Петков: Българите ще влязат в Конституцията на РМС, но няма краен срок

Няма да бъдат сменяни членове на историческата комисия
259
Петков: Българите ще влязат в Конституцията на РМС, но няма краен срок
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според премиера Кирил Петков е постигнат огромен наредък в отношенията ни със Скопие.

"Димитър Ковачевски е от една седмица премиер на РСМ и прекара 4 дни с българското правителство, което показва желание да се свърши работа. Министрите, които дойдоха от РСМ, бяха голям брой и за един ден имахме огромен напредък по много от сферите", каза той по време на изслушването си в  НС по искане на ГЕРБ.

Още по темата
Петков посочи, че са подписани три меморандума в ключови сектори – земеделие, коридор номер 8 и малки и средни предприятия.

"Ние по никакъв начин не игнорираме или слагаме на по-нисък приоритет българската позиция. Докато вървят  дискусиите за икономиката и културата, говорихме и за темите, които са важни за нас като правата на българите в РСМ. За пръв път от много време премиер на РМС каза, че той не вижда проблем с вкарването на българите в Конституцията на РСМ, не се обвърза с време, но го обяви“, посочи Петков.

По думите му двете правителства работят от две седмици, но имат напредък.

"За мен стана ясно, че много декларации са били казвани от двете страни, но истинската работа не е била свършена и организирахме календар да се свърши рабата на реално изработени резултати. В историческата комисия потвърдиха, че ще имат три срещи в следващите месеци“, отбеляза още премиерът и добави, че няма да има смени на членове на нашата комисия.

Петков съобщи, че България и РМС подготвят съвместно честване на 4 февруари, когато се отбелязват 150 години от раждането на Гоце Делчев.

Според него правителствата идват и си отиват, но ако са обвързани икономики на двете страни, договореното няма кой да го промени.

"Българският интерес е да имаме добросъседство, отворени граници, правата на българите да са защитени, в РСМ да няма корупция", отбеляза той.

След посещението си в Брюксел вчера Петков каза днес, че  там са обнадеждени от първите сигнали, които дават България и Северна Македония.

„Получаваме подкрепа не, защото те изискват нещо от нас, а защото се обнадеждиха, че политическото говорене се е заменило с реални действия“, заяви Кирил Петков пред депутатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
1
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
"вкарването на българите в конституцията РСМ"...Ало,в Македония най много са БЪЛГАРИТЕ,независимо за какви се мислят като резултат от коминтерновското тероризиране!Демек искате да предадете България за пореден път,признавайки българското мнозинство в Македония за малцинство!!
196
1
 
2
 
! Отговори
Х преди 2 години
Тоя от как стана премиер само с македонските въпроси ни занимава, като че ли нямаме по важни. Инфлация и предстояща война никак не го засяга явно. Поредния лъжец и хвалипръцко!
195
1
 
3
 
! Отговори
Pirin преди 2 години
A makedoncite shte vlizat li vav Bg parlamenta
194
0
 
7
 
! Отговори
" селянин " преди 2 години
Ти гледай , истинските българи в България да влязат в конституцията , защото имаш много лоша карма като твоите предшественици .
193
1
 
7
 
! Отговори
Joko преди 2 години
Кире, батьовото, тичай да пика ш на син камик. За друго не ставаш !
192
1
 
