Чрез енергетиката България ще се върне като фактор в региона

Ветото за РСМ няма да бъде вдигнато толкова бързо
16 фев 2022 22:50, Анисия Иванова
28
Чрез енергетиката България ще се върне като фактор в региона
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България имаше активна политика на Балканите през 2018 година. Тогава в София премиерите на Македония и Гърция почти бяха на крачка от постигането на договор, който да отвори пътя за решаването на проблема между Атина и Скопие. На срещата в София за първи път седяха близко косовският премиер и президентът на Сърбия. Имаше и представител на Босна и Херцеговина, тоест на тези няколко ключови точки, които бяха проблематичните в Западните Балкани, които все още продължава да бъдат такива, имаше варианти за търсене на решение. Това припомни Николай Кръстев, журналист и експерт по въпросите на Балканите, в предаването  „В развитие” с водещ Делян Петришки.

Сега новият коалиционен кабинет започна да се завръща към тази активна политика на Балканите, в която България да бъде фактор на стабилността. Страната ни излиза от един процес на изолация и на неразбиране.

България иска да стъпи на онова, което беше постигнато през 2018 година, във външната политика приемствеността е нещо доста сериозно. Капиталът, който беше натрупан тогава, в този момент си струваше да бъде използван по отношение на нашите най-близки съседи и приятели.

България можеше да бъде един своеобразен трансмитер на европейските послания в региона. Тогава нещата не се случиха по този начин, но днес това е шанс България да излезе от изолацията и това неразбиране от съседните държави, които не разбраха докрай българската политика спрямо Северна Македония.

България може през енергетиката да се върне отново като един важен фактор в нашия регион. Страната ни има място на енергийната карта на Балканите с газовите връзки, които предстоят да  се изграждат в много скоро време. Тази с Гърция е на път да завърши, следват газовите връзки със Сърбия, със Северна Македония.

Трябва да се премине към реални дела. При посещението на Кирил Петков в Белград се заговори за създаване на общ газов хъб със Сърбия, а подобна инфраструктура е от ключово значение за енергийната сигурност. Въпросът е кой ще изготви проекта и финансирането.

България връща на масата на преговорите не само връзката със съседна Сърбия, но и един нов газопровод със Северна Македония, този, който е между Петрич и Струмица, което е шанс за българския бизнес да влезе в Македония и да започне с газификацията.

Има една много интересна идея, свързана с терминала за втечнен газ в Александруполис. Македония също е потребител и доставчик на газ през този терминал. България може да използва количеството, което Македония е поръчала, в своята вътрешна система и в един определен момент да го подава на Македония, защото Македония не може винаги да поема, нейната енергийна инфраструктура не е толкова подготвена.

Това е шанс България да прекара този газ през Северна Македония, но и към Косово, към Сърбия при необходимост.

"Не съм голям оптимист, че България ще вдигне ветото толкова бързо, колкото им се иска в Северна Македония”, допълни гостът.

Не виждам това да се случи до края на френското председателство. Въпросът е да се създаде атмосфера на нормални отношения. Освен това във всеки един момент, когато продължат преговорите със Северна Македония, България може да налага вето. Така беше в отношенията между Словения и Хърватия, припомни Кръстев.

Това, което днес ми липсва в регионалната политика на България, са отношенията с Турция.

Ние трябва да работим сериозно и с Турция, да бъдем елемент, който да допринася за цялостната стабилизация на Балканите.

Целият разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
0
 
! Отговори
Справедливост преди 2 години
Ядрената енергетика бе на косъм от забрана. И не се знае до кога. И сега имаме излишък на енергия и я продават някои приятели да печелят. С парите на народа ще правят ядрени централи, за да печелят същите приятели. След като се увеличи делът на зелената енергия, постепенно ще отпадне необходимостта от ядрена.
19
0
 
0
 
! Отговори
Кирето от ЛГБТ преди 2 години
Със своите психични карамболи Харвардския Кирчо отсече че няма да има АЕЦ Белене и остави БСП с пръст в устата, тъй като той тях "не ги бръсне за сливи" а те си мукат и търпят свряни в ъгъла а той знае, че може да ги мачка както си иска .
18
1
 
2
 
! Отговори
АсАнчо оКокорения преди 2 години
Ококорения лакей Кокорчо продава България във робство на янките ! . . . . Той води сбирщина мухльовци, за да подпишат заробващи договори сравнение с които американските ел.централи в М.Изток са детска мечта .. . . . Посланик Херо Мустафа също Е В СЪСТАВА на българската делегация във Вашингтон ! . . . . Тя е Настойника и определя действията на тези *** .. . . . Заробват ни с атомни реактори Westinghouse (като гръмналите в Япония), заробващи договори за внос изключително на американски втечнен газ и поставяне под американско управление цялата ни енергетика . . . . .
17
2
 
0
 
! Отговори
Не че нещо но... преди 2 години
Извинявай че не ти вярваме!
16
0
 
1
 
! Отговори
Мислещ преди 2 години
зада я бъде България въобще трябва да излезем от позорния не0либерален преход към Небитиетокоето не може да се случи с марионетки начело в този смисъл :няма как да не подкрепя своята позиция още преди да турнат Кирето Ментата за премиерин :) и как да симпатизираш на токсични американски политически проекти - Продължаваме подмяната, Продай БългарияКорнелия я видяхме как клекна за сделката за дегектни касетки с ядрено гориво от Уестингхаус в банкрут.за ИТБ или добро или нищо ;)
15
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продажните русофили направиха ВСИЧКО възможно България да стане едно нищо. Почти пълна зависимост все още от русия в енергетиката, а и в други отрасли! Сега ще ни е още по-трудно да си оправим държавата!
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тогава премиер беше Борисов, та затова бяхме почти до подписването. А сега - нанай.
13
3
 
2
 
! Отговори
Who Cares преди 2 години
И какво още не сТе дали на туркие? Даже не си правя труда да питамот какъв зор. Почакайте туркие да се разбере с щатите и ще дадете и хубава Яна барабар с Балканджи Йово. Просто защото толкова ви е акъла!
12
1
 
6
 
! Отговори
За 30 години преди 2 години
Нищо ново. От " Швейцария на балканите " сега сте до" може", "почти стана", "беше много близко" и т.н. и т.н.Явно в часовете по "Критическо мислене" преподават на суахили?
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Върнахте ни в 90-те години когато имаше режим на тока.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Газовите ***" се чудят откъде да докарат газ. Само дългосрочни договори ще донесат евтин газ. Всеки доставчик иска "тейк ор пей" договор. Но "газовите ***" си мислят, че някой ще им дава евтин газ без договор.
9
1
 
3
 
! Отговори
Просто Киро преди 2 години
СИТУАЦИЯТА Е В МНОГО ЛОША СИТУАЦИЯ.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости на търкалета. Ще се върне дръжки.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Политици като Меглена Кунева...............дъртата вещица с кривата уста разбиха БГ-енергетика.........пак я вкарайте в парламрента тая грозна вещица!
6
3
 
7
 
! Отговори
Флин преди 2 години
Вижте,Орбан!Сега унгарците имат самочувствие и ще разковат кочините на ЕС и Сорос докрай.И ние имаме нужда от такъв държавник за да просперираме и вървим напред.Сегашното правителство е слабо и е управлявано от КоЗяк!
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименВажното е с европейците да сме добре!
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дрън-дрън ярина, много празни приказки на халост, да губи времето на хората!
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой фактор?Прокопи ли?
2
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отношенията с Турция са най-важните, но Фигуранта се изcpa на метеното по време на изборите и сега сме почти на кота 0 с турците
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ситуацията е в много лоша колониализация.