Експерт: План за газа няма, кабинетът работи с хипотези и твърдения

Николов припомни казаното от Петков, че не искаме енергийни санкции
21 мар 2022 22:45, Елка Василева
40
Експерт: План за газа няма, кабинетът работи с хипотези и твърдения
Снимка: архив, БГНЕС

"Има някаква разнопосочност. Искат някакво послание да излезе навън, което да не се чуе в България. И отделно има друго послание за България, което да не се чуе отвънка. Едното послание за пред Европа и партньорите ни от Щатите е – ние няма да преговаряме с "Газпром", а тук – ами има война, няма как да преговаряме, докато има война".

Това мнение изрази пред БНР Валентин Николов, бивш изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг, председател на Националния комитет на България в Световния енергиен съвет. Николов коментира заявеното от вицепремиера Асен Василев пред БНР, че България няма да преговаря за нов договор с "Газпром".

Още по темата
Преди 10 дена премиерът лично каза от Брюксел, че ще иска България да бъде от изключенията, ако се налагат енергийни санкции, припомни Валентин Николов. "Той категорично каза, че това ще е съсипващо за нашата икономика и трябва да влезем в изключенията".

Според Николов въпросът е дали сме потърсили други алтернативни възможности и имаме ли готов план.

"За 10 дена, от едното твърдение до другото твърдение, не съм видял нито един министър да е излязъл от България и да е отишъл примерно в Азербайджан или някъде другаде, за да осигури такива възможности. Тоест план няма. Веднага се отива на твърдения. Първо, не е ли по-добре да се осигури планът, да се каже колко ще струва на икономиката и обществото всичкото това нещо, въобще ще можем ли да осигурим алтернативни количества газ от други източници, и тогава да обявим, че няма да преговаряме. Защото една позиция, когато си я обявил вече, много трудно можеш да я върнеш назад.

Второ, когато преговаряш с трети страни, не е ли по-добре те да не знаят, че няма да преговаряш с "Газпром"? Можеш да издействаш и по-добри цени", каза Николов.

"Те в момента говорят за някакви хипотези, хипотези без конкретика", заяви още той.

С Азербайджан са договорени 1 милиард кубически метра годишно, тръбата има капацитет 5 милиарда кубически метра, поясни Николов и допълни, че за втечнен газ нямаме подписан договор и нямаме купен капацитет.

България винаги е била за това ЕС да договаря количества за целия съюз, а не всяка страна поотделно да сключва договор, защото сме малък потребител, изтъкна още Николов. "Ползите ще бъдат много по-значими за нас. Ние ще имаме цена, колкото и Германия", посочи Николов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 години
Като всичко останало до сега от това "ново" правителство. Празни приказки ,колкото да ни задържат. Мижи че те лъжем.
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всякакъв вид герберски насекоми, гaдини и плужeци, наричащи себе си експерти наизлазиха. Корупцията лъха от вас и без да се стараете
28
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Ха ха,да експерт,по разнос на банички,това правеше,преди да залюби герберските идеи.
27
2
 
1
 
! Отговори
Ха ха преди 2 години
Този не е експерт, а гербаджия
26
1
 
5
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
Че кое не им е "хипотези и твърдения" на самодоволноите самодейци ПП? Да има нещо конструктивно или смислено в която и да е иобласт? Е който е очаквак с чегъртане, персоналн смени, полишейщина и безхаберив да се постигне просперитет, да си пусне запис как арестуват ББ и да си сипе ракийка, докато и тя не е станака 100 лв. А може и запис как в Русия празнуват по нацистки 8 горини от денацизацията на Крим
25
1
 
6
 
! Отговори
КАК преди 2 години
да няма план! Петков и Василев ще пъдят в полиетиленови торби и после ще включат газа си в газопреносната мрежа.
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сбирщайн кабинетът не знае какво прави .Това са хора случайни без опит в управлениет на държавата.Народа си заслужава съдбата. Чекайте ся на опашки за олио и хлеб, за бензин и нафта за акъл и викайте да живее ПП.
23
2
 
0
 
! Отговори
dp преди 2 години
От кога стане този господин?????
22
1
 
3
 
! Отговори
Пп енергетици преди 2 години
Турция скоро усети какво се случва когато - иран спря за ден два газа под предлог от авария на газопроводаЛирата се сри моментално на всички борси цели сектори от производството блокираха
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"когато преговаряш с трети страни, не е ли по-добре те да не знаят, че няма да преговаряш с "Газпром"? Можеш да издействаш и по-добри цени", каза Николов... Боже, пази България от Николов-и. Ела ми ти на мен за газ, и ми обещай, че няма да ходиш при Газпром. Такива цени ще ти прасна .. Ще ме направиш почти монополист. Впрочем, Венецуела е отказала на САЩ да доставя петрол, в замяна на отпадане на американските санкции към нея. От такива наивни икономисти сме на тоз хал.
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв експерт е тоя, преди да влезе в герб е имал баничарница. Експерт по бюреците.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще купуваме руски газ.Спокойно.Всичко е цирк.
18
2
 
5
 
! Отговори
почна се преди 2 години
От всички медии, всепризнатите в целия свят български експерти, ни обясняват колко е важно да бъдем завинаги с Газпром.....даже ми е смешно като чета как под строй се изреждат калинки и оядени пехливани.....
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя разнасяше банички из габровските училища. Това му е експертизата!
16
2
 
2
 
! Отговори
истина е преди 2 години
Много е огладнял горкият !!! Такива експерти като този докараха държавата до пълна разруха !!!
15
1
 
9
 
! Отговори
HHhj преди 2 години
Кабинетът Петков си отива бавно , но сигурно
14
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къв план...тия от ПП и коалиция за три месеца се интересуваха от серификати ваксини и най кой милионер да подаряват милиони че щял да фалира ,сега ги интересува Нато и сащ ,и бежанците ,президента им каза че нищо не правят за увеличението на хранителните продукти и горивата у народа не е усетил добро ,оставки ПП
13
5
 
8
 
! Отговори
Статистик преди 2 години
Представете си, че има само 2 партии ГЕРБ и Възраждане. Европа и НАТО или жито и гориво от Русия. Кое бихте избрали? Лайк - Русия, за ЕС и НАТО - дислайк.
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаше един депутат от ГЕРБ Емил Димитров.Беше казал,че е депозирал при европейски нотариус документи за далаверите на ГЕРБ и ако го убият нотариусът ще предаде документите на компетентните органи.Европейската прокуратура ако желае може да разследва случая.
11
3
 
9
 
! Отговори
Пп енергетици преди 2 години
Проблема на гръцката врьзка е недостатъчният дебит - при голяма консумация зимата до бьлгария ще достигат крайно недостатъчни количества затова руският газ е незаобиколим за нас сьрбия унгарияПразни приказки за газ от катар звучат несериозно цената от там е в пьти нагоре проблема с дебита оставаРисия и иран са най големите доставчици а петрола откаде от венецуела ли