Нинова за БГ оръжията в Украйна: Няма разрешения за износ

Статия в ТАСС твърди, че украинците използват български гранатомети
21 фев 2022 15:23, Нели Христова
55

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Няма издадени разрешения за износ на оръжия, стоки и технологии с двойна употреба за Украйна. Това каза в изявление вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, предаде БГНЕС.

Вчера руската информационна агенция ТАСС публикува статия, в която се казва, че въоръжените сили на Украйна са използвали гранатомет българско производство при обстрели на Донецката народна република. Според ТАСС при обстрела на село Зайцево са използвани 30-милиметрови снаряди от автоматичен гранатомет, произведен в завод "Арсенал".

Още по темата
"От вчера към нас има отправени много журналистически въпроси във връзка с излязла публично информация, че при обстрел срещу Донецката народна република Украинската армия е използвала, произведени в България боеприпаси. Още вчера поисках да се направи пълна проверка на документите в Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към Министерство на икономиката и индустрията.

Това е националният орган, който издава разрешението за търговия с оръжие и стоки с двойна употреба. От направената проверка бих искала да кажа - в комисията няма нито едно издадено разрешение за износ на оръжия, стоки и технологии с двойна употреба за Украйна", каза още Нинова.

Тя допълни, че това е наложена практика в България веднага след подписването на Минските споразумения от 2014 и 2015 и не са се намерили назад във времето документи за износ на български стоки за Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Руснако,войнолюбецо,вие изнасяте толкова много. Най-малко вие имате право да ни давате съвет,защото не сте девици.
43
1
 
1
 
! Отговори
Руснак преди 2 години
Оръжията са изнесени през тоталитаризма на ГЕРБ,даже имаше сандъци с боеприпаси и гранатомети във Сирия на който имаше надписи ВМЗ Сопот,така че *** слуги на краварите не се измъквайте че нямате нищо общо с войните по света предизвикани от мръсните кравари!
42
1
 
2
 
! Отговори
Не е редно преди 2 години
Не е редно да се изнася оръжие за държава, в която се води гражданска война - така ставаме отговорни за цивилните жертви. Този износ сигурно пак е на нашенският оръжеен търговец Гебрев, който сума ти време ревеше по медиите, че искали да го от'ровят. Ако е той, този път може да му увеличат дозата, заслужава си го.
41
2
 
0
 
! Отговори
БАИ ШИЛЕ преди 2 години
БАШИРОВ И ПЕТРОВ ЩЕ ОПРАВЯТ НЕЩАТА ЩЕ ИМА ГРЪМНАЛИ ПОДЕЛЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ
40
0
 
4
 
! Отговори
ТЪп преди 2 години
Сигурен съм че България не е продала и един нож някому директно - затова и държавата няма далавера там. Обикновено оръжието се купува от посредници - за тях е и лъвският пай - и се доставя от тях на който им плати най-добре.
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
43: напълно верно и всеки път така правят. По време на 80-те беше същото, купуваха руско оръжие чрез трети дърави и после го даваха на талибаните. Сега се повтаря същото, ЦРУ-то го хванаха в крака но те ще отрекат. Както и Нинова, тя никога нищо не знае, нямало документи, не знам си ала бала но резултата е че са стреляли февруари 2022 с БГ оръжие в Украйна. Как?
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ купуват оръжието и го доставят на Украйна чрез Литва, Латвия, Естония.
37
0
 
3
 
! Отговори
ГОЧО преди 2 години
ЖАЛКО,ЧЕ Е НЯМАЛО ИЗНОС! ТОГАВА ЗАЩО ПРОИЗВЕЖДАМЕ ТЕЗИ ОРЪЖИЯ,А??!ДА СИ ГИ ГЛЕДАМЕ ЛИ?? В РАМКА?? И ТАЯ ОТ СНИМКАТА С ПОБЕДОНОСЕН ГЛАС ДА МИ КАКАНИЖЕ-"НЯМАМЕ ИЗНОС..." И ДА СМЕ ИМАЛИ...Е И??!
36
3
 
6
 
! Отговори
Това е преди 2 години
Просто невероятна наглост и безочие - точно Москва да обвинява някого в износ на оръжие ! Все едно лъвът да обвини котката, че яде месо !
35
0
 
8
 
! Отговори
5777 преди 2 години
не е минало през теб, а искаш да лапнеш?
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая наистина е по-про-ста от колкото изглежда. Всяко малко дете знае, че оръжията се продават на частни лица от САЩ и се разхвърлят по света.
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това лицемерие ми идва вповече. Произвеждат оръжия, за ги продават и препродават, за да печелят. Произведените оръжия се използват, за да убиват (това го знаят и децата). Със същата успешност притежателите им могат да ги използват и срещу нашия народ. Проблемът е защо тези, които предизвикват войните не ги бесят, а дори ги героизират, ако са победители. Мястото на масовите убийци е дълбоко под земята, в метални саркофази.
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знаем ги и онези, дето се самовзривиха на полигона, американските "консултанти". Нали така правеха схемите и за "бунтовниците" в Сирия, к'во се правите всички на ударени?
31
0
 
2
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
До Анонимен 33: "Трябва да се видят фактите, тогава да се говори"? По принцип си прав. Знаем как става това. Гешев започва предварително производство, което никога няма да завърши. И Гербрев или който е там оръжейният търговец в случая си, остава чист и честен човек. Нищо ново. И сетне и да разправяме "Ние сме готови за Шенген" никой не ни вярва.
30
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оръжия от България, за да се убиват украинци и руснаци помежду си - не трябва да се изнася!
29
0
 
8
 
! Отговори
АЙДЕ, АЙДЕ... преди 2 години
РУСИЯ ПРОДАВАШЕ ЦЕЛИ БОЙНИ ХЕЛИКОПТЕРИ НА ЧАСТИ ОТ УКРАЙНА, ПО ВРЕМЕТО НА ЕЛЦИН..КВО ТОЛКОВА.... ХАХАХААА....
28
1
 
7
 
! Отговори
Q преди 2 години
До 29Видимо само ти не знаеш,че АК-47 се произвежда в на 70 страни...и в Африка,и в Азия,и Южна Америка..просто е лек за събиране .
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Малко за политика А ти сигурен ли си, че тоя износ не е бил преди 10 години? Примерно. Трябва да се видят фактите, тогава да се говори.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямало издадени разрешения за износ на оръжия за Украйна. Не са и нужни. Нашите ги произвеждат. Ами ако направо от завода ги купува представител на Началника? После ги препродават 5 пъти и после ги карат в Украйна с Началнически товарни самолети.
25
0
 
10
 
! Отговори
Ами, да... преди 2 години
ПРОСТО. Е... ТЪРГОВИЯ С ПОДСТАВЕНИ ЛИЦА И ФИРМИ....!ВСИЧКИ ГО ПРАВЯТ - - АЙДЕ, ДОКАЖЕТЕ ГО, АКО МОЖЕТЕ...... ХАХАХААА...