Захариева: Ще има силен дипломатически ефект, ако София не признае преброяването в РСМ

Правителството не говори в един глас, МВнР е изолирано, смята бившият министър
Обновена: 4 апр 2022 14:50 | 4 апр 2022 14:40, Красимир Ангелов
88

Като "меко казано съмнителен" определи резултата от преброяването в РСМ бившият външен министър Екатерина Захариева в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

"Според мен резултатът поражда сериозни съмнения в методологията, в достоверността, и в това изобщо каква е била целта, особено по отношение на българите там. Още когато обявиха формулярите, в падащото меню изобщо не съществуваше графа "българи". А това затруднява хората, които се преброяваха онлайн. За съжаление, аз не съм изненадана от този резултат. Защо не съм изненадана? На първо място натискът, дискриминацията и репресиите там срещу българите са ожесточени и отношението към тях не се променя. Много пъти сме правили не само писмени, а и устни демарши, когато сме получавали сигнали от българите," припомни Захариева, но по думите й, в повечето случаи Скопие излиза с опорната си точка: няма официални жалби в Комисията за защита от дискриминацията в РСМ. А хората се страхуват, казва бившият външен министър.

Още по темата
"Спомняте си, че се палеше българският флаг там. Аз лично съм получавала сигнали от българи, които с децата си са били атакувани вербално, дори и физически, само защото са закачили българския флаг. Всички знаят, че въпросното семейство е от български произход, защото то не го крие. Но други семейства, заради силния натиск и дискриминацията срещу тях, все още се страхуват да афишират българския си произход," казва Захариева.

"На второ място, тяхното правителство правеше всичко възможно броят на хората, които ще се самоопределят като българи, да бъде нисък. За да кажат: “Добре де. Вие какво толкова искате, какви толкова права на българите там? Ами те са само 3500 човека, не са някаква значителна част от населението,...” коментира Захариева.

87 000 са доказали своя български произход с документи само пред последните 15 години, когато са получавалибългарско гражданство, заяви тя. "Защо казвам точно това число? Защото това са данните от последните 15 години, от когато се води дефакто много по-ясна статистика. Преди това не е толкова ясна. Но общият брой на българите в РСМ е над 100 000 със сигурност.  Но дори и 87 000 - не са малко," каза тя.

По думите й е много съмнително как само за българите още не са обявени резултатите за чужбина, а за всички останали са обявени. Това, смята тя, поставя поредните въпросителни. Захариева даде примери, оповестени от организациите на македонските българи. "Ако си с двойно гражданство - и македонско, и българско, те пишат македонец или те пишат с двойно гражданство и там вече не те вписват в графата българи."

"На мен ми се иска българското правителство да бъде много ясно и категорично в оценката си. Искаше ми се да чуя и премиера. Да, Министерството на външните работи в четвъртък късно вечерта излезе с някакво становище. Но ми се иска да чуя и премиера, защото от него чуваме как едва ли не много сме близо до постигане на съгласие. Подготвят поредно междуправителствено заседание, по моя информация, през май. Той обяви на една пресконференция в България, че Историческата комисия има напредък. Само че напредъкът на Историческата комисия, по моя информация, не е нещо по-различно от това, което се разбраха за 5-те личности още 2019 г. и което още не е обявено публично," коментира Захариева. "Целта на тази Комисия е да оправи учебниците, така че да спрат да се възпитават в омраза срещу България поколение след поколение. Да започне промяната на надписите, табелите, които насаждат омраза към съседа. Да започне промяна на експозициите в музеите и изложбите им, ако искате. Докато не започне промяната на учебниците няма да има резултати де факто и практически от работата на Историческата  комисия," каза бившият външен министър.

В коментар на новината, че турското външно министерство обяви, че не признава резултатите от преброяването в РСМ, Захариева заяви:

Реакцията на Турция беше политическа. Една държава не може да направи много юридически, но може по дипломатически път. Да изиска обяснение, да изиска подробна информация, да проучи нещата в детайли. Това може да направи България. И също така да подпомогне организациите на македонските българи в техните усилия да търсят правата си. Надявам се и настоявам и България да го направи."

На въпрос на водещата Милена Милотинова трябва ли България също да каже: не признаваме резултатите от това преброяване, Захариева отговори:

"Толкова съмнения има в него, че да. Би трябвало да каже, че не ги признава. Дори да няма юридически ефект, ще има силен дипломатически ефект. Съветвам организаците (б.р. - на македонските българи) там да сигнализират и Европейския статистически институт, който, доколкото знам, е наблюдавал методологията. Така че нека и там да сигнализират, за да се провери подробно," каза бившият външен министър.

"И нещо много важно. Правителството на РСМ много иска България да се договаря само на двустранно ниво с тях. Да, въпросите са на двустранна основа, но те са общоевропейски. И държава, която се стреми за членство в най-демократичното семейство - ЕС, трябва да отговаря на определени критетрии. Не случайно имаше промяна в методологията като на първо място се изведе клъстер, който се отваря пръв и затваря последен, в който се включват  върховенство на правото, човешките права, медии, изобщо всичките фундаменти на ЕС. Така че това е общоевропейски въпрос. Не е вярно, че е само двустранен. И много е важно в Преговорната рамка сегашното правителство да продължи да отстоява това, което започна нашето правителство. Защото смесените сигнали са абсолютно вредни и опасни.

