Асен Василев: В България инфлацията се усеща по-бързо, защото сме по-бедни

В момента в коалицията се обсъжда пакет от социални мерки, увери вицепремиерът
Обновена: 15 апр 2022 18:38 | 15 апр 2022 18:10, Красимир Ангелов
112
Асен Василев: В България инфлацията се усеща по-бързо, защото сме по-бедни
Снимка: БГНЕС

"Докладът на МВФ е изключително балансиран, те казват, че трябва да има по-социална политика. В момента в коалицията се обсъжда пакет от социални мерки, които да бъдат въведи с оглед на социалната криза, породена от войната в Украйна". Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред журналисти в Пловдив, съобщава БГНЕС.

"По-добре е да има директно подпомагане, там, където то е необходимо. Евентуално може да се помисли за ставки на регулирани цени, каквито са тези на енергията за бита", каза още Василев.

Той съобщи, че до седмица-две кабинетът ще може да формулира балансиран антикризисен пакет, който да помогне на гражданите да поемат глътка въздух.

"Ние сме единствената държава, която от юли миналата година, която не е повишавала цените на електроенергията", отбеляза Василев и добави, че в България енергийната криза е в доста по-голяма степен овладяна, за разлика от една съседна Гърция, например.

Още по темата
Започваме да работим по овладяване на инфлация на храните, каза още вицепремиерът.

"Цените нараснаха, в минало време. В момента нарастването е много по-малко от това, което видяхме февруари, особено март, а и декември месец никой не очакваше война", заяви още Василев.

"Инфлация има абсолютно навсякъде в Европа, че тя се усеща от всички икономики, подложени на ценовия шок. В България тя се усеща по-бързо, защото сме доста по-бедни и частта храни в нашата кошница е доста по-голяма. Тоест, при нас инфлацията идва доста по-бързо, така че когато инфлацията е на база външен шок на цените на енергоизточниците, при нас тя е с 1-2% по-висока", каза Василев и добави, че за разлика от Полша, ние сме във Валутен борд.

Относно изборът на управител на БНБ, Асен Василев заяви, че едно евентуално ново предложение трябва да премине през Коалиционния съвет и да е общо за коалицията.

"Ако няма общо решение по-скоро няма да има предложение", каза още вицепремиерът.

Василев е в Пловдив за учредяването на "Продължаваме промяната" като политическа партия. Той ще е единият съпредседател на партията, а премиерът Кирил Петков – другият.

Какво още каза Асен Василев вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хората не искали нови избори, ПП първа политическа сила при нови избори, доверието към кабинета най високо от последните 12 години.... цитати на заглавия на статии..... според вас така ли е?
91
0
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Къде прибрахте увеличението на заплатите,м?Така ли ви нареди американското губернаторче на България?Айдуциииииииииии!
90
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може в година, когато нямаш растеж да планираш такива дефицити както с раздутият бюджет на Кокорчо. Оттук идва инфлацията, а не заради войната. Войната е само изтривалка на управляващите от кабинета на Просто Киро От гледна точка на бюджет е най-добре нищо да не се прави в момента, дори трябва да се намалят заплатите.
89
0
 
13
 
! Отговори
#ОСТАВКА преди 2 години
Некадърник, не бори сивата икономика и събираемоста на данъците, ами щял да раздава пакети и помощи... смех, хазната вече е празна, бюджет актуален няма, за едни месец няколко пъти по 8 милиарда изтеглиха и ми говори за инфлация, а не за некадърност. Колкото по - бързо ги махнем, толкова по-малко щети ще има....
88
0
 
9
 
! Отговори
Крадци и инфлация ! преди 2 години
Кои сте бедни ? Богаташки , крадливи и смрадливи комунисти ! За усет ми говори ! За първи път чувам комунист да говори за усет ! За времето след 9-ти септември 1944 година не съм чул някой да каже , че комунистите усещат нещо !
87
1
 
