ГЕРБ: РСМ пренаписва историята, няма как да е част от европейските ценности

ИТН подкрепя МС за усилията за нова динамика в отношенията ни
135
ГЕРБ: РСМ пренаписва историята, няма как да е част от европейските ценности
Снимка: БГНЕС

Годишнината от рождението на Гоце Делчев даде повед на ГЕРБ и на ИТН да излязат с декларации за отношенията ни с РСМ.

Петър Николов от ГЕРБ посочи, че Гоце Делчев през годините е станал основен на историческото създание на македонците.

Още по темата
"Президентът Стево Пендоровски призна, че безспорно историческата истина е, че Делчев се е определял като българин, а впоследствие Пендоровски се отказа от думите си", припомни той.

"Само нация, която признава, почита и пази спомена за своите герои, може да е благоденствуваща и общество, което пренаписва историята няма как да е част от семейството на споделените европейски ценности", отсече Николов.

Александър Александров от ИТН каза, че Гоце Делчев е национален герой на двете държави и не може да бъде по друг начин заради родовата памет, която не може да бъде изтрита.

"Защото идеалът на Гоце Дечев не беше онази държава след Първата световна война, а беше освобождение и поле за културно съревнование. Никой не може да ни застави да се отказваме от историята си", коментира той.

Александров декларира от името на ИТН, че партията подкрепя изцяло подхода и усилията на правителство за внасяне на нова динамика в двустранните отношения с РМС, като не приема подмяната на историческата истина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
6
 
! Отговори
Гоце Делчев преди 2 години
Винаги е заявявал, че е българин. Той и цялото му семейство. Най-голямото предателство в българската история е предаването на мощите на Героя и целият му архив на Тито ***!
89
8
 
1
 
! Отговори
Гроги преди 2 години
ГРОБ сега се обаждат по патриотически побуди хахаха губят електората си и какво да правим, я да скочиме на македонците, работи! Гоце си е казал че е македонец и че иска независима Македония... за какво си вириме носовете в чуждите паници!?
88
3
 
4
 
! Отговори
Ave As преди 2 години
То и ГЕРБ НЯМА НИЩО ОБЩО С ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕННОСТИ!
87
0
 
5
 
! Отговори
а преди 2 години
а нашата как я пренаписаха - просто отворете учебниците по история на учениците - пропаганда и лъжа
86
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кънчо МисирковДо около ХVIII век е преобладвало българско население на целия Балкански полуостров, затова България е в средата, всеки е грабил и късал от България, докато е останало това малко парче в средата на Балканите, западните държави са се карали за влияние и разни църковни борби, заграбвайки територии и разпарчатявайки ги помежду си, както преди време казваха, България граничи със себе си, но вече българското население извън българските граници е почти асимилирано и не е така.
85
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонците да изкоренят лъжите и омразата в учебниците и медиите си срещу българите, да спазват човешките права на българите, както каза един македонски българин, българите спорят с македонците за умрелите българи като Гоце и други, а нас живите, няма кой да защити, а детето му влиза в училище и първото, което вижда е българофобски надпис на стената на училището в Македония и слуша българофобия в часовете, на която е изграден сръбския македонизъм, представяте ли как се чувства това дете?
84
0
 
16
 
! Отговори
Предатели преди 2 години
БКП/БСП са предатели - съветски и северомакедонски мекерета. Действат винаги срещу интересите на България и в преименуранет на Българите в македонци и в предателството спрямо Гоце Делчев и в поклонничеството пред СССР и путиновското СССР-2
83
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз отдавна помолих някой да ми каже какво е Българин и какъв произход има.Ако това обясните на Македонците ,може и да приемат,че са Българи.Нашата конституция не им дава право на Македонците от Македония да се наричат Българи.И отнова ще помоля кажете какво е Българин и какъв произход има и най-вече какви гени има,за да знем ние какво е Българщина.Засега Българщината е възприемам като някакъв комплекс на малоценност и инат.
82
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И това си е тяхен проблем не е наш.Ако искат и 10 пъти да пишат.На нас това няма да ни промени нищо в живота.А вашите кражби промениха и пренаписаха живота на милиони Българи.Отговорете защо България е най'-бедната в ЕС и защо умират наши хора най-много в целия свят.И спрете да правите популизъм и с това да бавите работата на парламента.Само Ковид и Македония в парламента.Направете си ваксина и оставете правителството да се занимава с Македония и слагайте маски.
81
2
 
5
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Тоя Сашко от Има Толкова Некомпетентни може би ще иска да прекръстим Гоцето на Делчевски, както гледам !
80
4
 
23
 
! Отговори
Пренаписване преди 2 години
Историята е пренаписана от БКП/БСП.Техния идол Гошо Тарабата , чийто мавзолей бее взривен, си позволи да преименува Българите от Югозападна България в макета. А през 1946 г. "родолюбците" от БКП подаряват тленните останки на Българина Гоце Делчев на титовско Скопие.. По-големи предатели на Българщината от Бкп/бсп няма в нашата История.
79
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До AXEА какви са вашите ценности - инфлация, режим на тока, тройни цени в магазините?
78
1
 
20
 
! Отговори
О. Петков преди 2 години
До Анонимен84 Не си разбрал защо Кирчо е курдисан на поста: Да вкара Македония в преговорите и да подпише Истанбулската. Всичко, което се прави сега от негова страна е само имитация на политическа дейност, преговори и други шменти капели за ***.
77
1
 
8
 
! Отговори
САТАНАТА преди 2 години
България,а не Булгария
76
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ветото остава.
75
13
 
8
 
! Отговори
AXE преди 2 години
Европейски ценности? ГЕРБ и ценности? ББ и ценности? каква е постоянната ценностна система на ГЕРБ и за българи и за с.македонци и за сърби и за власи ......ГЕРБ и ЦЕННОСТИ......както биха казали : "Това словосъчетние е ОКСИМОРОН"!!!!!!!!!!!!!!!!!
74
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Признатата държава се казва Северна Македония. Тя говори на северомакедонски език и е населявана от северомакедонци. Всичко различно от това е повод за претенции към България. В България все пак има македонски българи. които говорят македонски диалект. Ако това на северомакедонците е различно - нека се наричат само така. Може дори да се модернизират - нордмакаци и нордмашки език. Но в никакъв случай не трябва да има в името намек, че са едно и също с Македония и македонците.
73
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е провинция на Македониа.Свиквайте.
72
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През 2050 почти няма да има Македонци и Българи.Заедно ще бъдат не повече от 3 милиона.Такива са изчисленията.Дали все още ще спорят ,какъв е Гоце? Едва ли мнозинството Турци няма да им разрешават този спор.
71
3
 
5
 
! Отговори
86 ГЪРЦИТЕ СИ преди 2 години
Каквото върнаха гърците, те останаха македонци, признахаезика за "македонски" само Северна Македония, Александър е в центъра на Скопие