3
 
! Отговори
Освен да се лези преди 2 години
Друго не знае този мошеник
191
1
 
11
 
! Отговори
ИСТОРИК преди 2 години
ИСТОРИЧЕСКАТА КОМИСИЯ ИМА ИСТОРИЦИ САМО ОТ БЪЛГАРСКА СТРАНА, ОТ МАКЕДОНСКА НЯМА НИТО ЕДИН ПРИЗНАТ МЕЖДУНАРОДНО ИСТОРИК. АКО ИСКАТ ДА СИ ПОКАНЯТ ЧУЖДИ ИСТОРИЦИ, ЗА ДА ИМ ОТВОРЯТ ОЧИТЕ ЗА ЛЪЖИТЕ И ЗАБЛУДИТЕ... КАКВА Е ТАЯ КОМИСИЯ ИСТОРИЦИ ДА БЕСЕДВАТ С ЛЪЖЕИСТОРИЦИ... ВСЕ ЕДНО СПАРОТОК И ОНЯ ВЕТЕРИНАРА ПЛАМЕН ПАСКОВ ОТ ВЪЗРАЖДАНЕ ДА СПОРЯТ С ПРОФ. АНДРЕЙ ПАНТЕВ ИЛИ С АРХЕОЛОЗИТЕ КИТОВ И ОВЧАРОВ... АМАН ОТ ВЪПИЮЩА НЕГРАМОТНОСТ. мОЖЕ ЛИ ДА НЕ СИ ЗАВЪРШИЛ ПЪРВО ОТДЕЛЕНИЕ ПО ИСТОРИЯ И ДА СЕ ИЗТЪПАНИШ?
190
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КАКВА Е ТАЯ ДЪРЖАВА, КОЯТО КРАДЕ ОТ ВСИЧКИТЕ СИ СЪСЕДИ И СЕ ОБОСНОВАВА. НЕОГРАБЕН НЯМА - ОТ АЛБАНЦИТЕ ДАВАТ ДНК МАТЕРИАЛ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ ДА СЕ ДОКАЖАТ ЧЕ СА КОРЕННО БАЛКАНСКО НАСЕЛЕНИЕ, ОТ БЪЛГАРИТЕ ИСТОРИЯ-САМУИЛ, ИВАН ВЛАДИСЛАВ И ЕЗИК, ОТ ГЪРЦИТЕ ИСТОРИЯ И ГЕОГРАФИЯ, ОТ СЪРБИТЕ ПАК ИСТОРИЯ КРАДАТ - СВОЯТ КРАЛИ МАРКО, СТЕФАН ДУШАН, ВУКАШИН УГЛЕША, АМАН ОТ АЙДУКЛЪК ХАХАХАХА
189
0
 
7
 
! Отговори
историк преди 2 години
Аз не зная защо им пречи на македонските българи да си имат държава, чието население да има право да се самоопределя като българско по произход?!?! Явно титовата върхушка, чиите бощи и деди са извършили кървавата коледа във Вардарско е гузна, жертвите да не поискат да се отворят титовите досиета за престъпленията им и затова да не изгубят властта... Затова и днес се тормози българското население там и хората си губят работата ако са българи. Така ли ще влизат в ЕС македонските комунисти - ЕВАЛА!
188
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както и за вдигане на ветото няма краен срок. Ще съдим по резултатите, а не по срокове, каза също Радев.
187
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този все в схеми ни вкарва долен подлец
186
0
 
8
 
! Отговори
Заглавието? преди 2 години
РМС?Звучи ми като веруюто на ремсистите от стратегическия съвет на Радев.
185
1
 
12
 
! Отговори
Бай Тошо преди 2 години
Туй Киретата конституциията за кръчма я имат. Ту вкарват, ту изкарват, ту лъжат, ту им е основен приоритет ..... Какво да ги правиш. Те си живеят в някакъв виртуален друг свят.
184
2
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
И татарите от Македония ще влязат в ЕС,ама няма краен срок. Да се обърнат към Ердоган и Путин да ги отблокират . Ветото не е Българско,а руско и турско. И го казвам като човек ,който храни гадни,но и добри спомени от българо-руските отношения. Изгодно ми е да сме в добри отношения с руснаците,но не заради антибългарската политика ,водена от времето на Екатерина "Велика" ,а заради обикновенните българи и руснаци,които се обичат. Аз съм с народът си!
183
0
 
7
 
! Отговори
Когато преди 2 години
в българската конституция запишете, че има български граждани ПЪРВА категория, без таван на пенсията и български граждани ВТОРА категория, с таван на пенсията.
182
0
 
10
 
! Отговори
ED преди 2 години
Македонците ще влязат в ЕС, но няма краен срок.
181
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тогава не трябва да има краен срок и за нашето вето.
180
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тате ще ми купи колело, ама друг път.
179
2
 
13
 
! Отговори
sante_dog преди 2 години
Киро, дай ми пари на заем, аз ще ти ги върна, ама без краен срок...
178
0
 
16
 
! Отговори
Дайте на всички преди 2 години
Дайте на всички македонци българско гражданство и готово - да си се обиждат един друг да ги видим. Така постъпи Румъния спрямо Молдова.