МС удължи срока за получаване на временна закрила

Разкрита е и нова регистрационната зала в София
8
МС удължи срока за получаване на временна закрила
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министерският съвет реши да удължи до 15 април възможността лицата с чуждо гражданство или без гражданство, напуснали Украйна в резултат на военните действия, които са влезли и останали на територията на Република България, да получават временна закрила и без изричното им волеизявление и регистрация за ползване на временна закрила. Така и хората, които все още не са получили статут, и хотелиерите, които са ги настанили, могат да бъдат спокойни, че ще получат подкрепа от държавата, съобщиха от пресслужбата на МС.

Междувременно прогресивно нараства и капацитетът, който институциите изграждат за издаване на регистрационните карти. Само за последните 4 дни на територията на страната са отворени и вече работят нови 40 пункта за регистрация за временна закрила на бягащите от войната в Украйна. 130 са вече функциониращите работни места за подаване на документи, разположени на 67 локации в 56 населени места. Нови регистрационни пунктове има в областите Благоевград, Бургас, Варна, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора и Ямбол. Пълният списък може да следите тук: https://ukraine.gov.bg/bg/issuance-of-temporary-protection/ . Допълнително са обучени и 25 мобилни екипа, които ще посетят най-горещите точки и ще издават регистрационни карти за временна закрила на място.

Разкрита е и нова регистрационната зала на бул. „Мария Луиза“ 91 в София. На площ от 200 кв.м. на пълен капацитет работят 10 места, а в следващите дни се очаква към тях да се прибавят още 5. Само в този пункт могат се обслужат около 500 човека на ден, като за пример може да се вземе едно четиричленно семейство, което получава временна закрила за по-малко от половин час.

Работното време на залата засега е от 8.30 до 17.30 часа и в момента се извършва подготовка за 12-часов работен режим на две смени.

12 пункта за посрещане на украинци в страната са с работен режим 24/7 – в Бургас, Несебър, Приморско, курортен комплекс „Албена“, Балчик, Генерал Тошево, ГКПП Дуранкулак, Добрич, Каварна, Шабла, ГКПП Русе Дунав мост и Централна железопътна гара София.

Към 8:30 часа на 30 март регистрираните лица по временна закрила са общо 23 005, което представлява 39% всички останали в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крие си физиономията нарочно, скоро може да бъде обявена за търсене.
6
0
 
6
 
! Отговори
стоян преди 2 години
Кога ще помислите за българите в България.Хиляди са работещите-бедни.Сложете незабавно таван на стоките от първа необходимост.Иначе скоро ще ви изметем.На 1-ви април сме на площада.
5
1
 
3
 
! Отговори
Къде е украинското преди 2 години
Знаме. Ах вие мръсни продажници
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хотелиерите и частните лица, които дават жилища жестоко ще съжаляват. Първо, цяло лято няма да видят един нормален турист, защото няма да могат да ги изгонят, както си правят сметка. Наем, сметки за ток и вода също няма да бъдат платени, някои и да си тръгнат, ще вземат и кабелите от стените. Естествено полицията ще има заповед от министъра да не се меси в такива спорове.
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правителството призна поредния си провал
2
3
 
9
 
! Отговори
Слава Украина преди 2 години
Айде кога ще дават 1200 лв на калпак,искам безплатна хотелска стая с изглед към морето.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махай маската, че да не ти отвъртя един!ы От вирус ли се боиш? Иде да те сдъвче.