Възможно е да има нова увеличение на минималната заплата

Търси се начин и за преизчисляване на пенсиите
66
Възможно е да има нова увеличение на минималната заплата
Снимка: БГНЕС

„След разговори в Националния съвет за тристранно сътрудничество би могло, с актуализацията на бюджета от 1 юли, да има увеличение на минималната работна заплата”. Това заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков пред Нова телевизия.

„В коалиционното споразумение сме приели, че трябва да се изготви механизъм за увеличение на минималната заплата. Той няма да е готов до юли, защото изчакваме европейска директива, но знаем какви са индикативните стойности”, каза още той.

„Идеята е от юли минималната работна заплата да стане 50% от средната работна заплата за страната за предишната година. Трудно е да се каже обаче колко точно ще бъде това. Може би ще е 760 лв., това са сметнали работодателите, но може и да е по-голяма”, посочи Гьоков.

По думите му не е тайна, че в сравнение с европейските страни доходите у нас са най-ниските.

„В средносрочен план ние променяме цялата система на социалната подкрепа и социалното подпомагане като обвързваме помощите към тези, които не могат да се справят, само с линията на бедност”, каза той.

„Досега те бяха обвързани с една измислена величина – гарантиран минимален доход, който през 2009 г. беше 65 лв., а сега е 75 лв. Т.е. допълваме доходите на членовете на семейството до 75 лв. Променяме цялата тази картина и вече ще се съобразяваме с линията на бедност, която пък ще се изчислява по нов начин - по европейски критерий”, обясни Гьоков.

В момента линията на бедност е 413 лв. „Предложението мина обществено обсъждане. Предстои да бъдат приети промени в Закона за социално подпомагане и това ще стане факт”, каза още той.

„Всичко това означава, че помощта, която получават тези, които не могат да се справят, ще бъде допълвана не до 75 лв., а до 413 лв. Според изчисленията всяка година ще бъде предприемана съответната линия на бедност”, заяви социалният министър.

„Основната критика съм социалната система е, че наистина ние подкрепяме много хора с много ниска подкрепа. С новите действия ще се разшири и кръгът, и подкрепата за тях”, категоричен бе той.

Разработват се и различни варианти за преизчисляване на пенсиите след отпадането на COVID добавката. „На всички трябваше да е ясно, че тя няма как да продължава до безкрай. Минималната пенсия за трудова дейност според мен не трябва да бъде по-ниска от 413 лв. Това не е много, но това са възможностите на бюджета”, коментира Георги Гьоков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
7
 
! Отговори
Как Сийка преди 2 години
Възможно еда има нови увеличения на цените,но на заплатите - надали !
56
0
 
5
 
! Отговори
предполагам преди 2 години
Сега започват едни словоизлияния, колко много са загрижени за хората с ниски доходи и за пенсионерите. Ще има предложения всякакви и накрая ще стане "напънала се планината и родила мишка".
55
2
 
2
 
! Отговори
икономист преди 2 години
До Георги И какво трябва да се направи според теб, в моменти на сила инфлация, след като си толкова гениален? Как държавата да влияе върху цените при свободен пазар? Съгласен съм от части с другия твой колега по гениалност, който пише, че на общака не трябва да му се вдига възнаграждението, ако не е положил повече труд или ако не иска да се преквалифицира за да получава повече. Но това може да стане при неизменни цени на стоките и услугите. При такава инфлация качеството на живот пада...
54
0
 
6
 
! Отговори
Сосидж преди 2 години
Това въобще не трябва да е тема за новини. Повече от задължително е. Не сме по- малко хора от западна европа.
53
0
 
6
 
! Отговори
балък преди 2 години
Майка ми е на 74 г. и още работи, защото получава 430 лв. пенсия. Магистър-фармацевт е и работи за "честен частник". Това е подигравка, защото има неработили индивиди, които вземат почти колкото нея! Егати държавата!
52
1
 
