Приеха оставката на Сотир Цацаров, тръгва си предсрочно

ПП предупреди, че с промяната депутати ще са клиенти на прокуратурата
167
Приеха оставката на Сотир Цацаров, тръгва си предсрочно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

След два часа разгорещени дебати депутатите прекратиха предсрочно правомощията на председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Сотир Цацаров. Той подаде оставка в средата на януари и обяви, че иска да бъде освободен от 1 март, когато ще внесе годишния отчет на антикорупционната комисия.

Междувременно ДАНС отне достъпа на Цацаров зо класифицирана информация.

По време на дебата за оставката на Цацаров от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров беше категоричен, че тази  оставка е само началото и предстои труден и дълъг път.

Още по темата

Той коментира, че се надява главният прокурор Иван Гешев също да си подаде оставката.

Искрен Арабаджиев от ПП отсече, че самият Цацаров е признал, че Комисията не работи, но лошото било, че той виждал провала в законодателство, а не в неговото управление на Комисията.

„Цацаров и Гешев са част от модела, при който политици станаха милионери на гърба на българските данъкоплатци. Лицемерни са заявките на ГЕРБ, че са за нулева толерантност срещу корупцията, защото съм сигурен, че от първия ден, в който осъществим промяната, много депутати ще станат клиенти на прокуратурата“, отсече той.

Мирослава Петрова от ПП коментира: „Гласуваме оставката на онзи, чието име доскоро не се споменаваше тук, защото той се превърна в символ на завладяната държава“.

От ГЕРБ признаха, че са очаквали самия Цацаров да дойде в парламента при гласуването на оставката му.

Към работата му имаше и похвали, и критики. "Редно беше той да си каже", заяви Тома Биков от ГЕРБ.

От своя страна Крум Зарков от БСП посочи, че това предсрочно прекратяване на правомощията на шефа на антикорупционната комисия е било предизвестено още когато той бил избран.

„Само ще припомня - тогава под фанфарите на един мега хипер орган, който трябваше да задоволи натиска на европейските  институции да сложи край на корупцията – събра едни несъвместими органи под една шапка“, каза Зарков.

Радомир Чолаков от ГЕРБ също подчерта, че било хубаво в пленарна залата да бъде изслушан и Сотир Цацаров.

„Това не е борд на фирма, в която се уволняват и назначават служители ей така. Това е НС и след като то е гласувало доверие на едни хора, е редно в края на техните мандати, независимо дали са прекратени предсрочно – е редно да ги изслуша“, каза той.

Петър Петров от „Възраждане“ коментира, че за съжаление за длъжности като на Цацаров няма предвидена възможност за търсене на отговорност.

„Никой досега не е получил санкция за безобразните дела и ако ще правите промяна ще направите така, че да се носи функционална административна и наказателна отговорност“, призова той управляващите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цацаров сам си подаде оставката защото не иска да работи с продажници прости.
20
2
 
6
 
! Отговори
така е преди 2 години
"Комисията за предотвратяване на конфликта на интереси и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) роди повече светци, отколкто Българската православна църква. Проверяваните излязоха с ореоли." Това заяви депутатът от Продължаваме промяната Константин Бачийски в началото на дебата за гласуване оставката на председателя на антикорупционната комисия Сотир Цацаров.
19
5
 
5
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Добра новина, но най-много чакаме Оставката на каскета !!!
18
3
 
3
 
! Отговори
Сатир Цоцолов преди 2 години
напрво го обръснахте от дънто
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакайте да изчезне корупцията с такива действия. Тоя новия сега, дали ще тръгне срещу престъпниците да им взима имотите, като се видя, че престъпниците са по-силни от държавата и могат да уволняват прокуророри и прецедатели на корупционни комисии. Пр.ости сте, докато ви омагьосват, че това е в ваш интерес, Черепа и другите, си върнаха парите.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименСпорове? Доста неточно изказване на възпалените изказвания на ПП и ДБ от трибуната на НС. Е, не че ги обвинявам де, просто усещат накъде отива работата!
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БравоАЙДЕ СЕГА И ПЕТКОВ
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПЕТКОВ И ИВАНОВ СА ЛИЦАТА НА МОДЕЛА "КОЛОНИЯ"
13
2
 
5
 
! Отговори
Ямуксикли преди 2 години
A cифoн,не може да бъде!
12
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цацаров изгони олигарха Васил Божков който крадеше от България в полза на западни сили.
11
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВРЕМЕ Е КИРИЛ ПЕТКОВ ДА БЪДЕ ОСЪДЕН ЕФЕКТИВНО ЗА КОРУПЦИЯ
10
5
 
9
 
! Отговори
Ами Асан Крадеца преди 2 години
Той е топ-престъпника на България, но и неговия час ще дойде след година две.
9
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петков и Иванов са част от модела, при който политици станаха милионери на гърба на българските данъкоплатци. Лицемерни са заявките на ПП, че са за нулева толерантност срещу корупцията, защото съм сигурен, че от първия ден, в който осъществим промяната, много депутати ще станат клиенти на прокуратурата**********************Това казва всичко.
8
9
 
13
 
! Отговори
Майора преди 2 години
С какво е лош Цацаров? С това че комисията запорира имоти за над 3 млд лв на олигарсите , в товачисло Божков , Прокопиев , Баневи , Арабаджиеви , Стайкови , Бобокови и прочие! И каква коалиция сте щом искате те да останат ненаказани? А Рашков с имотите от една заплата , а Васишев с 9 млн паунда задължения , а Събев дал 300 000 и станал министър и прочое!? Това ли е новия морал за защита на олигарсите?
7
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Недоразвития матриял гласува оставката на Цацаров.
6
5
 
11
 
! Отговори
Мама Свинка преди 2 години
Няма страшно Геши му е осигурил работа като прокурор .... Това е като те скъсат на изпита за каруцар на село ... отиваш да станеш прокурор щото явно за друго не ставаш :D
5
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименЦАЦАРОВ НЯМА ДА БЪДЕ ОСЪДЕН, НО КИРО ПЕТКОВ ЩЕ БЪДЕ.
4
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПП ЩЕ СА КЛИЕНТИ НА ПРОКУРАТУРАТА. ПЪРВО КИРО, ПОСЛЕ АСЕН.
3
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Накъде поема? Към Турция? Гешев и Боко след него.
2
2
 
13
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Да стяга серкмето и да ходи са лови цаца. Той голяма риба така и не хвана.