Бежанци от Украйна откриват банкови сметки по облекчена процедура

Могат да теглят левове от действащите им сметки
37
Бежанци от Украйна откриват банкови сметки по облекчена процедура
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Подготвя се механизъм за улеснено откриване на банкови сметки на украински граждани, които са поискали статут на временна закрила в България по силата на европейската Директива за временна закрила, съобщава министерството на финансите след среща на вицепремиерите Асен Василев и Калина Константинова с представители на Асоциация на банките в България и на БНБ в Министерството на финансите.

На срещата беше дискутирана и възможността за теглене и разплащане от украински граждани с дебитни и кредитни банкови карти в България. Според банките, в момента украинските граждани могат да теглят у нас левове от своите дебитни и кредитни карти "Виза" и "Мастъркард". Сумите, които могат да бъдат теглени, са в рамките на определените от съответните украински банки лимити и до изчерпване на гаранционния лимит на съответната украинска банка. Също така, украинците могат да се разплащат за стоки и услуги у нас през ПОС-терминали.

Що се отнася до възможностите за обмен и изкупуване на украински валута, към момента нито една от държавите от ЕС не изкупува такава валута. По този въпрос се очаква постигне на общоевропейско решение на ниво Европейска централна банка.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
0
 
! Отговори
злобни хорица преди 2 години
Никой не бяга от доброто. Поне съчувствайте на хората от Украйна!
26
0
 
9
 
! Отговори
DDD преди 2 години
Тези пари са крадени и миришат на кръв!
25
1
 
10
 
! Отговори
ало ало преди 2 години
а ние българите цял живот ще изплащаме.....мръсни ***-кирчо и кокорчо
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правят ли се все пак проверки за изпиране на пари?
23
0
 
11
 
! Отговори
аноним преди 2 години
скоро БЪЛГАРИЯ няма да я има на картата, Н а там отиваме
22
1
 
10
 
! Отговори
факти преди 2 години
ей кокорко още малко ще ви почаками и ще ви пръснем *** тоя радев излезе орр успиа
21
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Полша, Молдова и Румъния местното население се надига на бунтове срещу престъпленията на нашествениците. По-голямата част от пристигащите са мъже, агресивни са, вандалстват, не позволяват да им се говори на руски, оскверняват паметници, крадат и тероризират всички. Скоро ще започнат ответни действия срещу нашествениците, голяма част от тях са военнопрестъпници....ЕС се самоубива. Цените на горивата достигат рекорди....Тези средства са от нашите джобове, в полза на нацистите...
20
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А на руснаците им спряха Мастеркард и Виза!!!!!!Ама за украинските многострадалци всичка даваме!Пет ***** хотели, то грижи, то чудо.
19
0
 
10
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
*** разбрах,колко си програмист и специалист!Май си виртуален плъх!Гледай "специалисти" като теб да не започнете да се самоизяждате!Като си толкова умен,създай една програма,за комунални услуги,та да почна със средно-специалното си образование да се притеснявам от изкуствения интелект!Та недей подценявай хората,защото и за тираджия се иска майсторлъкА някой спомена и прословутия филиал на киевския университет в София!Ха ха бая юристи и дипломати излязоха от него на хартия!
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕЦБ ще напечата евра и ще купи вестниците на украинците. Немецо ще плаща.
17
0
 
21
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Има работещи Българи който взимат дневно по 40лв.за 12часа работа,колкото бежанци те от Украйна.ужас,ужас...
16
0
 
24
 
! Отговори
Цирк преди 2 години
Ни е от години сме бежанци в собствената си държава а нямаме разните привилегии на Украинците?!
15
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 17Бягащите от озверели пияни убийци са с предимство за помощ. Особенно пред хора които си живеят спокоино в собствени къщи и само реват, че нямало работа, при положение, че в цялата държава във всички отрасли има липса на работници.
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано Путин да не забрави да им конфискува златния резерв, ако не са го преместили някъде, де...
13
2
 
22
 
! Отговори
До 11 преди 2 години
На колко българи помогнахте,бе майцедавци? Или ти си от онези,които искат да им се работи за жълти стотинки..България е мащеха за своите и родина за чуждата изм3т..Ако бяха можещи укр1т3,които възхваляваш Европата,щеше с кеф да ги приеме,а не нашите гриндирасти да им се мазнят.Да не забравиш да целунеш портрета на Зеления и знамето на Окрайна.
12
3
 
8
 
! Отговори
Монсениоре преди 2 години
Не спекулирайте с думите: Като няма хляб - яжте пасти. На френски пасти означава макарони. А другото че Антоанета казала Пасти в смисъл торти е идеологическа измислица.
11
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова е жалък българинът... Хората бягат от война, дават им се някакви трохи и минимални бенефити, но мразещият българин пак недоволен... Затова си и беден, българино. Затова ринеш дъното в ЕС и повече от берач на малини или слуга в кланница не можеш да станеш. Таван е тираджия. Добре, че около мене такива хора няма и няма къде да ги срещна. Личат си хората с адекватно мислене. Отдавна имат европейски доходи у нас и си живеят живота. А аутсайдерите лаят.
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво майнатаа си ще теглят тия проошляци,след като Украинската гривна не се котира и обменя нийде по белият свят?
9
8
 
4
 
! Отговори
до 11 преди 2 години
Със сигурност за по-можещи от тебе и у нас биха взимали поне 10 пъти повече от тебе. Мерси.
8
4
 
12
 
! Отговори
До 6 преди 2 години
Умнико,ако тези бяха можещи и знаещи,отдавна да са ги прилапали в Англия,ЕС,САЩ..знаем как българските двойкари си купуват дипломи от украински ВУЗ-ове.