Василев: В толкова тежка криза не е удачно да се сменя гуверньорът на БНБ

Тясно партийният интерес на ПП е да се отиде на предсрочни избори
17 апр 2022 16:02, Нели Христова
51
Василев: В толкова тежка криза не е удачно да се сменя гуверньорът на БНБ
Снимка: БГНЕС

Не е удачно да се сменя гуверньорът на Народната банка при толкова тежки кризи и финансова нестабилност, която не е само в България. Това заяви вицепремиерът и съпредседател на партия "Продължаваме промяната" Асен Василев в предаване "Политически НЕкоректно" по БНР.

Министърът на финансите посочи, че нямало връзка между казусите с парите за пътищата и с избора на управител на БНБ.

"Аз не мисля, че историята с парите за пътните фирми е заложник нещо друго, освен на това как се харчат парите и изискването за контрол върху второто плащане".

И допълни: "Не е добре да се разбутва ръководството на Банката, докато не се поовладеят инфлационните процеси и нямаме възможност да излъчим една обща кандидатура от коалицията".

Започнахме да спираме корупцията и кражбите в държавата и това се вижда доста ясно, заяви Василев.

Той даде пример с договорите на пътните фирми, сключвани за 20 милиона, а възлагания за 120 млн. лева:

"Това нещо трябва задължително да мине или през съд, или през парламента, който да каже, че тези договори са неправилно направени, но с оглед на това да се отпуши пътното строителство, сме готови да го приемем. Причината това да не го прави министърът на регионалното развитие е, че той, ако подпише плащане, веднага прокуратурата ще се задейства и той ще стане подсъдим".

По думите на вицепремиера Василев са излезли и много нередности в здравната система, в общините:

"В момента вървят контролни механизми, които ги включваме и започват да работят, така че средствата, които се харчат, вече да се харчат законово".

Фискалният резерв на страната в момента е над 8 млрд. лева, съобщи финансовият министър.

"В следващите до две седмици ще излезем с общ антикризисен пакет. Коалиционните партньори внесоха предложения, които ще бъдат разгледани и обсъдени", каза Асен Василев и уточни, че енергийните цени, засягащи гражданите, са овладени. Що се отнася до фирмите:

"България е разпределила почти 4 млрд. лева към фирмите. За газа компенсациите са по-малки, причината е, че газът е вносен. Другото, което в момента трябва да се овладее и антикризисният пакет трябва да тръгне в тази посока, е петролът. Ние говорихме с "Лукойл". ... Храните са нещото, в което хората ще усетят инфлационен натиск. Трябва да се подходи комплексно. Когато сложим тавани на цените, стоките изчезват от рафтовете".

Асен Василев коментира, че тясно партийният интерес на ПП е да се отиде на предсрочни избори, защото така ще си повишат изборните резултати, но това означава да се "хвърли страната по безотговорен начин при толкова кризи":

"За нас е много по-важно страната да се развива добре, отколкото какъв ще е нашият резултат при едни следващи избори".

Кирил Петков е най-подходящият премиер от "Продължаваме промяната", смята Василев и определи себе си за най-подходящ за поста, който вече заема - министър на финансите.

Всяко решение по темата за ветото на Северна Македония трябва да мине през парламента, подчерта вицепремиерът:

"Няма как такава важна тема да мине през задната врата. ... Няма две външни политики", каза още Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тошко препоръчва човека на Васко 1 от "Модерно предградие". Дал на Васко 1 1,2 милиона лева в брой и втори път банката дала фирмата 1,2 милиона лева. Щедър човек е човекът на Васко 1.
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече е направил тройна гуша, смятай
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сакън да не дойде некой и да промени лихвената политика на БНБ, че Прокопиев много че се набута нали. Абсурдно е това което се случва при инфлация 10 % и отгоре основната лихва да е 0, да не говорим за таксите, ЦИРКАДЖИИ
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички кризи ще продължат,ако тия останат на власт.Колкото по скоро ги махнем ,по добре!
38
0
 
8
 
! Отговори
пфффф преди 1 година
Тия съвсем ни земаха за балъци.Ами като не е удачно да се сменя защо вие издигнахте кандидат за тоя пост бе?Това значи ли че ваща политика е неудачна за България?Неудачници жалки.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слагайте Заврения ни зет или неговото творение инженер-химика и прокопов да мирясва
36
1
 
