Сачева: Не можеш да фалираш държава без последици

Въвеждането на таван на цените не било добро решение
21 апр 2022 10:57, Петя Славова
32
Сачева: Не можеш да фалираш държава без последици
Снимка: БГНЕС

Въвеждането на таван на цените не е добро управленско решение и ни връща към отречени практики отпреди 1989 г.

В управляващата коалиция има твърде много разногласия и грижата за най-слабите и най-уязвимите също е обект на тези разногласия.

Още по темата

Доверието в това управление спада, защото хората не виждат, че то може да предоставя решение на кризите. Това заяви пред БГНЕС Деница Сачева, бивш вицепремиер и министър на труда и социалната политика
Според нея пенсионерите за пореден път ще останат излъгани.

„Те постоянно получават обещания, че ще получат преизчислени пенсии, че няма да има нито един пенсионер, който да има пенсия под линията на бедността. Това няма как да се случи. Ако вземем само инвалидната пенсия, всички те са много далеч под линията на бедност. Няма никаква реформа, която да може да вдигне тези пенсии двойно“, подчерта Сачева.

Тя предупреди, че линията на бедност непрекъснато расте.

„В момента тя е 413 лева, но до края на тази година тя ще бъде по-висока. Предстои през октомври да се направи методиката, по която тя се изчислява“, заяви Сачева.

ГЕРБ на няколко пъти повтаря, че увеличението на доходите и пенсиите са изядени от инфлацията.

„Трябва да се направи един много сериозен пакет за социално подпомагане на пенсионерите, за онези, които ще останат под линията на бедност. Призовавам правителството вместо да продължава да обещава пенсии по този начин, вместо да пълни с фалшиви обещания българските пенсионери, работната група в МТСП да седне и да разработи пакет за социално подпомагане на най-уязвимите пенсионери, защото зимата ще бъде много тежка“, каза тя.

Сачева припомни, че по време на ГЕРБ за социални разходи са отделяни 15,2%, а в момента тази цифра е 14,2% или с 1% по-малко от БВП.

„Единственото ново е увеличаването с 10 лева на детските добавки. Но не е ясно доколко ефективна е тази политика – да ги повишиш от 40 на 50 лева. Това не може да бъде реална социална политика, която да доведе до промяна в качеството на отглеждането на децата“, подчерта тя.

Бившият социален министър остро разкритикува като популистка мярка идеята за въвеждане на таван на цените на отделни стоки.

„Таван на цените имаше преди 1989 г. и знаете до какво доведе това. Подобна мярка по никакъв начин не може да повлияе добре на пазара. Представете си, че на дадена стока и намалее цената, това означава ли, че търговците трябва да задържат цените именно на този таван? Това не е добро управленско решение“, каза тя.

Според нея изходът е да се намали ставката на ДДС на всички храни или да се направят качествени енергийни помощи за бизнеса.

„Ние сме страна-член на ЕС и ако трябва да правим някакви диференцирани ставки, те трябва да са за всички храни, не могат да бъдат само за тези от български произход. Най-доброто, разбира се, е да се направят достатъчно добри и качествени помощи за бизнеса за цената на електроенергията, защото от там може да се дръпне спирачката на непрекъснато галопиращите цени в момента“, заяви Сачева.

Тя посочи, че всички социални мерки, които предложи правителството на Кирил Петков в този бюджет, са социални мерки, които са предложение на ГЕРБ.

„Мярката 60/40 наистина запази 300 хиляди работни места, но тя беше променена от настоящия кабинет. В момента има изискване за 40% спад в оборота, което е нереалистично изискване за една голяма част от фирмите. В този смисъл тя не действа в момента. На нашите въпроси колко точно работни места е запазила тази мярка, откакто ГЕРБ не е на власт, ние не получаваме ясен отговор“, каза бившият социален министър.

Тя определи „Продължаваме промяната“ като хора с претенции без покритие.

„Те непрекъснато твърдят, че могат да управляват кризи и ние трябва да ги съжаляваме, защото има много кризи. Истинският управленец си личи по време на криза. Те не могат да се справят с кризите. Изпуснаха цените на тока много отдавна. В момента благодарение на техните некомпетентни решения всички страдат“, заяви Сачева.

