Нови правила за въвеждане на епидемични мерки

Ще ги определя министърът на здравеопазването
16
Нови правила за въвеждане на епидемични мерки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След повече от два часа разисквания депутатите приеха на второ четене промени в Закона за здравето относно края на извънредната епидемична обстановка, която отпадна от 1 април. Измененията бяха внесени от председателя на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев („Продължаваме Промяната“) и група народни представители, предаде БТА.

Министърът на здравеопазването, по предложение на главния държавен здравен инспектор, със заповед да може да въвежда противоепидемични мерки с цел предотвратяване на разпространение на заразни болести и контрол на риска, гласят гласуваните текстове. Мерките могат да се въвеждат и със заповед на директора на съответната регионална здравна инспекция, съгласувано с главния здравен инспектор за територията на отделна област, община или населено място за определен период от време.

Освен национални програми Министерството на здравеопазването да изготвя и национални планове за реакция при заразни болести. Ако няма разработен план за действие за съответната епидемия или пандемия, то Министерският съвет, по предложение на министъра на здравеопазването, приема такъв в срок до един месец.

Създадена беше нова алинея 12, в която се казва, че временните епидемични мерки не могат да включват:

1. Забрана за влизане на територията на страната;

2. Ограничаване придвижването на територията на страната;

3. Спиране работата на обекти с обществено предназначение и/или други обекти или услуги, предоставяни на гражданите;

4. Изискване на документ за достъп до обектите и услугите по предходната точка 3.

Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС) коментира, че в обхвата на точка 4 не е включено „преустановяването на присъствения учебен процес“. По думите му учениците отново ще бъдат ощетени.

Според Искрен Митев (ПП) промените дават възможност при зараза да се взимат мерки - стъпка по стъпка и при определени области.

Против законодателните промени бяха от „Възраждане“. Чрез този законопроект еднолично се въвежда власт в ръцете на един човек, смята Цвета Галунова. Тя дори призова управляващите да оттеглят законопроекта. Председателстващият заседанието Росица Кирова (ГЕРБ-СДС) отвърна, че на второ четене законопроектът не може да бъде оттеглен.

Ирена Анастасова („БСП за България“) призова депутатите от „Възраждане“ да говорят по същество, а не да се правят „митингаджийски изказвания“.

Андрей Чорбанов („Има такъв народ“) посочи, че предвиждането на план за действие „предполага именно правила, за да бъдат в най-голяма степен защитени именно правата на българските граждани“.

С измененията се правят промени и в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2022 г. С тях се предвижда да се удължи с три месеца, след отмяната на извънредната епидемична обстановка, възможността Министерството на здравеопазването да субсидира лечебните заведения за болнична помощ за поддържане готовността им за оказване на медицинска помощ. За БТА доц. Тонев обясни, че се създава „законовата форма“ за средствата, гарантирани през държавния бюджет и бюджета на НЗОК, гласувани през февруари.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога ще ги натикаме по затворите, не ви ли омръзна да ви лазят по нервите?!
13
1
 
6
 
! Отговори
Ник преди 2 години
Абе ще хвърчат глави, ама де да видим....Следващите, ще отменят този закон и ще си приемат техни си.....кервана си върви кучетата си лаят.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правилата ще ги въведат след години като обяват нов вид пандемия от сзо.Да не забравяме че по време на пландемията нямаше кой да следи правилата от рзи-тата но масово служителите по моловете и тн се заяждаха за това че не спазваш правилата които даже не бяха закони.
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някакъв пръдльo ще има право да решава кое е добре за МОЕТО здраве? Много интересно!
10
1
 
21
 
! Отговори
Пътуващ във времето преди 2 години
Ама то и епидемия ли ще има?!
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето какво ги вълнува. Щом септември ще има избори, август - нов щам. Трябва да са готови, затова бързат със Закона за "здравето". Другите им вълнения са за Украйна и Македония. Теми за България не са им спуснати.
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наесен пак с маска... И 15 валентната ваксина на Модерна. Дупе да ви е яко овчо стадо!
7
1
 
14
 
! Отговори
Новите * правила* преди 2 години
са да се изпълняват по-лесно заповедите на началниците, все за наше добро де, да не синпомислите нещо друго!Ай, честито!
6
1
 
15
 
! Отговори
Един Българин преди 2 години
Ама че *** 0тщина! Не се наядохте вие! Защита прават ана гражданите... правата ми са да имам право да живея, ане да съществувам, затворен в някаква бетонена кутия.
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо за добро !
4
1
 
20
 
! Отговори
СС преди 2 години
Министъра иска ли като наложи мерки да му усучем шията??? Всяко действие има противодействие и най важното когато знаеш срещу кого е.....
3
1
 
31
 
! Отговори
Клоун Отмъстител преди 2 години
Eто така тихомълком се въвежда психоопатски закони, ама като почнат буквално да им падат главите да не реват!
2
1
 
32
 
! Отговори
MONAD преди 2 години
Демек министъра на здравеопазването ще има пълните права да казва на хората дали могат да работят, дали могат да излизат, дали могат да дишат.Не сме ли представителна демокрация или народа няма право да мисли и да решава за себе си? Усеща се, че идва новия световен ред, елита напира с всички сили последните няколко години, използва всяка криза за да налага правилата си и да ги нормализира. Не спете, става въпрос за бъдещето ви.
1
4
 
23
 
! Отговори
Брадвата преди 2 години
Предполагам, че новите правила ще ги наложат и с окупационни войски, ако се наложи.. ако не искаме ваксина или пък щъкаме прекалено много из прованса. Има ли го написано в закона, дали ще екзекутират, ако не се подчиним или случайно имаме различни мнение от властта?