Радев: Настъпил е часът за спасението на българското здравеопазване

Президентът разговаря с представители на съсловни организации в системата на здравеопазването
7 апр 2022 17:52, Анисия Иванова
24
Радев: Настъпил е часът за спасението на българското здравеопазване
Снимка: Президентството

Дължим признателност и по-добра среда за работа на българските медици и здравни специалисти, които с висок морал, смелост и всеотдайност изпълняват своя свещен дълг да се борят за живота и здравето на българските граждани. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с представители на съсловни организации в системата на здравеопазването и мениджъри на болници в Световния ден на здравето – 7 април.

Държавният глава подчерта, че здравната система в България е натоварена с немалко проблеми и именно медицинските специалисти носят голямата отговорност да върнат доверието на хората, а човекът да бъде поставен в центъра на системата и тя да работи в негова полза. По думите на президента, е настъпил „златният час“ за спасението на българското здравеопазване чрез целенасочени политики за инвестиции в хората – както за грижите за пациентите, така и за условията на труд и заплащане на здравните ни специалисти.

На срещата бяха обсъдени част от проблемите в системата на  здравеопазването – недостатъчно финансиране, организационни трудности, пречки пред професионалното развитие, огромни неравенства в доходите. „Проблемите са много, за тях трябва да се води дебат в обществото и да бъдат поставени на най-високо ниво, за да може медицинското съсловие да се обедини и да излезе с ясно предложение за рационален модел на българското здравеопазване, в центъра на което наистина да бъде човекът“, посочи Румен Радев, цитиран от МС.

Президентът открои ниското заплащане, лошите условията на труд на много места, неравенствата в разпределението на финансовия ресурс в системата на здравеопазването, както и проблемите пред професионалното развитие, сред основните причини за дефицита на кадри в почти всички специалности. Затова, според държавния глава, са необходими целенасочени политики за задържане на медиците ни в страната и за обновление на лекарския състав.

"След кризата с COVID-19 трябва да направим така, че медиците ни да имат необходимия социален статус, условия за работа и квалификация за високоблагородната обществена дейност, която изпълняват“, подчерта Румен Радев.

Румен Радев подчерта също така, че в обществото ни има амбиция за промяна на здравния модел, като за това могат да допринесат предвидените средства и проектите, разработени в Плана за възстановяване и устойчивост, който беше реализиран и усъвършенстван в значителна степен от служебното правителство. Фокусирането на тези проекти върху осигуряването на максимална достъпност на здравните грижи, професионалната реализация на младите лекари в България и за внедряването на съвременни технологии е съществена стъпка в тази насока. Създаването на система за спешна помощ по въздуха (HEMS), изграждане и оборудване на регионални центрове, в които да се предотврати инвалидизация на стабилизираните пациенти и изграждане на амбулатории за доболнична помощ в цялата страна, също ще допринесе за повишаване на качеството на здравните грижи.

Представителите на съсловните организации в сферата на здравеопазването посочиха, че най-големият капитал на системата са хората, които работят в нея и грижата и вниманието на държавата трябва да бъдат насочени към тях, но и към инвестиции в материално-техническата база и модерна апаратура от най-висок клас.

Кадровият дефицит беше откроен като един от най-големите проблеми на здравната ни система, който трябва да се анализира по региони, да има дългосрочно и устойчиво планиране и финансово обезпечаване. Откроена беше и важната роля на медицинските университети за създаването на висококвалифицирани кадри.

Обща беше позицията, че е необходима цялостна стратегия с ясни цели и приоритети, линеен времеви график с ясни отговорности на субектите и финансово обезпечаване. „Необходимо е да се подобри достъпът до здравни грижи и качеството и ефективността на лечението. Високият брой хоспитализации на глава от населението, високата смъртност и ниската продължителност на живота у нас изискват неотложни мерки и програми за преодоляване на негативните тенденции“, беше посочено още по време на разговора.

В срещата участваха д-р Иван Маджаров – председател на Български лекарски съюз, проф. д-р Красимир Иванов - председател на Асоциацията на университетските болници в България, д-р Неделчо Тотев - председател на Сдружението на общинските болници в България и директор на МБАЛ-Чирпан, д-р Васислав Петров - председател на Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение и директор на МБАЛ "Д-р Иван Селимински"- Сливен, д-р Дечо Дечев - директор на УМБАЛ „Свети Иван Рилски“, проф. Иван Поромански - директор на УМБАЛСМ „Пирогов“, доц. Любомир Киров – председател на Националното сдружение на  общопрактикуващите лекари в България,         акад.проф.д-р Лъчезар Трайков, ректор на Медицински университет – София и Петя Недкова, представител на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
6
 