Тя припомни дебатите по времето на приемане на бюджета. „Още тогава предупреждавахме ПП, че този бюджет, който предлагат е нереалистичен, защото инфлацията ще бъде двуцифрено число. Тогава от трибуната на НС много от нашите млади колеги от ПП спореха с нас и ни обясняваха, че ние плашим хората. Виждаме последните данни на Статистическия институт, че инфлацията надминава 12%.“, каза бившият социален министър.

Българското общество чувства, че живее в състоянието на криза.

„Доверието в това управление спада, защото хората не виждат, че то може да предоставя решение на кризите. До този момент видяхме само, че кризите се задълбочават, а не се решават. Това няма как да ни прави оптимисти. Държавата не може да се управлява като фирма, това не е стартъп. Това не е опит, който можеш да фалираш без последствия. Ако някой се упражнява на гърба на държавата и я доведе до реален фалит, тогава това ще бъде пагубно за много български граждани“, предупреди Деница Сачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
7
 
! Отговори
мак преди 2 години
Бивша критичка на гербава шайка стана една от най-върлите й фенки. Да се скрие, ама за това се иска морал. А той й липсва, досущ като на кърджалийската.
21
4
 
7
 
! Отговори
Хахаххахааххаах преди 2 години
Можеш, само трябва да си си сложил подходящ главен прокурор, да те защитава. Пример - ГЕРБ!
20
0
 
4
 
! Отговори
1-н преди 2 години
Аре бе писна ми да съм солидарен със секакви хрантутнициедин лев не внесли за осигуровки, само смучат, аре чиба бе
19
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е Сачева.Вие фалирахте държавата и ще има последици.Вервай ми.
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лелката е права, затова - в Сливенския
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заклинания простотии лъжи ПО добре ли ви става като пишете лъжи или пък получавате пари или животът ви е по успешен толкова ли е капацитетът на хората останали да живеят тук Каквито управляващите такива и гласоподавателите и макар че вече все по малко се гласува
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съд за хунтата след 12 годишното й управление !
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само глупости и лъжи се пишат против ГЕРБ едни и същи от шепа наети ттрроолл на пъпъ Какво добро решение какви правилни действия какво развитие досега направиха пъпъ и патериците и досега НИЩО Освен да реват неистово срещу ГЕРБ и яростно да са захапали баницата нотехните поддръжници живеят само от омразата си
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Почти всички страни в европа имат таван на цените за едни или други стоки. Само мафията от герб не ще да има такива неща щото искат да грабят.
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Акъл от мафиоти не щем! Марш, сач пробит!
12
2
 
12
 
! Отговори
Kiko преди 2 години
Мила моя Сачева с неизмита коса....вие като бяхте на власт 12 години не видях нещо да сте направили за пенсиите и заплатите!!!!!! За тавана на цените сте като фурнаджийска лопата. Ако няма таван то вие после ще ревете че ограбват народа, ако има не бил правилно. Не виждам да давате някакви идеи как да се направи.... Затова вие никога повече няма да бъдете на власт!!!!!!!!
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе при кой партиен и държавен ръководител пуснахме тока на свободния пазар? Подсетете ме, че съм забравил!
10
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая па прасица... нали вашите олигарси вдигат цените по борсите, м.а? Нали вие одобрихте далаверата с цените на тока... При вас колко и кои получаваха детски, че се пънеш кат пуяк...
9
5
 
16
 
! Отговори
До 10 пост преди 2 години
Никога вече хунтата гроб и нейния главатар, никога!
8
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ ще спечели изборите и ще разобличи всички червени проксита от президента до ***.
7
8
 
7
 
! Отговори
Morski преди 2 години
СССР - марш в Сибир като ти е любим съвеЦкото уродско творение, което за наше щастие вече над 30 години е мъртво!
6
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да права е ГЕРБ трябва да си плати за деянията!!!!
5
10
 
14
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Бойко е най пропадналия политик хванат по бели гащиии на всякъде ,само каскетчето да фръкне гледай кво става от Арести.
4
9
 
20
 
! Отговори
Нищо неочаквано преди 2 години
От Корнела и Румен Гечев какво може да се очаква? Аз чакам и купонна система скоро. Дано не продължи властта им дълго, че опашките вместо за Гърция, като при Бойко, ще са за хляб и олио.
3
7
 
13
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Ще висите пред арестите много скоро пак,в очакване на вожда ви ,ама този път няма да се появи Герберски ***.