Тече ли промяната в държавата или властта буксува?

Проф. Мария Пиргова и Анастас Стефанов от "Тренд" пред Bulgaria ON AIR
28 яну 2022 22:14, Александър Попов
120

"Промяната я виждаме, заедно с нея виждаме и подмяната. Виждаме, че в държавата се промени най-важната власт - изпълнителната. Тя сега ще трябва да направи всичко възможно да мине през законодателни промени, за да може да се тръгне към промяна. Засега обаче ми се струва, че властта малко забуксува", каза политологът проф. Мария Пиргова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея вината е и на двете страни.

"Опозицията има голям потенциал да рекетира, саботира, да губи време в несъществени дебати. ГЕРБ отново иска изслушване за енергетиката. Ако и там мнозинството не удържи своя собствен дневен ред, те изостават. Обществото е най-чувствително към корупцията, към дейността на вътрешния министър, а него го няма. Той беше много активен по време на служебните правителство, а сега липсата му се усеща много. Трябва да им се даде време, но от друга страна трябва и много повече експертност в техните действия", добави проф. Пиргова.

Колегата ѝ - Анастас Стефанов от "Тренд", смята, че ходовете на опозицията не трябва да ни изненадват.

"И преди сме имали нови в политическия живот, и преди сме наблюдавали подобни процеси, в които заявката за промяна се изкристализира и се превръща в нова политическа власт. Преди 20 години тази политическа власт беше с ясно изразен мандат на НДСВ, но със старши партньор ДПС. Сега няма ясна изразеност, има много по-голяма политическа апатия, зад настоящото управление са 4 субекта, зад които седят 1,350 млн. гласоподаватели. През 2001 година те са 2 млн., а през 2019 - 1, 6 млн.", коментира той в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му най-голяма промяна, която се е осъществила, е тази за продължилата все по-голямата политическа криза.

"Политическата визия ще трябва тепърва да се изкристализира в това ново управление. Има 2 основни момента - първият е приемането на Закона за Бюджет 2022 година. Това ще е най-сериозният препъникамък, защото Законът за държавния бюджет трябва да очертае, да скицира, да оцвети картината на визията на това бъдещо управление. То ще трябва да удовлетвори интересите на всички участващи коалиционни партньори", подчерта Анастас Стефанов.

Проф. Пиргова се съгласи, че първият изпит за управляващите ще бъде бюджетът.

Целият разговор вижте във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много скоро ще тече промяната зад решетките натия мутри митри чао чао дано да горите в ада проклети убийци
79
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма промяна. Расте разочарованието от ПП, БСП и Рашков.
78
0
 
6
 
! Отговори
свирепия заек преди 2 години
До Анонимен 99 А бе всички виждат,че няма промяна,а си е чиста подмяна,ама все търсят някой друг за виновен!Боко не е във властта вече 1 година,парламента си има мнозинство,така че бочко го оставете!Тия са във властта за да работят,а не да висят по ТВ!Имам лошо предчувствие за България,ама ще почакаме и ще видим!
77
0
 
8
 
! Отговори
Киро преди 2 години
Говори сладко и къпе хората с хладка вода, а цените скочиха до небето.
76
0
 
10
 
! Отговори
Справедливост преди 2 години
Киро Анализа само анализира. За сега действат само срещу прокуратурата, защото там са поели най голям ангажимент. Спонсорите бързат, за да не стигнат делата им до съда. Не че там ще се случи нещо. Никой не говори за нови закони, които да не защитават престъпниците. Най голямото престъпление на СДС и Костов е, че не приеха закон за лустрацията.
75
2
 
