Доц. Киселова: Ако имаш влияние в съдебната система си безнаказан

Има много какво да се желае, заяви преподавателят по конституционно право
Обновена: 12 апр 2022 21:13 | 12 апр 2022 21:00, Красимир Ангелов
7

ВСС отложи дебата за отстраняването на главния прокурор. Какви са причините за това решение?

"В последния месец наблюдаваме едно позициониране между министъра на правосъдието и членовете на ВСС в усилията дали да бъде задвижена процедура за отстраняване на главния прокурор или да се проточи във времето", заяви преподавателят по конституционно право в Софийския университет "Свети Климент Охридски" доц. Наталия Киселова в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
Според нея ВСС ще се опита да обедини двете искания на министъра на правосъдието от миналата година.

"Те сега ще се занимават с допустимостта и ще дадат възможност на главния прокурор да даде становище, тъй като той има право на това. След това ще обсъждат дали да ги обединят", уточни тя.

"ВСС трябва да си даде сметка по 2 въпроса. Първо, общественото напрежение силно се покачва. Отстраняването на Гешев е една от спойките на коалицията. Те ще се фокусират върху това искане, защото това им решава други въпроси. Вторият е по-сериозен - трябва да има ред, по който всеки административен ръководител в съдебната власт да може да бъде отстраняван, ако има данни, и да не влияе при събирането на данни и привличане на отговорност", посочи доц. Наталия Киселовав пред Bulgaria ON AIR.

Запитана дали може да очакваме през октомври нов състав на ВСС, тя уточни: "Г-жа Митева коректно постави въпроса, че е необходимо квалифицирано мнозинство и трябва да се търси съгласие или подкрепа от страна на някоя от опозиционните парламентарни групи".

Тя коментира и това дали има опити за поляризиране на съдебната система.

"Нормално е да има такива усилия. Ако имаш влияние в съдебната система, си безнаказан, след като приключиш участието си във властта. За разлика от други държави, в които бивши министри са привличани към наказателна отговорност, тук голяма част от политиците са оправдани", изтъкна събеседникът.

Доц. Киселова е категорична - има много какво да се желае от съдебната система, а политическият натиск може навсякъде да бъде усетен.

Вижте видео с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
КОЙ ТУЙ НЕЩУ преди 2 години
Я ДА ВИДИМ КАК СЕ ПРОИЗНЕСЕ НЕЗАВИСИМИЯТ СЪД ЗА КАЗУСА НА СТРАТЕГИЧЕСКИЯТ СЪВЕТНИК ЕЛЕНКО БОЖКОВ- ПОМНИТЕ НАЛИ ЮЛИ 2020Г ДРУГАРЯТ БОЖКОВ И ОЩЕ ДВАМА СПРЯХА ТОКА В МЕТРОТО СОФИЯ КАТО ЗАСТРАШИХА ЖИВОТА НА ПЪТНИЦИТЕ В МОТРИСИТЕ. ТОВА ИМ ДЕЙСТВИЕ ПОКРИВА ДЕФИНИЦИЯТА ЗА ТЕРОРИЗЪМ В ЦЯЛ СВЯТ, НО НАШИЯТ ПРЕЗИДЕНТСКИ СЪВЕТНИК Е ОБЯВЕН ЗА НЕВИНЕН, А ДЕЙСТВИЕТО МУ ОБЯВЕНО ЗА НЕГОВО КОНСТИТУЦИОННО ПРАВО, И СЕГА ВСЕКИ КОЙТО ЖЕЛАЕ МОЖЕ ДА НАТИСНЕ БУТОНА И ДА СПИРА БЕЗНАКАЗАНО ТОВА- МОЖЕ ЛИ ТОВА ДА СТАНЕ?
5
0
 
0
 
! Отговори
И имаш и да нямаш си преди 2 години
Имаш , нямаш все си безнаказан . В град София сме построили висшата демокрация !
4
0
 
3
 
! Отговори
Емигрант преди 2 години
Съдебната система не започва и не свършва с Гешев. Нека тези който го нападат не забравят кои са , адвокати на мутрите, протежета на мафията, потомци на бившите комунисти изучили се в чужбина с наши пари и нереализирани се политици. Българино паметта ти е къса.
3
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целия ВСС заедно с Гешев в софийския, това са най-големите национални предатели.
2
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пасарела 2 Че защо министърката. Определено гешев е в ревалната роля. То не бяха писма, не бяха истерични искания за дебати, не беше караница днес в НС. Определено той си го търси.
1
7
 
10
 
! Отговори
пасарела преди 2 години
Киселова , омръзнахте ни вече !! Работете без да се изтъквате , без да гоните политически цели , нали за това гласувахме ! Оставете Гешев да работи /на мене човека ми допада и си върши работата / , има куп други важни неща за решаване , а пък тая министърка Йорданова стига е ревала като вдовица за х.й , има и друга работа , не само това поръчение !!