МВнР: Скопие да спре с циничните внушения срещу България

Подобни цинични внушения трябва да бъдат категорично отхвърлени, заявиха от Външно
18 мар 2022 15:33, Красимир Ангелов
52
МВнР: Скопие да спре с циничните внушения срещу България
Снимка: БГНЕС

Във връзка с поредица от провокативни и злонамерени антибългарски коментари от страна на политици и общественици в Република Северна Македония от последните няколко дни, МВнР изразява загриженост, че се води злонамерена кампания срещу страната ни, целяща разпалване на антибългарски настроения.

Това се чете в позиция на българското външно министерство след новата поредица от антибългарски изказвания в съседната държава. В тях политици от Скопие сравниха позицията на България с руската агресия срещу Украйна.

Още по темата
"Още по-тревожно е, че се правят опити за умишлена злоупотреба с трагичните събития в Украйна в резултат на руската военна агресия. Смятаме, че подобни цинични внушения трябва да бъдат категорично отхвърлени. Никой няма право да злоупотребява с трагедията на украинския народ по подобен арогантен и безпринципен начин. МВнР изразява загриженост за евентуално негативно отражение на подобна кампания върху позитивните тенденции на политическия диалог през последните месеци", смятат от българското външно министерство.

Само преди три дни лидерът на Демократическия съюз Павле Траянов, който участва в правителствената коалиция начело с Димитър Ковачевски нарече България геноцидна държава.

"Ако направим сравнение между това, което каза Путин за Украйна, с малки разлики виждаме, че България има същото отношение към Македония. В Украйна вместо дипломацията в момента говори артилерията. Европа никога не е решавала жизненоважни въпроси“, заяви Траянов в телевизионно интервю.

Дясната ръка на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски - Александър Николоски пък сравни България с руската агресия срещу Украйна.

На извънредното заседание на Парламентарната асамблея на съвета на Европа в Страсбург Николоски каза следното: "Това, което ние подчертаваме е, че украинският и македонският народ имат много сходства. Както оспорват украинската национална идентичност, така България оспорва македонската национална идентичност. Както е оспорван украинският език, по същия начин България оспорва и македонският език. Така както страда украинският народ, така страда и македонският народ".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
3
 
! Отговори
От динев преди 2 години
По скоро северните вардаряни кумани прелича на мини Беларус а Сърбия на мини русия,и и двете страни са славянски и агресивни мандалитети,не ги наричам македонци по пречи на че съм историк и македонците да са изчезнали след римската инвазия на балканите, Сърбия никога не ни е била приятел разперила се е за наша сметка с благословията на московските сатрапи,а Скопците са техни соло тестиси
47
0
 
3
 
! Отговори
От динев преди 2 години
По скоро северните вардаряни кумани прелича на мини Беларус а Сърбия на мини русия,и и двете страни са славянски и агресивни мандалитети,не ги наричам македонци по пречи на че съм историк и македонците да са изчезнали след римската инвазия на балканите, Сърбия никога не ни е била приятел разперила се е за наша сметка с благословията на московските сатрапи,а Скопците са техни соло ***
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До македонисткия клоун с прозвището "Благоевград". Ще се наложи Скопие да ни принуди за това с военна сила. Както прави сръбския ортак Путин в момента в Украйна.
45
21
 
7
 
! Отговори
Благоевград преди 2 години
България да признае македонското малцинство в България и българският съд да регистрира македонските Организации в България.
44
3
 
6
 
! Отговори
това е политика преди 2 години
До Анонимен 44 Пет пари не дават за ЕС,но хората искат,и те си търсят оправдание!Проблема е,че нашите политици са на същия акъл!При всяка глупост казана от Скопие подскачат като ужилени!
43
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 1989 година Духът от бутилката вършее по света. Международното право, действащо след 1945 година, вече е невалидно. Нов правов ред се пише с кръв. Нашата кръв, тази на децата ни. Да мечтаеш за територия от 140 хиляди квадратни километра, какво е? Когато разумът е заспал, чудовищата вече са родени. Няма никъде нито дума, няма дори анемичен призив за връщане на мира, нищо и никъде по света против войната и това е КАТАСТРОФА!
42
4
 
3
 
! Отговори
... преди 2 години
Ами щом е така, време е да ги нападнем
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези ако са по-умни, е добре да замълчат в този момент. За тяхно добро ще е.
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление приликите в отношенията Русия-Украйна и България-РСМ с налице. Ако Путин беше влязъл с танковете през 2014 г. по време на Майдана, щеше да бъде посрещнат в 2/3 от Украйна така както посрещаха нашите войски в Скопие през 1941 г-. с хляб и сол. Той обаче закъсня с 8 години и това създаде цяло едно поколение закърмено с омраза срещу Русия. На останалите съответно мозъците бяха промити с антируска пропаганда. Днес бере горчивите плодове на грешките си.
39
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия ако не врякат изобщо не се сещам, че ги има
38
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оф, кой се занимава с тия ***. Игнор
37
2
 
4
 
! Отговори
Дядо Георги преди 2 години
До 17: Много сте прав г-не, но с малка забележка. -без даим поставяме условия т. сами да разберат какво трябва да правят. Нека да си напрегнат главите!
36
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато се разпадна Югославия, сърбите изтеглиха оръжията и техниката от гарнизоните в Македония и им оставиха един счупен танк. През 1999 год. България подари на Македония 94 танка Т-55 и 108 гаубици. Същите бяхя окомплектовани с един пълен комплект боеприпаси - по 42 снаряда за всеки танк и по 100 снаряда за всяка гаубица. Това да си припомнят господата Траяновски и Николоски, когато говорят небивалиици.
35
2
 
13
 
! Отговори
Владо преди 2 години
В Скопие говори Москва.
34
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе; нали комунистическото *** Петков беше оправи нещата с РСМ?Поредният провал на Пидмяната!
33
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С коментарите само потвърждавате думите на двамата от Македония .
32
0
 
14
 
! Отговори
Сандански преди 2 години
До Анонимен 25 Я едно СМ *** дето "припада" към "многуто" облъчени... Разбрали сме отдавна че сте "дресирани" здраво 3 поколения, и повече при нас няма да се върнете. Но за разлика от рашките, ние не искаме въобще да ви нападаме - признахме ви първи, даже ви обичаме като братя. Искаме просто да не си облъчвате децата с омраза към съседите българи и естествено и спокойно да си споделим общата история, като се уважаваме. Но за шиптарите при вас не ви гарантираме какво са ви намислили...
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нечем ве Юговнари.
30
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да повдигнем въпроса с Македония пред ОТАН и ЕС, наричат ни окупатори, фашисти, били сме дискриминирали македонското малцинство у нас, трябва да се вземат мерки СЕГА, защото когато утре ни нападнат (нали) както Русия нападна Украйна ще бъде прекалено късно. Искаме отбранителни оръжия и санкции срещу Македония СЕГА. Киро да ходи да реве като Зеленясалия пред наглосаксофоните и да разиграва мелодраматични постановки, така се прави дипломация.
29
17
 
7
 
! Отговори
Лицемерие преди 2 години
Когато в Македония потъпкват правата на българите, всички надигат вой до небесата. Когато в Украйна потъпкват правата на рускоговорящите, всичко е ок. Проблемите между България и Македония изключително в много отношения са идентични в противопоставянето между Русия и Украйна.