9
 
! Отговори
А познайте преди 1 година
При толкова много кризи, световни и български защо си губехте времето с избор, който не води до никъде за БНБ и България? Защо не решавате кризите, а ги задълбочавате? Или сте учили само за хиперпазар и свръх предлагане? Нямате решения и знания за управление на кризи, контрол на цените, подпомагане на бизнеса в кризи... Защо сте в управлението? За да крадете? За да се учите? За да покажете колко сте некадърни и загрявате държава?!?
35
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 34И какво като е обратен? Това по-некадърен ли го прави, по-глупав ли или невменяем. Няма да спиме с него. Задачата му е по професионалната специалност- а именно финансист.
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалко за образованието ви, за имиджа на Харвард, направо се окажете с ***'илни политики и забатачване на България. Вярно е, че има кризи, които са извън страната, но вие генерирате още кризи от глупост и про'тотия. Защо ви бише на всичкия хал да си го мерят Гюров и Карамански колко са по експерти, при липса на морал и разумност? Вие сте продажници, еничари, майкопроавци, предатели на България, срам и позор сте!
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя смеш ко си мисли,че ще закачи повече шарани на следващите избори! Язък ти за образованието, кокорчо.
32
0
 
3
 
! Отговори
НИКОЙ преди 1 година
Много е *** народа, и не може да го осъзнае
31
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подложете го на детектор на лъжата, дали е обpaтен. Залагам 100 лв че е.
30
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
прокуратурата е гешев- гешев е назначен от дпс и пеевски,за да пази далаверите на пеевски и боко тиквата,който чрез дпс и пеевски съдейства за руските интереси в бг като южен поток,а гръцкия интерконектор не го правеше умишлено.
29
1
 
16
 
! Отговори
ха-ха-хи СКРОМНИЧКО преди 1 година
Кирил Петков е най-подходящият премиер от "Продължаваме промяната", смята Василев и определи себе си за най-подходящ за поста, който вече заема - министър на финансите.Ха-ха-хаХЛЪЦьььь....
28
1
 
21
 
! Отговори
гост преди 1 година
В ТОЛКВА ТЕЖКА КРИЗА НЕ ТРЯВА ДА СЕ ТЕГЛЯТ МИЛИАРДИ . ЗА ЩЯЛО И НЕ ЩЯЛО . ПОЛОВИНАТА НЕ СЕ ЗНАЯТ КЪДЕ СА ПРАХОСАНИ . УМИШЛЕНАТА ИНФЛАЦИЯ УМИРА ИКОНОМИКАТА НА БЪЛГАРИЯ ЗА , КОЕТО СТЕ ДОШЛИ .
27
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудесно управление,демократично,а не диктаторско като боко мутрата
26
0
 
16
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
До 25 === А ти не разбрали ли, дрогарю Глупендеров, че това вярно са световни инфлационни процеси, само че в Германия примерно олиото се е качило от 2 евро на 2,50 евро, а тук от 1,80 на 6 лева. Нерде Ямбул, нерде Стамбул :))) Стоките са качени с изключително малко и веднага после ги компенсират на Запад с покачване на заплатите, даже някой стоки изобщо не са се качили, а тук е бясна спекула и да, прав си. Ако беше Борисов на власт нямаше да позволи да се вихри тази дива спекула :)))
25
0
 
10
 
! Отговори
ха-ха-хи ИНТЕРЕСНО преди 1 година
Това нещо трябва задължително да мине или през съд, или през парламента, който да каже, че тези договори са неправилно направени, но с оглед на това да се отпуши пътното строителство, сме готови да го приемем. Причината това да не го прави министърът на регионалното развитие е, че той, ако подпише плащане, веднага прокуратурата ще се задейства и той ще стане подсъдим....ЕТО КЪДЕ ГИ СТЯГА ЧЕПИКА !!!!!
24
1
 
16
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Тук прозира пълната политическа импотентност на управлението. Те се оказват, защото не могат да постигнат съгласие. Това е за оставка - веднага
23
1
 
1
 
! Отговори
къстава преди 1 година
Иван Демерджиев: Бих оглавил у я ми