Увеличават заплатите на социалните работници с 10%

Скокът на възнагражденията ще е от юли
14
Увеличават заплатите на социалните работници с 10%
Снимка: БГНЕС

Разчетите в Министерството на труда и социалната политика показват, че от 1 юли има възможност заплатите на работещите в социалната сфера да бъдат увеличени с десет процента. Това каза социалният министър Георги Гьоков пред депутатите от парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика, цитиран от БТА.

По думите на Гьоков заплатите на социалните работници са ниски, а това води до отлив на социални работници към системата на образованието, затова увеличението е повече от необходимо. По Националния план за възстановяване и устойчивост има и предвидени 10 милиона лева за подобряване на условията на труд, които за социалните работници на места не са добри, посочи министърът.

Чрез Агенцията за социално подпомагане се предвижда да се осигурява базова подкрепа за осигуряване на храни и стоки от първа необходимост на украински граждани, обясниха министър Гьоков и заместник-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев.

Разчетите показват, че помощта може да достигне до около 50 хил. души, на които да бъдат предоставени ваучери на стойност 100 лв. за осигуряване на храни и стоки от първа необходимост, посочи Кръстев.

"Срещу предоставения ваучер ще бъде възможно закупуването на хранителни продукти, детски храни, детски дрехи, училищни пособия, хигиенни материали и др. продукти от първа необходимост от магазинната мрежа в страната. Ваучерът ще се предоставя при условие, че може да бъде обменян само срещу храни и/или основни материални продукти", обясни министър Гьоков.

Предвижда се ваучерите да се предоставят от дирекциите „Социално подпомагане“ в страната по местата за настаняване, като се обсъжда и вариант хората да ги получават още на пунктовете за първоначален прием в България. Ваучерът ще се предоставя еднократно на хората, получили временна закрила. Те ще могат да се използват в магазинната мрежа в страната. Възстановяването на разходите за реализиран ваучер ще се осъществява въз основа на фактури, издадени от магазините, в които са използвани.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 2 години
На социалните работници заплатите е необходимо да се увеличат не само със 10% ,а и с много повече ,но трябва да се подберат най-добрите не само в професионално отношение кадри,но и да бъдат ЧОВЕЦИ изключително добре"чуващи" проблемите на хората ,които от една страна са ощетени от природата ,а от друга страна от неразбиращото ги общество ,което не може да осъзнае ,че за тях всичко ,което е прието ,като "даденост" на другите хора е сериозна ежеминутна трудна -битка!
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гьоков да не стане като пенсионерското увеличение на пенсиите със средните 12.5%, пък реалното увеличение да е както го пише и НОИ до 10лв.
9
0
 
0
 
! Отговори
Тодор ЖИВКОв преди 2 години
Аз кога ще живея добре?Трябва ми любов, много пари и други ценности !Аз съм нормално момче, аз няма да ви викам и няма да бъда лош !Имам нужда и от трансформация и приятелка и т.н. !
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1 И то от юли, когато инфлацията вече ще е изяла поне 50% от заплатите им.
7
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей пенсионер да си сега. Отвсякъде ти дават пари.
6
5
 
2
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
Баце ви вадеше от преспите с жипката, такъв премиер нема у светот бе кoпeлeтa eднoклeтъчни
5
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баце ви вадеше от преспите с жипката, такъв премиер нема у светот бе кoпeлeтa eднoклeтъчни
4
4
 
16
 
! Отговори
Емо преди 2 години
На тия дето нищо не правят им увеличават заплатите. А на нас дето работим и с данъците си пълним хазната, кога?
3
2
 
14
 
! Отговори
ПП поредни лакърдии преди 2 години
Tате каза, че ще ми купи колело, ама друг път !
2
2
 
24
 
! Отговори
октопода расте преди 2 години
В последния кабинет на Борисов работеха 4 /четирима/ съветници, Петков и вицетата му си назначиха 35 !!! Явно имало защо да му казват Просто Киро. Как това се вписва в заявката им за намаляване на администрацията ? Явно са много боси , некадърни и неграмотни.При предното правителство на ГЕРБ министерствата бяха 17, а сега при правителството на Радев и Петков са 23. Става дума за огромна и прераздута администрация предимно от роднини и баджанаци, която смуче от всички нас ! Честита промяна !!!!
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инфлацията у нас може би вече прескочи 50%, а те говорят за "скок" от 10% на заплатите