Бюджетът на НЗОК мина, реформа или още от старото?

Ще има повече пари за здраве, но дали и услугите ще са по-добри?
38
Бюджетът на НЗОК мина, реформа или още от старото?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите приеха бюджета на НЗОК за тази година на първо четене. По време на дебата мнозинството се застъпи за тезата, че в него е заложена реформа, а опозицията отсече, че нищо в здравеопазването няма да се промени, въпреки че за здраве ще има повече пари.

В бюджета е заложено, че здравноосигурителните приходи са с ръст от 697 12 хил. лв. спрямо 2021 г. Средствата за здравноосигурителни плащания за 2022 г. са в размер на 5 678 270,1 хил. лв. с включените средства за медицинския персонал, което представлява увеличение с 560 210,7 хил. лв. спрямо 2021 г.

От здравноосигурителните вноски сe очаква да постъпят 3 760,0 млн. лв. или 433,9 млн. лв. повече от 2021 г., а от трансфери за здравно осигуряване от централния бюджет - 2 043,3 млн. лв., или с 263,2 млн. лв. повече от миналата година.

Според ГЕРБ този бюджет не създава никакви условия за реформиране на системата и подобряване на качеството на здравеопазването, а напротив – ще доведе до затрудняване на гражданите за достъп до медицинска помощ.

Константин Ангелов от ГЕРБ отсече, че се дават повече средства за здраве, но повече средства не означава по-добро лечение, нито по-добри грижи за хората.

Според него бюджетът на НЗОК е много добре преписан от този за миналата година, подготвен от ГЕРБ и като съотношенията по отделните пера са същите.

„Планът „Петков“ имаше за цел да следи интензивните легла да дава предвидимост да гарантира живота и здравето на всеки, да не остават хора извън лечебните заведения, а днес излезе информация, че жена е обикаляла с линейка из София и в 4 болници не е успяла да намери легло в реанимация“, коментира той.
 
Джевдет Чакъров от ДПС също смята, че няма никаква реформа в бюджета.

"Финансовият министър каза, че такава ще има при актуализация през юли, а това е прецедент да се приема така бюджет“, каза той.

Според него реформи на парче не се правят, нужна е цялостна реформа с конкретни цели и срокове, още повече, че системата на здравеопазването е много чувствителна и не може да бъде подлагана на стресови промени.

„Призоваваме да се търси надпартиен консенсус за реформа в здравеопазването, защото това не е задача, с която може да се справят само управляващите“, обърна се той към депутатите.
 
Чакъров отсече, че за поредна година се запазва пропорцията на финансирането на доболничната и болничната помощ, като за болнична има повече средства, което в останалите страни от ЕС е точно обратното.

Според него трябва да се заложи на профилактиката и на превенцията.

Той упрекна управляващите, че не са заложили повече средства за специализация, а в същото време 30% от студентите още при завършването си са готови да заминат за чужбина, а други 30% казват, че веднага, след като вземат специализация ще напуснат страната.

Любомир Каримански от ИТН защити бюджета като посочи, че разходите на НЗОК ще се увличат с 11%.

„Ключовете съотношения на разходите на НЗОК са 4,3% от прогнозирания БВП през 2022 г., а преди 10 години съотношението беше 3,3%, но това е нормално, защото през последните три години се отпускат повече пари заради пандемията“, отбеляза той.

Каримански припомни, че увеличаването на средствата здравеопазването е един от приоритетите на правителството.

„Правителството планира е-здравеопазване, построяването на педиатрична болница, ускоряване на ваксинацията“, добави той.

Според него обаче системата се нуждае от дълбока и всеобхватна реформа заради демографските и икономическите предизвикателства.

Председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров коментира, че в самото начало от ПП са казали, че ще следват нов път за развитие на държавата като първите им идеи ще бъдат представени в бюджетите.

„И това е само началото на едни реформаторски проекти, които имат за цел да извадят страната от блатото на застоя и липсата на визия. С бюджета ще направим по-смели реформи, ще търсим подкрепата от нашите избиратели и всички национално отговорни партии“, посочи Гюров.

"Средствата, които разпределяме не са наши - на МС или на НС, а са на българските граждани, които плащат данъци и осигуровки и заради това носим отговорност не само колко се харчи, а каква е целта. Качествена и европейска здрава услуга - това е задачата на бюджета на НЗОК и заради това е увеличението на разходите с над 10%. От друга страна увеличението на средства в една неефективна и нереформирана система не може да осигури добра услуга, така че основните реформи, които са заложени в този бюджет са засиленият фокус върху превенцията и профилактиката“, каза още той.