5
 
! Отговори
До 55 преди 2 години
Средната класа са тези, които не са наети от някой друг и не наемат хора да им работят, а печелят само от труда си. Колко са тези хора с България?
51
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България няма средна класа.
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ли ще вдигнете данъците на средната класа? Средната класа остана само 180 000 души в страната откакто сте на власт. Сега като ни вдигнете още малко данъците за да раздадете половината на бедните и другите на себе си съвсем няма да останат нормално живеещи в тая страна и всички ще минем в сивата икономика! Или тия пари възнамерявате с кредити да ги набавите?
49
6
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
Че защо да я увеличават? Повечето мат'рял и за минимална не струва
48
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
He, He, He, He, He!
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При ГЕРБ Е ИМАЛО ЛЕТЕЖ КЪМ ДЪНОТО?ХАЙДЕ БЕ?СЛЕД ФАЛИТА НА КТБ И ИЗПЛАТЕНИ БЛИЗО 4 МИЛИАРДА ОТКРАДНАТИ ОТ БКП И ДС/само 800х е преведено на ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА за репортаж НЕ Е КРЕДИТ, ПАРИ ДА СИ ИМА,ОТ ВЛОГОВЕТЕ НА ХОРАТА/НИЕ НЕ СМЕ СЛЕПИ И ВИЖДАМЕ КАК РАБОТЕШЕ БОЙКО И КАК ЛЪЖЕ ПРОСТО КИРО!БОЙКО УВОЛНЯВАШЕ САМО ЗА ПОДОЗРЕНИЕ !КИРО НАЗНАЧИ НА ВИСОКИ ЗАПЛАТИ НА БЪЛДЪЗАТА ДЕВЕРОВИЯ СИН!ВСИЧКИ ЛУДИ НА ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И КРАЖБИ И НИЩО НА ЯВЕ!ПРИ БОЙКО СЕ РАБОТЕШЕ!СЕГА ЦЯЛ ДЕН ГАФОВЕ!
46
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
50- ТИ СИ НА БЕЛО МНОГО ДЪЛГО ПОНЕ ОТ 12 ГОДИНИ- СПРИ ЧЕ ЛОШО ТИ СЕ Е ОТРАЗИЛО- САМО МАЛКО- ИНФЛАЦИЯ 1/4 2021Г ПОД НУЛАТА, СЛЕД ТОВА НАПРАВО Е НЕУДЪРЖИМА ТОГАВА НЯМА ВОЙНА- НСИ- КАЛКУЛАТОР ИНФЛАЦИЯ. СЛЕД ГЕРБ ОЩЕ 2021Г ЦЕНИТЕ НА ХРАНИТЕ СЕ ИЗРАВНИХА С ТИЯ В ГЕРМАНИЯ- ТАМ МИН ЗАПЛАТА ТАЯ ГОДИНА ЩЕ МИНЕ 2000 ЕВРО, ТУК 710ЛВ- ЗА ТОЧНА ИНФОРМАЦИЯ ПОСЕЩАВАЙ НСИ ЕВРОСТАТ
45
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОСТАВКА, събирайте си завода за електромобили, тунела под Балкана, втория мост на Дунава, магистралата Видин-Мездра-Шумен, летишето в Русе и далаверата с батериите и дим да ви няма.
44
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
12 години летеж към дъното при ГЕРБ не може да се спре така лесно. 20092021 не са даже само загубени години за България, а са години на разрушаване на България. Ако не беше режима на мутрите, сега минималната заплата щеше да е 1300 лева.
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев да си събере льоловците и да се махат!КАМЪНИ И ДЪРВЕ ЩЕ СЪБОРИ НАРОДНАТА ЛЮБОВ!А ОТБОРА СЕ О С.РА!РАДЕВ ЗА НИЩО НЕ СТАВАШ!ТЕЗИ НЕКАДЪРНИЦИ ТИ ГИ ДОКАРА!
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещата в България тамън започнаха да се пооправят по времето на тройната коалиция НДСВ+ДПС+БСП, през 2005-2009 години и мутрите завзеха властта. Първо ГЕРБ замразиха минималната заплата, а после я вдигнаха с по 5-6%.
41
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 12 години управление на мутродемократите, няма как да имаме по-нормални доходи.
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При демокрацията и пазарната икономика в България е така - мизерия. За да сме добре трябва да ни управляват левите, а не десните. За съжаление след 1989 година има само десни партии и няма леви и центристки партии. БСП е най-дясната партия, а лъже, че е лява партия.
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БКП/ БСП РАЗРУХА, ФАЛИТ, МИГРАЦИЯ, ИНФЛАЦИЯ! КРАДЦИТЕ КОМУНИСТИ СА ХАМЕЛЕОНИ! НИНОВА БЕШЕ И ПРИ КОСТОВ!УВОЛНЕНА ЗА КОРУПЦИЯ СЕ БОРИ СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА! СЪСИПАХТЕ НИ ЖИВАТА!РЕШЕТНИКОВ НИ НАТРЕСЕ ЗЛОБНОТО И НЕКАДЪРНО , ТО НАЗНАЧИ КРАДЛИВИ И НЕКАДЪРНИ!СЪСИПАХТЕ ДЪРЖАВАТА! ТЪКМО СЕ СЪВЗЕМЕМ И ПАК СЕ ПРОМЪКНЕТЕ С МОШЕНИЧЕСТВО И СЪСИПАХТЕ ДЪРЖАВАТА
38
1
 
5
 
! Отговори
Шапка свалям... преди 2 години
...на финансистите, че могат да ти обясняват как да изхарчиш 5 лв. Начи, Гьоков го слушах как обясняваше 50-тачките на Бойко като бонус и после за техните, пак със същата цел, но техните били по-полезни, понеже...и т.н. салати. Лафът "пари ми дай, не акъл", не е български и не е от оня ден.