Петков: Българите ще влязат в Конституцията на РМС, но няма краен срок

Няма да бъдат сменяни членове на историческата комисия
259
Петков: Българите ще влязат в Конституцията на РМС, но няма краен срок
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според премиера Кирил Петков е постигнат огромен наредък в отношенията ни със Скопие.

"Димитър Ковачевски е от една седмица премиер на РСМ и прекара 4 дни с българското правителство, което показва желание да се свърши работа. Министрите, които дойдоха от РСМ, бяха голям брой и за един ден имахме огромен напредък по много от сферите", каза той по време на изслушването си в  НС по искане на ГЕРБ.

Още по темата
Петков посочи, че са подписани три меморандума в ключови сектори – земеделие, коридор номер 8 и малки и средни предприятия.

"Ние по никакъв начин не игнорираме или слагаме на по-нисък приоритет българската позиция. Докато вървят  дискусиите за икономиката и културата, говорихме и за темите, които са важни за нас като правата на българите в РСМ. За пръв път от много време премиер на РМС каза, че той не вижда проблем с вкарването на българите в Конституцията на РСМ, не се обвърза с време, но го обяви“, посочи Петков.

По думите му двете правителства работят от две седмици, но имат напредък.

"За мен стана ясно, че много декларации са били казвани от двете страни, но истинската работа не е била свършена и организирахме календар да се свърши рабата на реално изработени резултати. В историческата комисия потвърдиха, че ще имат три срещи в следващите месеци“, отбеляза още премиерът и добави, че няма да има смени на членове на нашата комисия.

Петков съобщи, че България и РМС подготвят съвместно честване на 4 февруари, когато се отбелязват 150 години от раждането на Гоце Делчев.

Според него правителствата идват и си отиват, но ако са обвързани икономики на двете страни, договореното няма кой да го промени.

"Българският интерес е да имаме добросъседство, отворени граници, правата на българите да са защитени, в РСМ да няма корупция", отбеляза той.

След посещението си в Брюксел вчера Петков каза днес, че  там са обнадеждени от първите сигнали, които дават България и Северна Македония.

„Получаваме подкрепа не, защото те изискват нещо от нас, а защото се обнадеждиха, че политическото говорене се е заменило с реални действия“, заяви Кирил Петков пред депутатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
12
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Някой няма ли най-после да каже на висок глас, че царят е гол?
116
0
 
3
 
! Отговори
Az преди 2 години
РМС :)
115
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народа измря от глад и студ. Просто киро ни занимава как е взел подкуп от македонците да предаде българите. Продажник.
114
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сепои! Еничари! Ще ви мачка баба Меца!
113
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонците изведнъж станаха много отворени за диалог, като разбраха че Москва най-сетне е успяла да сложи за премиер някой, който ще предаде позицията на България. Преди, когато имахме историческа комисия и договор, който трябваше да спазват, не мърдхме за години наникъде. Смятайте колко очевидно става предателството, а българите отново само ГЛЕДАТ ОТСТРАНИ, вместо да са НА УЛИЦАТА и протестират срещу това ИСТОРИЧЕСКО ПРЕДАТЕЛСТВО!
112
0
 
4
 
! Отговори
Шушу- преди 2 години
Мушу !
111
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Клоунска Чалгария е по-смешна държава даже и от Северноюгославска Македония. Кога ще впишете в конституцията Дънди Прешъс Метали като колонизаторска компания владетелка на Чалгария?
110
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тате ще ми купи колело, ама ДРУГ път..
109
0
 
14
 
! Отговори
rm преди 2 години
Казал му бил, обявил бил.Дръжки.Всичко трябва да е написано в договори, конкретни стъпки, дати, действия, констра-действия при неспазване. Първо те, после ние.
108
6
 
3
 
! Отговори
BGN преди 2 години
Този Петков за 1месец има повече присъствия в парламента отколкото Ония, незаменимия, за три мандата !
107
1
 
7
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Последно РСМ или РМС ? Че се обърках :-)
106
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 109 "Ако новите успеят да я деполитизират ще е голям пробив.Истината рано или късно винаги стига до хората." Новите не само, че не я деполитизират, ами в момента Киро Тъ-то се ОСТАВЯ да бъде политизирана в полза на македонските лъжи. Ясно е защо: ДС господарите му са му поставили за задача да предаде българския интерес. Плана е зададен от руснаците, които целят дестабилизация на ЕС на балканите, когато Македония и Сърбия влязат в съюза, на базата на претенциите на македонците.
105
1
 
4
 
! Отговори
Маке преди 2 години
И те така в ЕС...
104
5
 
4
 
! Отговори
Опасно Близки преди 2 години
Михаил Константинов от Анимационно Обслужване, е представата на ГЕРБ за Електронно Правителство. УУУУУ! Гонете ги от Парламента тия абориг ени. Он не знае как да си включи компютъра поне е на 102 години, тръгнал да дигитализира държавата. Клепaрник
103
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 105 "Ако се спори за история се стига до конфликт и омраза в тоталитарните държави." Предателите на България са неадекватни: Историята е облечена във факти. Македонците имат проблеми с признаването на определени факти (не с тълкуването им). Тоталитарните държави насаждат омраза чрез изкривяване на историята: както Русия (и Сърбия) направиха, като изкривиха и продължават да изкривяват историята на Македония. Македония и македонизма са закърмени с лъжи.
102
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро, Киро и от теб нищо не става! Само глупости и *** брътвежи! Внимавай много какво подписваш от името на България защото реално си избран от 9% от имащите право на глас, така че гледай да не настъпиш мотиката ако изобщо разбираш какво ти говоря!!!
101
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отговор: Страха,че някой ти краде историята е част от бившия тоталитарен режим. Това го има не само в Македония и България има го и в Русия,Полша Сърбия и на много други места и се ползва много от политиците.Историята никой не може да я открадне.Тя е свободна наука.В БГ и МК е политизирана.Ако новите успеят да я деполитизират ще е голям пробив.Истината рано или късно винаги стига до хората.Осввен това в МК няма омраза към нас,като тук ни я показват чрез медиите.
100
0
 
22
 
! Отговори
Перничанин преди 2 години
Канадец, нищо конкретно не прочетох, а отново македонски обещания!
99
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предполагам, че и за членството на РСМ в ЕС също няма краен срок )))
98
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отговор:За да убедиш 80-90% от хората в нещо което е ново и полезно е необходимо време.Нашите две държави България и Македония са част от тези режими,които са ги научили да мислят по определен начин.За да започнат да мислят по нов начин,не трябва на сила да им го наложиш,а трябва да им го покажеш.За двете държави на първо място е да си върнат доверието и след това всичко останало.Ако се спори за история се стига до конфликт и омраза в тоталитарните държави.