7
 
! Отговори
украинците бежанци преди 2 години
в България, усещат ли инфлацията...
86
0
 
10
 
! Отговори
Аз промяната преди 2 години
Кокорчо Кажи ми къде са 8 милиарда от течовете Лъжеше като обезумял търчеше потв студията Оставка ОСТАВКА ОСТАВКА РАЗГРАБИХТЕ СРУТИХТЕ САБОТИРАХТЕ БЪЛГАРИЯ ПОДИГРАХТЕ С ОБИКНОВЕНИТЕ БЪЛГАРИ И ЗАЩО ЗАЩОТО МРАЗИТЕ БОРИСОВ ЗАЩОТО НЕИСТОВО ГРАБИТЕ НЕКАДЪРНИЦИ ОСТАВКА И РАЗСЛЕДВАНЕ КАТО СЕ ЗАПОЧНЕ ОТ ИЗМАМАТА С ИЗБОРНИТЕ МАДУРОВСКИ МАШИНИ И СЕ СТИГНЕ ДО МИЛИАРДИТЕ ПОТЪНАЛИ И КРИЗИТЕ И КРАХЪТ НА ИКОНОМИКАТА НИ
85
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
закривай тая държава
84
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде стига си копирал тази лъжа. Примерно, колко милиарда отидоха за пенсии на над 2 милиона пенсионери? Колко милиарда отидоха за изплащане на заеми взети от Бойко Борисов?
83
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само за 4 месеца управление на ПП, изчезнаха над 15,5 милиарда лева. Пари, които всеки от нас, като добросъвестен данъкоплатец е отделял от семейния бюджет, лишил е близките си от тях, за да спази закона и да плати данъците си.По данни на БНБ, ПП са изхарчили 5 милиарда от фискалния резерв, като фокусници изпариха 9 милиарда без никакво обяснение в края на декември, и изтеглиха 1.5 милиарда нов заем от началото на 2022 г.Общо 15.5 милиарда, потънали незнайно къде!?
82
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук в Англия цените са 3 пъти по ниски от колкото в България
81
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Храните поскъпват и ще поскъпват само в гетото България заради високата инфлация която е над 7 пъти по висока отколкото в другите държави на ЕС и заради високата спекулация която е само в България. Оставка на Просто Киро и 4- ната коалиция.
80
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо в България инфлацията е над 30%, а в другите държави от ЕС е 6-7%, дори върнаха цените на нива от м.октомври 2021г и ги замразиха, а някои свалиха ДДС. Защо в България не се взимат никакви мерки, а само изкуствено се надуват цените от спекулантите- производители и търговци и крадат парите на хората. Не купувайте, нека всичко по рафтовете мухляса и да го изхвърлят и като нямат оборот ще фалират. ОСТАВКА на ПРОСТО Киро и 4 ната коалиция.
79
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този който фалирал собствената си фирма и измамил съртужниците си продължава да лъже. В България инфлацията е над 30-40%, а на някои стоки над 100% като олиото например, а в другите държави на ЕС средната инфлация е 5-7%. ОСТАВКА НЕКАДЪРНИЦИ
78
0
 
8
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
Абе преди изборите много обещавате а сега се дърпате като коза на мост.за всеки има видов ден..
77
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма страшно! Нов заем, нов дълг и помощи и компенсации за неработещата икономика. Всичко ще е ок
76
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така ли, бе? И като сме бедни защо хрантутим украинци като че са ни скъпи гости+ Я кажи кого храним щедро? Че ви отвинтим винтила, скъпи международници.
75
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква държава е това, има повече казина и фирми за заеми от колкото книжарници, библиотеки и театри.
74
1
 
5
 
! Отговори
eЕййй!!! преди 2 години
Колко геиално!!!! Мерси , че ни каза Асенчо(Боже прости ми, колкото познавам с тва име са все льольовци)
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя *** ли е или наивен?