Сабрутев за бюджета: Без инвестиции, нищо не може да се промени!

България не е бедна държава, тя е безобразно крадена, смята той
14 фев 2022 16:52, Петя Славова
17
Сабрутев за бюджета: Без инвестиции, нищо не може да се промени!
Снимка: БГНЕС

Предупреждения относно финансовата рамка на страната. Според зам.-председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Венко Сабрутев във връзка с предупрежденията относно финансовата рамка на страната, бюджетът включва в себе си и планира 5,8% от БВП за капиталови инвестиции.

"Трябва да си отговорим каква България искаме - на растежа, на високите скорости и доходи или такава, каквато е сега - тъпчеща на едно място", добави той пред Нова тв.

Още по темата

За да се развива страната Сабрутев посочи, че са необходими инвестиции. Призова да се погледнат развитите икономики и техните практики. "Дефицитите, които те са заложили, са повече от 5,5%. В САЩ залагат над 7% дефицит. Истината е, че без инвестиции нищо не може да се промени", каза още зам.-председателят на финансовата комисия.

България не е бедна държава, тя е безобразно крадена, смята Сабрутев и уточни: "Всички социални разходи, които са планирани в бюджета за 2022 г. , се покриват от приходната част. Ние не планираме да вземаме заеми, за да правим социални разходи. Планираме дефицитът да бъде инвестиран в капиталови разходи. Да може да изградим необходимата инфраструктура на страната и да инвестираме в хора, в здравеопазване и образование", категоричен е той.  

Сабрутев обясни, че актуализацията на бюджета е нещо важно. „Опозицията постоянно заявява, че това е нещо лошо. Ако беше такова, Франция нямаше да го прави три пъти на година. Ако беше лошо, бизнесът нямаше да го прави на всяко тримесечие. Няма нищо по-нормално от това в средата на годината да се огледа икономиката”, допълни зам.-председателят на финансовата комисия.

По думите му прогнозната инфлация в Бюджет 2022 е абсолютно коректно калкулирана. "Инфлацията в България е внос и идва от два основни фактора. Първият е липсата на монетарна политика от страна на нашата държава - ние сме с валутен борд. Другото нещо са високите цени на енергоносителите", обясни той.

Сабрутев обяви, че в бюджета за 2022 г. са предвидени над 931 млн. лева допълнително за небитовите потребители, за да се намали ударът от високите цени на тока и така да не се позволи инфлацията да расте.

Вдигането на максималния осигурителен праг той определи като "нещо страхотно". Дали Илиян Михов ще е новият шеф на БНБ Сабрутев отговори, че трябва да се изчака, тъй като тепърва ще има кандидатури. „За момента няма имена, има правила”, уточни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
toti преди 2 години
Ние 12 год чакахме сега 12мес ще ревете и плачете за влас,но на куко лято....дока не се наакате в парламента от седене ,без комисиони
12
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Този Събрутев да каже кога ще спрат да правят анализи на анализи и ще започнат да вършат някаква смислена работа? Че търпението ни се изчерпва.
11
3
 
2
 
! Отговори
Герберастите преди 2 години
заедно с ортаците си от ДПС ореваха света за някакви си 2м. управление на редовното правителство. Реално те се разпореждаха с държавата до Май 2021г. Не може след като за 12г постиженията ти са "най-бедната държава в ЕС", "най-корумпираната държава в ЕС", да си на челните места по смъртност, и на последните по липса на прозрачност в правосъдието и свободата на словото, троловете ти да повтарят френетично като мантра опорките-лъжи на ПР Севи Бойко. Това само издава, че сте захапали кокала до кръв
10
2
 
7
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Поредният мо.шен.ик . Вече 10 месеца ги слушаме тези лъжи . Къде са парите ? Заеми и кражби , държавата потъва .
9
1
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Хахахааа в момента Кирю при Цв. Ризова :)))))) Лъже и маже.
8
7
 
5
 
! Отговори
данчо преди 2 години
Конфискувайте чекмеджетата на Боко Тиквата.За 30 години от българската престъпна олигархия бяха откраднати милиарди.Съд,конфискация и затвор.Това е пътя за България.
7
1
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Абе Кирю колко пъти ходи в Брюксел? Все с празен джоб се връща. Днес Асан в САЩ отищъл, и от там с празна торба ще го изпратят. ЕС и САЩ пари на комунисти не дават.
6
2
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Абе вдигнете ли битовия ток си тъпчете гърбовете със слама, че много бой ви чака. Никой не ви вярва на празните приказки.
5
1
 
12
 
! Отговори
Тия преди 2 години
Са по лоши. Дойдоха за да крадът, сега си подготвят порцийте. По нищо не се различават от тия преди 30 год. Кой създаде мафията? Кой създаде мутрите? Сега са във властта и говорят за промяна. Ние сме кофти материал. Съжалявам!
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другарят Сабрутев се е объркал. Искал е да каже без инфлация нищо не може да се промени. Инфлацията си е добро нещо за държавата - по-високи цени, повече пари в хазната. Не инвестиции, а инфлация
3
1
 
18
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
За какви инвестиции иде реч бре другаре и другарки, в България всички инфраструктурни проекти са блокирани от 1 год. насам, бизнесът умира натоварен с цените на тока, бензина и газта, Фонда за възстановяване е блокиран напълно от служебният кабинет на Радевата хунта и двете провалени правителства след това, които направиха невъзможно усвояването на тези жизненоважни средства...Вместо това вече са изтеглени 10 милиарда кредит за пенсии, заплати и социални нужди, а държавата е на изкуствено дишане
2
7
 
2
 
! Отговори
d преди 2 години
до 1, правят правят, за пръв път имам надежда че има бъдеще в България
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само слушаме колко е крадена България и тея вече са 1 година на власт и продължаваме да го слушаме. Това значи, че нищо не сте направили за да спрете краденето или просто сме сменили крадците с техни хора.