Според него реформа без скоростно въвеждане на електронното здравеопазване и електронното здравно досие няма как да се случи, защото само така може да се изсветли системата.

Цончо Ганев от „Възраждане“ репликира, че няма реформа, а още много от същото, което е от миналото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пп са пътник
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А токът на болниците кой ще го плаща? Ще стане като при Бсп. Ще си носим чаршафи от къщи при постъпване в болница. Ит.н.
26
1
 
5
 
! Отговори
Позор преди 2 години
Колкото и да се даде за здраве всичко се краде и хората умират пред болници и линейки.....
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами и аз се опасявам че може пак ще имаме още от старото, след като все още не са пипнали НЗОК! Във всички други институции - реформи, преструктуриране, уволнения, назначения, само в НЗОК - нищо! В една Германия например има един куп държавни здравни каси които се конкурират помежду си, и още толкова частни! Докато и тук не направят нещо подобно, НЗОК ще бъде една финансова черна дупка - и от ЦЕРН може да идват тук учени да я изследват!
24
2
 
5
 
! Отговори
Българин преди 2 години
До Велика България! Велика велика, колко да е "велика" ? По-скоро към Нормална България! Само че с Юмрукът на Фелдфебела, Харвардските измамници, чалгата, меките китки и необолшевиките, доста се отдалечаваме от ...нормалността!
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей, не пипайте здравната каца, Лорер целото котило на едната каца разчитат.
22
2
 
6
 
! Отговори
Илюминат преди 2 години
Нашите хора в НЗОК и в здравната система ще захлебат още по-яко;))) Нал се досещате, що отъ болниците изкарват с краката напреже? Оти ний плащаме на единична бройка произведен труп. От болниците напрайми месомелачки. Така претопяваме по-борже населението, чи процесът нящу са забави. Не щат, а *** масово, болгарете и ни пречат да им земем убавата територия;)))
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На снимката така съсредоточено гледат да не си раздухат пътечките.
20
1
 
10
 
! Отговори
Надблюдател преди 2 години
430 милиона щели да дадат повече от Бюджета? Само че тези пари най-вероятно ще бъдат изядени от повишаване цените на тока, лекарствата и т.н.! Единствената промяна е , че имаме бюджет само до юли! Тия са уникални в демагогията! Явно отсега се готвят за нови избори!
19
4
 
2
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Велика България, абе след като станах лекар, започнах да ви презирам. Сега да си мръдна пръста за българин , става само срещу кешовица
18
3
 
7
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Докато не направят индивидуални партиди, така ще е
17
2
 
18
 
! Отговори
Зaпознат преди 2 години
Подмяната на Продължаваме Пандемията продължава в пълна сила
16
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махнете статута на болниците като търговски дружества ,ликвидирайте здравната каса ,направете истински реформи , нагли престъпни безотговорници !
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя годината ще свърши , а ние само бюджети приемаме и корегираме. През това време цените летят в небесата. На всички , които гласуваха за Радев, Кирчо и Кокорчо, Слави-чалгаря честита мизерия и ви пожелавам още дълга време да мизерувате, защото сте наивни да не кажа друга дума, а и си плащайте редовно тока, водата, парното .
14
0
 
6
 
! Отговори
101 преди 2 години
Дамаджан Чашков?
13
4
 
9
 
! Отговори
Лоло преди 2 години
Докога по старому?Отказ за спешен прием в болница=ефективна присъда за бялата престика.Лична отговорност на Бялата престилка и стриктен протокол за спешни случаи.
12
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бюджета е приемлив, на актуализацията, чакаме да започнат реформите. Най-накрая искаме електронно здравеопазване.
11
2
 
1
 
! Отговори
R2 до R преди 2 години
697 12хил лв = 69 712 000лв= 67.7млн.лв.Ама ти явно си от новите умни и красиви и много разбираш обществените финанси.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реформа ама друг път :) Същата претоплена манджа с грозде. А за нещастниците по касите - тая година няма да има заплати - оставате на мизерните подаяния.
9
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Харем гроб и башибозук ДеПърдяСега реват, че нямало реформа, а вие къде спахте 12 години бе? Кой управлява държавата 12 години? Бай Иван от Долно Нанадолнище или Боко Ханъм? Нали уж по времето на Боко ханъм имало прогрес, европейско развитие и тн., а сега ревете, че едно от най важните неща не било реформирано. Всичкото гроб и дпс страда от остра биполярна шизофрения!