От една страна премиерът казва едно, външното министерство, доколкото знам, е изолирано от този процес.  Премиерът много обича да говорим с европейците на един глас, но нека преди това и Правителството му да говори в един глас, да има еднозначни послания от страна на София и към Брюксел, и към Скопие. И на второ място да продължи усилието нашите искания и тревоги да влязат в Преговорната рамка, и то в този клъстер, който всъщност е във фундамента на Европейския съюз," казва бившият външен министър.

По думите й бъдещата Преговорна рамка за РСМ трябва да съдържа всички искания на София - и изпълнението на двустранния договор, и защитата на правата на българите в Северна Македония, и правото на самоопределяне, и другите настоявания на София. "Надявам се и настоявам българското правителство да работи по петте конкретни искания на България. И да говори в един глас, защото аз знам, че Външно работи в тази посока," казва Захариева. По думите й не е добър сигнал, "ако Външно работи, а премиерът казва - не ми е толкова важно, аз там ще отида в междуправителствено заседание и ще обявим как сме се разбрали за цар Самуил.... А това не е нещо ново - цар Самуил в Историческата комисия са се разбрали още през 2019 г.," коментира Захариева.

Причините да не се дава старт на европреговорите на Скопие не е в България, а в правителствата и политиците в РСМ, които систематично не спазват поетите ангажименти, каза Захариева

Още за отношенията с РСМ и за дебатите в НС за Украйна - вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
1
 
! Отговори
Маке преди 2 години
Фан факт. Дали знаете дека Захариева на македонски се вика Шекеринска?
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие първо трябва да се разберете какво е Българин и след това да казвате на другите дали са Българи.Българин е гражданин ,а не етнос.Българите нямат нищо общо с античните Българи.Поне до такива изводи се стига от генетичните анализи.Македонците и Българите са едно и също.Но Македонците са прави да твърдят ,че не са Българи като етнос,защото и ние не сме Българи като етнос,а сме граждани на България,които говорят на Български.Македонците също нямат много общо с антиките.
69
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази лъже повече от Путин.За Бойко и Каракачанов не съм сигурен.
68
1
 
5
 
! Отговори
Коментатор преди 2 години
Изборите не трябва да се признават! Има 100000 издадени български паспорта на северно-македонци, обявили се за етнически българи! Захариева, няма акъл дори колкото една медуза!
67
3
 
5
 
! Отговори
Тъз преди 2 години
Пък, коя е
66
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво като са малко или много,какво ще промени на теб и мен това.Живота си продължава.А за тормоза на Българи в Македония си е чиста лъжа.Спрете се малко,че прекалявате с лъжите.Само създавате погрешно впечатление за истинските Българи,които са изключително почтенни.
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Твоя съпруг трябва много да се замисли.Та ти лъжеш повече от тези ясновидките,които лъжат болни хора.
64
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом Захариева и ГЕРБ са недоволни това означава ,че с преброяването в Македония е наред.Когато ГЕРБ е недоволен,това означава ,че всичко е наред.Това са Путинисти всички от ГЕРБ.Не мога да повярвам как може човек с толкова висок пост така нахално да лъже.Но това си е тяхен начин на живот.
63
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въй како как лъжеш.У маалта те разбрахме ,че лъжеш бе како.Не ни лъж бе каки.Ние знаем много хора от Македонията.Аз съм от Македония та на како и се броих като Българин и сега май ,след като видим как лъжете ще се пишем Македонец на како.Не искам да имам нищо общо с вазе.Ужаст.От припадащото менио имаше на *** и Български език на како.Брей ,че лъжете бре Булагар,***.Бай Ганьото Ви води.Преди той беше бачкатор,а сега политик.Бре бре бре
62
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв е Крим мъ минджо ...видяли сега що руснаците нахлуха
61
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Какво общо има Герб с преброяването в Македония и поредните лапацавици, които плещи таза застаряваща матрьошка???? Ама, да се лае, да се величаят просто киро и кокоро инфлацията и поДмяната.
60
3
 
1
 
! Отговори
ТТттт преди 2 години
До ЛойкоНали се сещаш че си открит на 5-та минута. Тичай веднага при шипърите защото става страшно. И лойко не е баце ТТ нали
59
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май Захариева е схванала, че Кирил Петков е получил нарежданията от Козяк за Македония и ги изпълнява против българските национални интереси.
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До константин кириленко Ако населението е руско тогава какъв е града. ЕС и НАТО разрешават демокрация и пазар и като ги купят после било проблем, че е руски град. Ама им прибират парите нали
57
5
 
2
 
! Отговори
константин кириленко преди 2 години
може да се окаже че цялото население е руско и ето ти война с русия..тия си търсят само повод..само в бургас са 10 000
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До УжасПред тези либерални кръволоци, мутрите с бухалки от 90-те са супер разбрани и безобидни момчета!
55
0
 
0
 
! Отговори
Дух на хан Аспарух преди 2 години
Драги момичета ако търсите ПРИНЦЪТ НА БЕЛИЯТ КОН, значи трябва да отидите в къщата на Живко от Варна!Неговата къща се намира в град Аксаково!Запознайте се с него и го издигнете да стане владетел на България!За добро ще бъде!Той е човек за обработка и реализации!
54
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман от дето търсят проблем там където го няма или наливат масло в огъня
53
5
 
11
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
В момента и "старите мутри" ми изглеждат приятни в сравнение с безродн.икът Кирил П. и хитрият и ловък финансов министър. Ужас.
52
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
работата е много лесна, България трябва да заяви пред Македония, че в Македония живея толкова българи колкото са издадени паспорти. Основание за това е че те са дали клетвена декларация а клетвената декларация тежи повече от една анкета.