9
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
Крадците се смениха,новите крадци са на власт заедно с радеееф и съветниците му от дс. Жална ни майка и Бог да прости България. Амин!
74
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо скрихте статията? СТРАХ?ИМА ЗАЩО ДА СЕ СТРАХУВАТЕ?
73
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев! Вдигай юмрук! Предлагам да се удариш с него между веждите и да ти светне, ЧЕ СИ НЕУДАЧНИК! СЪСИПА ДЪРЖАВАТА!
72
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Финансов министър от април е КОКОРЧО!ШЕВ НА НАП СПЕЦОВ! СКОРО ЩЕ СТАНЕ ЕДНА ГОДИНА! КИРО СЪЩО Е ОТ АПРИЛ!ЗАЩО НЯМА БЮДЖЕТ? ВИНОВЕН Е ПРЕДИШНИЯ ФИНАНСОВ МИНИСТЪР? ДААА АМА ТОЙ Е СЪЩИЯ!КАКЪВ БОЙКО СЪНУВАТЕ! НЕКАДЪРНИЦИ! ВИЕ НЯМАТЕ КАПАЦИТЕТ ЗА ТЕКУЩИТЕ ЗАДАЧИ!ЗАЩО ИСКАТЕ ВЛАСТ!ОТКРАДНАХТЕ ВЛАСТТА И СЪСИПАХТЕ ДЪРЖАВАТА
71
2
 
22
 
! Отговори
Къде е промяната? преди 2 години
Откакто службите овлаяха държавата, държава няма. Има изграждане на паралелна ДС държава в държавата, откъдето и идват всички нови назначения. Буквално повече от половината от новите назначения са на юристи, което показва, че ДС сериозно се е заело да атакува демокрацията там, където ефекта ще е най-голям - в законността. Всички заявки за това, че ще гоним корупцията отидоха на кино - всъщност в индекса за 2021, България е отбелязана на 78мо място , т.е. станала е по-корумпирана.
70
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кучето е заровено при съдиите!
69
1
 
12
 
! Отговори
Lina преди 2 години
Да обобщим : за 2 ( почти 3 месеца) единствената грижа на Gringr е рсм. Топ - цел сертификация зелена- навсякъде.2 .Малко война за цвят у домаГарнираме с фалити на 70% бизнес и битови сметки, които трудно се преживяват. Така де - "още една сметка от 1500 и дошла пролетта"Не е нужно да сме бочковисти, за да се отчете провала. Това е
68
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Досега всички служебни както и новото редовно правителство могат да се асоциират с думите - спиране, отлагане, заеми - ами честито!
67
23
 
2
 
! Отговори
.... преди 2 години
Каква промяна търсите за период от месец и половина ве гербарски тралове и крадци на доган? Крадливата хиена буци със чакалите си е на всякъде във властта. Кръ.в ще повръщате ,ама властта трудно ще се вземе от герп и дпс.
66
0
 
20
 
! Отговори
ПП преди 2 години
Абе къде е Рашков? Къде е Гнома с доказателствата за подслушванията? Къде е сестра Галева с рекираните бизнесмени?
65
9
 
1
 
! Отговори
123 преди 2 години
Имам питане към ***.о.вете- нощна ммяна повеле ли ви плащат, че дружно сте нацъкали плюсове на мало..умните писания на Боковите фенове?
64
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За РАДЕВ И НЕКАДЪРНИЦИТЕ ОТ СЛУЖЕБНИТЕ КАБИНЕТИ, БЕТОНИРАНИ В РЕДОВНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ТРЯБВА ДА ИМА ПАМЕТНИК!ВЕРА СУ Е СИМВОЛА НА НЕКАДЪРНИЦИТЕ!СЪСИПАХТЕ ДЪРЖАВАТА! ОКРАДОХТЕ ПАРИТЕ!СЕГА И СЪДЕБНАТА ВЛАСТ ИСКАТЕ!!БЪЛГАРИТЕ СПЯТ!КОГАТО СЕ СЪБУДИМ ЩЕ Е ОТ СКЪСАНИ ДЖОБОВЕ!ПРАЗНИ ХЛАДИЛНИЦИ И СЪДИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛ НА ВРАТАТА
63
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винаги ще буксува и този власт ще падне чао чао киро мошенника
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тече, Тече....цените са вече 50% нагоре и гонят 100%
61
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата е на автопилот. Пилотът катапултира.