Колко демократична е България?

Световната демокрация е продължила да запада стремглаво
Обновена: 11 фев 2022 07:43 | 11 фев 2022 07:11, Нели Христова
186
Колко демократична е България?
Снимка: БГНЕС

 

Според Индекса за демокрация за 2021 нашата страна се нарежда на 53 място по демократичност на обществото, изпреварвайки с 10 пункта Сърбия и с цели 20 пункта РС Македония.

Според последното издание на организацията Индекс за демокрацията (EIU) за 2021 година, публикувано от сп. „The Economist”, световната демокрация е продължила да запада стремглаво. Ежегодното проучване, което оценява състоянието на демокрацията в 167 държави въз основа на пет показателя - изборен процес и плурализъм, функциониране на правителството, политическо участие, демократична политическа култура и граждански свободи - установява, че повече от една трета от населението на света живее под авторитарно управление, а едва 6,4 % се радват на пълна демокрация. Глобалната оценка за развитието на демокрацията в света спадна от среден индекс 5,37 до ново най-ниско ниво от 5,28 от десет възможни. Единственият подобен спад от 2006 г. насам беше през 2010 г. след световната финансова криза. Този индекс за България е 6,64. По-добри показатели от нашата страна на Балканите има само Гърция, класирана на 34 място с индекс 7,56.

За втора поредна година пандемията е най-големият източник на напрежение върху демократичната свобода по света. Посредством локализации и ограничения за пътуване гражданските свободи отново бяха преустановени както в развитите демокрации, така и в авторитарните режими. Много, но не всички граждани толерираха извънредните правила и разширяването на държавните правомощия. Затвърждават се разделенията между тези, които подкрепят предпазните политики като блокирането на достъпа до интернет и задължителните ваксини, и тези, които са враждебно настроени към държавната намеса и всяко ограничаване на личните свободи.

Скандинавските страни продължават да доминират в челото на класацията, а три азиатски държави заемат последните места: Северна Корея беше изместена от дъното на класацията за първи път поради превратd в Мианмар и завръщането на талибаните в Афганистан. Превратите се завърнаха и в Африка. Но именно Латинска Америка отбеляза най-рязък спад през 2021 г., измерен чрез индекса. Слабият ангажимент на региона към демокрацията позволи на нелибералните популисти да процъфтяват, а натовареният изборен календар невинаги подпомагаше каузата на демокрацията. Малката победа на Педро Кастийо в Перу през юни беше оспорвана в продължение на седмици от опонента му Кейко Фухимори, а изборите в Никарагуа през ноември бяха фалшиви. Чили беше понижена до "фалшива демокрация", отчасти поради ниската избирателна активност на силно поляризираните избори, а Хаити все още е в политическа криза след убийството на президента Жовенел Моис.

Северна Америка се представs малко по-добре. Въпреки бунтовете в Капитолия и опитите на оттеглящия се президент Доналд Тръмп да отмени резултатите от изборите, встъпването в длъжност на Джо Байдън протече гладко и демократичният индекс на Америка спадна само с 0,07 пункта. Канада претърпя много по-голям спад от 0,37 пункта. Отново пандемичните ограничения бяха основната причина за разочарованието и недоволството. Според Световното изследване на ценностите, което се използва в някои от количествените раздели на проучването на EIU, едва 10,4 % от канадците смятат, че имат "голяма" свобода на избор и контрол. Още по-тревожно е, че 13,5 % изразяват предпочитание към военното управление.

В доклада на EIU се посочват редица заплахи за демокрацията през 2022 г. и след това. Спадът в индекса на Канада отразява недоволството на населението от статуквото и обръщането към недемократични алтернативи. Блокадата на камионите в Отава може да предвещава още политически сътресения. Но най-голямото предизвикателство за западния модел на демокрация през следващите години ще дойде от Китай. След четири десетилетия на бърз растеж тя е втората по големина икономика в света; според прогнозите на EIU до едно десетилетие ще изпревари Америка. Ако може да се съди по отсъствието на Китай от неотдавнашната среща на върха за демокрация, организирана от Джо Байдън, Западът не желае да диалогизира и търси ангажименти от страна на Пекин. Китай реагира на това, че е бил пропуснат, като обяви състоянието на американската демокрация за "катастрофално".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Думокрацията е едно изпразнено от съдържание клише ,което предизвиква или нервна усмивка или отвращение . А и демокрацията дойде преди 200 г. на ръбовете на ножовете от гилотините ,внушаващи вяра в демократичността чрез отсичани на глави. Нищо чудно ,демокрацията де се завърне в началото си ! Колко му е ?
150
5
 
