени са били привлечени на работа златните мини, като междувременно и расата е подобрявана физически и интелектуално. Проектът бил толкова успешен, че пришълците се смесили с местните красавици, откъдето дошли и легендите за Адам и ***, падналите ангели, расата на гигантите и др. Това за октоподите е стара тема, май ставаше дума за непознатото им ДНК. Да се докаже и край.
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пpocтотив
24
4
 
10
 
! Отговори
дедо Гошо преди 2 години
Оле,Боже, колко извънземни калмари и октоподи съм изял в Гърция.Вече спирам да ям извънземни същества. Но пък са много вкусни, особено как ги готвят в южната ни съседка.
23
9
 
9
 
! Отговори
антирелигия преди 2 години
До ДДРОнег"Факти"? Какъв бог какви глупости? Ако нямаше религии да спират развитието на човечеството и да избиват умните хора за религиозни тъпотии, щяхме вече да летим между звездите... Още преди 2000 години са знаели че земята е кръгла и се върти около слънцето, ама допреди 300-400 благодарения на инквизицията са горели на клада за такова твърдение... Долу религията! Бог няма! Има само брадати дядовци които измислят приказки и правила за другите
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка теория има своето място, защото нищо не е установено със сигурност, дори разпространената биография на Битълс. Има над какво да размишлява човек.
21
2
 
9
 
! Отговори
доктор преди 2 години
Колко интересно - зашо някой е на мнение, че животът на друго място може да е дотолкова "съвместим" със земния, така че "дъжд" от вируси да промени ДНК? От къде на къде извънземния живот ще е базиран на въглерод и ще ползва ДНК?
20
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възможно е защото няма друго животно на земята, което да има три сърца и девет мозъка. За разлика от някои човешки индивиди на които мозъка им е един и се намира малко по-долу от пъпа
19
4
 
10
 
! Отговори
Deep Zone преди 2 години
Лъвкрафт си ги е описал нещата преди сто години :DКаква ще бъде изненадата на хората, като в небето не се яви Исус, а се яви Ктхулу с пипалата някоя хубава утрин :D Няма да е Второ пришествие, а Първо.. и последно :D
18
1
 
13
 
! Отговори
ИванАтанасов-Ванката преди 2 години
А маймyните откъде са? Те сигурно са местните таpикати които режат клона на който седят. Ха-ха-ха-ха
17
7
 
7
 
! Отговори
МАРС преди 2 години
Че то и ние не сме от този свят... А сме дошли от Марс. И сега пак ще се правят опити да се завърнем на планетата ни майка Марс... Защото както е тръгнало ще унищожим и тая планета... А нашата планета Марс сме я опоскали направо сме и разкатали фамилията... И после за да колонизираме земята сме унищожили динозаврите, защо животинките са заслужавали тази съдба? Човешката наглост за величие и власт край няма!...
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само хтаподята ли или и каламарите? А мусаката?
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи ядем космическа храна?Ухааа!
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Излишни спекулации. Настоящата наука (в която българина така неистово не вярва и презира) е в състояние да докаже с генетичен анализ дали октоподите имат общо с други организми на земята и до колко.
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ние па сме произлезли от маймуните,ама до сега още не съм видял *** да стане на човек но,обратното е показвано много пъти.
12
5
 
6
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
До Анонимен 7__Учените не могат да дадат отговор на този въпрос . Дори не са успели, сега не успават и в бъдеще няма да успеят да сътворят Живот !!!___Животът , както се оказва е висша ценност във Вселената, няма Живот на други планети - това са ФАКТИ !!!Единственото Разумно обяснение зая мен прд тези факти, е че Животът е сътворен от Бог , по нез начин от Човека !___Колкото и да не им се вярва на някои учени и хора, засега фактите са такива !