2
 
! Отговори
Обикновен Пациент преди 2 години
Дължим признателност и по-добра среда за работа на българските медици и здравни специалисти...А за пациента,който е забравен в къщи на легло по вина на лекарите?Какво правим с него?!?Оставен на произвола на съдбата си...Какво му остава???
21
5
 
5
 
! Отговори
Първо преди 2 години
...да почнат да сменят памперсите на лежащо болните НЕ на 3 дни, а на 2! После - през ден. И накрая, след мноооого добре платени рИформи - както трябва ЗА ХОРА! БО.КЛУ.ЦИ!!!
20
5
 
6
 
! Отговори
Бррр преди 2 години
С АНАЛОГОВИ ДОКТОРИ РЕВОЛЮЦИЯ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НЕ СТАВА!!! ВИЖТЕ ИМ " МИСЛИТЕЛИТЕ" И БЯГАЙТЕ ДАЛЕЧЕ ОТ ТЯХ!!!
19
1
 
6
 
! Отговори
Рундю педерала преди 2 години
Спасението на здравеопазването ще дойде като уморим всички от глад и студ!
18
1
 
5
 
! Отговори
you преди 2 години
Всички новоназначени от Румбурак са сладкодумци празнодумци.Типично за хората от БКП/БСП единствено и само обещават нещо и впоследствие всичко утихва без да се прави нищо.Управляващите ни в момента са пълен провал във всяка една сфера.Инфлация,здравеопазване,дългове все по големи,спиране на всяко строителство,никакви нови инвеститори.Само приказки в бъдеще време.Та те дори с тая смешна клоака която направиха само се карат,борба за постове и никаква дейност.Тотална излагация затова - ОСТАВКАААА!!
17
3
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
наистина:-По никакъв начин правомощията и предназначението на Президента не се "връзват" с тия му действия..Но ИНЕРЦИЯТА е лошо нещо...Точно тя докарва катастрофите...Типичен пример:-Самозабравилия се Тиквун..А Радев да внимава!
16
1
 
8
 
! Отговори
Българин преди 2 години
С болшевишки лозунги здравеопазване не се прави! И всъщност, този продължава да се занимава с неща които не му влизат в правомощията, но всички знаем че той отдавна се е самозабравил! Лесно му беше, докато вървяха парите на Черепа и имаше опонент като Борисов, пред който да се набира за "мъж"! Но когато трябва да се управлява държавата и да се поема отговорност, превратаджията Радев нон-стоп доказва, че е кръгла нула!
15
0
 
11
 
! Отговори
пациент 2022 преди 2 години
Този и до утре да ми приказва е нищо и никакъъв комунист. Не му вярвам и една думичка.
14
0
 
11
 
! Отговори
1 преди 2 години
Ще го оправи като всичко друго оправи.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е Сибила? Колко народ спаси от ковида и колко пари получи за саможертвата? Ходи ли на кръчма с мъжа си? Що си мислите, че сме тревопасни?
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може да имаш палат, а да караш пациента да пикае в кашон!!!! Това проумява ли го някой и нека да обясни защо е правилно!
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А нещо да кажете за пациентите - жертви на алчната ни здравна система???
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам видео от Видин и от Враца и ги признавам за най- големите мурдари..И чакам народен съд, линч, Хага, Нюенберг. Крадци, манипулатори, некадърници.
9
5
 
10
 
! Отговори
Уаууу преди 2 години
Толкова да мисли Президента ни г-н Радев,за хората!!!!!Не човек,а светец.Крака Ви целувам,поклон Ви правя!!!!Мъдрец,благословен,чудотворец....Летоброенето трябва да започва с рождената Ви година!!!Хайде,вдигнете юмрук,поведете ни към по светлото бъдеще!!!Не баща на народа,не бащица,а истински спасител,исполин на правдата.!!!
8
1
 
16
 
! Отговори
Хипократ преди 2 години
ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ НА ЕДИН ПРАЗЕН ЧОВЕК..
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новата Хипократова клетва -Плати или *** (((
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички си мислят че здравеопазването ни е зле, чакайте радев да го спаси .... ще видите че можело и по-зле! Абе тоя вместо да се скрие от срам че ни натресе тия бездарници ... не мое си купим олио вече, здравеопазването щял да оправя????
5
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само думи , до утре ..
4
1
 
20
 
! Отговори
Аман преди 2 години
Тоя лольо пак високопарничи. Типично по комунистически
3
1
 
17
 
! Отговори
абе преди 2 години
на тоя до кога ше му давате думата ?