9
 
! Отговори
Аз промяната преди 2 години
България си е още в комунистическите системи от 80 год насам И хората които управляват са бащи синове внуци Каква Демокрация търсите в България Е може би сега можем да пътуваме да работим да живеем извън БГ НО тук си е Комунизъм КАКВИ политики какви работодатели какво развитие Къде го търсите Определени Хора здраво са взели богатствата парите на България А тези които са останали работят за смешни стотинки Определени хора ползват богатствата в БГ
149
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
169 Северна Корея е отворена за бежанци от БГ
148
4
 
9
 
! Отговори
американец до 159 преди 2 години
разбира се е до държавата: що Мъск не се премести в или Русия или Бг ??ха ха!
147
2
 
9
 
! Отговори
мм преди 2 години
То ще ме извинявате, ама повечече демокрация имаше през комунизма. Това сега е незнам какво е. Някаква псевдодемокрация, някаква псевдозаконност, дето става само да си обършеш допиту с нея. На много хора тази теза няма да им допадне, ама като теглиш чертата се оказва, че сме последна дупка накавала, затихваща държава и изчезващ народ. Факт!
146
3
 
5
 
! Отговори
Сербезов преди 2 години
БГ е капиталистическо-фашиска дръжава!!!
145
1
 
11
 
! Отговори
Лили Барута преди 2 години
Каква демокрация в това тресавище беее? България беше една от най красивите и спокойни държави....Либерал демокрацията е най голямата пречка за истинската демокрация!?...А сега какво е - ужас и бъркотия.
144
5
 
9
 
! Отговори
Варненец преди 2 години
Как при Бай Тошо създавахме високи технологии, учени на световно равнище, спорт трети в света, 96 % със собствени жилища, 0 % безработни, спокойствие и най-ниска престъпност? Днес сме на дъното на Европа - причината е единствено "демокрацията".
143
2
 
4
 
! Отговори
мръсна дума преди 2 години
всички сме грешници и не можем всички да управляваме! Само Бог е над всички
142
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много либерастка статия сте препечатали, бре! Демокрацията се измерва по броя полове, та затова скандинавците са вечно начело.
141
2
 
8
 
! Отговори
учуден преди 2 години
тук се смесвят най-различни критерии,а няма списък с класацията на държавите.Къде се намира САЩ,например,на кое място?Някакъв спад на някакъв индекс...абсолютно манипулативно представяне на някакво си изследване.Единственото ясно нещо е,че Норвегия била на първо място по демокрация.Ама не застреля ли там един над 60 младежи ей така-демократично?!
140
3
 
12
 
! Отговори
555 преди 2 години
В нарочената за една от най-демократичните страни-Англия самия Борис Джонсън каза пред камера , че народа само си мисли , че живее в демокрация. Западните демокрации са толкова демокрации, колкото северна Корея, Куба , Русия , само дето може свободно да си плямпаш , а това ,което е скрито, невидимо от масите е -(не е добре да се описва).
139
3
 
11
 
! Отговори
Бай Онзи преди 2 години
"Колко демократична е България?"...Точно толкова, колкото ПП"Демократична България" е демократична и дясна!!! Демек - николко!
138
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 158/159 "Нали било до държавата, а не до човека?" Да, затова Мъск е РЕАЛИЗИРАН в АМЕРИКАНСКАТА, а не в южноафриканската система, включително и образованието му. "Що на щатски, търси го на австрийски адрес. Моцарт на щатския му ли го намери?" От опити за оригиналничене започна да говориш несвързани неща.
137
2
 
2
 
! Отговори
До 158 преди 2 години
Що на щатски, търси го на австрийски адрес. Моцарт на щатския му ли го намери? Нали било до държавата, а не до човека?
136
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 155/157 "Ми не знам. Питай южноафриканеца Елон Мъск." Да го питам, но не знам на кой ЩАТСКИ адрес да го открия.
135
2
 
1
 
! Отговори
до 155 преди 2 години
Ми не знам. Питай южноафриканеца Елон Мъск.
134
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След ковидфашизма стана ясно, че демокрацията е илюзия, а т.н. "свободни" държави публично пикаха върху нея. Разликата е, че, например, в Русия и Китай е просто фашизъм, а в ЕССР, щатите и канада е фашизъм + гретатумберовска веганска ***-флуидна либерастия.
133
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 150/152 "Вчера е била една, днес е друга, утре ще е трета..." Интересно, че държави като Франция, Германия, Великобритания, Япония консистентно създават такива хора, а страни като Южна Африка, Аржентина, Нигерия или Пакистан - не. Защо така?
132
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 150/152 "Нищо подобно не произвеждат тези държави. Просто отделни хора в историята им са създали условия на други отделни хора, да реализират и промотират някакви свои таланти. Само, че това не е заслуга на държавата, а въпреки нея." Някакви доказателства за това има ли, или? Например, защо в България не се е родил Моцарт, а в Австрия? Кои са "отделните хора" които са създали условията да се появи? Знаеш ли къде е "работил" Моцарт?