САЩ очаквали Русия да врътне кранчето на газа, България и Полша първи "на сухо"

Украйна заяви, че Русия започва "газово изнудване на Европа"
27 апр 2022 06:25, Александър Попов
507
САЩ очаквали Русия да врътне кранчето на газа, България и Полша първи "на сухо"
Снимка: БГНЕС

Говорителката на Белия дом Джен Саки каза, че САЩ са очаквали, че Русия може да реши да спре или намали газовите си доставки за Европа и са разговаряли с някои страни в Азия, които имат излишъци, да ги предоставят на Европа, предаде Асошиейтед прес, съобщавайки за решението на "Газпром" да преустанови доставката на газ за Полша и България. Такива предложения са били отправяни, "това са продължаващи усилия", каза Саки. Тя не уточни за кои азиатски страни става дума.

Цитирайки същото изявление на Саки пред репортери, американското издание "Хил" съобщава, че такива разговори - за увеличаване на доставките на газ за Европа, са водени от САЩ "от няколко месеца".

Полша и България ще са първите държави, чиито доставки на газ ще бъдат спрени от Русия, основния европейски доставчик на това гориво, след като на 24 февруари тя нахлу в Украйна, отбелязва Ройтерс и припомня, че новината за спирането на газовите доставките идва, след като вчера Варшава наложи санкции срещу руски физически лица и компании.

Междувременно Киев обвини Русия, че изнудва Европа, като прекратява доставките на природен газ  за Полша и България, предаде Ройтерс.

Още по темата
Държавната Полска нефтена и газова компания (PGNiG) съобщи вчера, че е била уведомена, че от тази сутрин спират доставките на руски газ за Полша през Украйна и Беларус, но полският премиер Матеуш Моравецки каза, че полските газови хранилища са пълни на 76 на сто и енергийната сигурност на страната не е застрашена, съобщи ПАП.

Полша е една от европейските страни, които настояват за най-твърди санкции срещу Русия заради нахлуването й в Украйна, отбелязва Ройтерс и припомня, че България, която също съобщи, че от днес за нея ще бъдат спрени доставките на руски газ, почти изцяло зависи от вноса на руски газ.  

"Газпром" каза, че не е преустановил доставките за Полша, но тя трябва да плаща за руския газ в съответствие с новите "правила за плащане", тоест в рубли. Руската компания отказа коментар по отношение за газа за България, отбелязва Ройтерс.  

Андрий Ермак, началникът на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, заяви, че Русия започва "газово изнудване на Европа". "Русия се опитва да разклати единството на нашите съюзници. Русия също така доказва, че енергийните ресурси са оръжие. Точно заради това ЕС трябва да бъде единен и да наложи ембарго на енергийните ресурси, като лиши руснаците от енергийното им оръжие", заяви представителят на Киев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


507
Още по темата: русиягазГазпромПолша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
357
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гола ВОда и кал по гръбо , ама важното е че си направихме ''кефЪ'' , ееегати кефа !
356
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС ще помогне на Полша ... , за други не е предвидено , както винаги !
355
9
 
9
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
https://***/surf_noise1/11753Пияни украинки са радват ,че са ни спрели газа ..както и много са тъжни за Буча...
354
6
 
41
 
! Отговори
Юесей очаквали преди 1 година
Те направо го искаха. И сега се усмихват доволни с краката на масата с пура в устата и чаша уиски в ръка. При тях няма война за пореден път и ще продават оръжия и боеприпаси за да гори Европа а те ще лапат кинти. Както през Първата и Втората световни войни.
353
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук все още има хора неразбрали какво се случва, да не би да са от Харвард? Нещата са до болка прости: 1. За газа трябва да се плаща; 2. За газа не може да се плати в "западна" банка, защото там има "санкции" и продавача няма да си получи парите; 3. Продавача иска парите да влязат в ГазпромБанк, да се превалутират (евро, $, тугрици...) в руски рубли по сметка; 4. Копувача превежда от сметката парите на продавача; 5. Продавача пуска газ. Готово, иначе след като няма кинти - няма и газ!
352
4
 
34
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Австрия НЕ слушка американците и си плати газта в рубли,а ние слушкаме САЩ и Лондон ,те се изредиха в последните седмици няколко високопоставени "товарищи",да натиснат мекушавите новоизлюпени управници,не че Бойко нямаше да подвие опашка...просто нашата страна не може да роди един стеещ политик.за съжаление.
351
4
 
28
 
! Отговори
До 372 Анонимен преди 1 година
Да Австрия и Германия може да са платили в Евро НО са го направили в посочената от Русия Банка на Газпром и затова ЩЕ продължават да получават газ.Никой НЕ иска да се плаща в рубли а в определена посочена Банка от Русия а тя си ги прехвърля в рубли по курса за деня.Така са направили 22 от държавите в ЕС за КОЕТО ИМА ДИРЕКТИВА НА ЕС че такова плащане е РАЗРЕШЕНО.Каква помощ иска Просто Киро от Урсула след като ЕС е казал че разрешава такова плащане.Утре ВСИЧКИ ЩЕ НИ ОСТАВЯТ ДА СЕ ОПРАВЯМЕ САМИ!
350
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа , балканите са хубаво място без войни. Ако това е цената на отсъствието на война , всеки трябва да е готов да я плати, без да мрънка, защото винаги може да бъде и по - лошо.
349
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
може да поискат да плащат транзита за Сърбия в рубли :)
348
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 371, кои са. Само не казвай Австрия и Германия, щото това е фейк нюз. И австрийците и германците официално обявиха, че са платили в евро както е по договор. Путин иска да натрупа социално напрежение и да внесе разделение, но това няма как да стане.
347
2
 
21
 
! Отговори
Трайте си преди 1 година
Навремето един турист ритна една служителка и преседателят на некъв си там туристически бранш каза трайте си да не ги ядосате. Не можем да си траем. Да не можем да диктуваме правила на големите, но меже поне да казваме някои неща.
346
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
4 европейски държави вече са платили в рубли. Ние обаче ще страдаме, защото ФАЩ така нареди на кученцата си
345
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си гледат работа ... цялата ми къща е на газ да го спират, ще мина на ток. Митрофанова ВЪН!
344
26
 
22
 
! Отговори
!!! преди 1 година
Абе всичките русофили и утинофили - какво ще кажете сега - вашия обичан вожд ви наказва и вас, защото сте в България. Защо не вземете така лекичко да се изнесете към русия - там газ има колкото искате.
343
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честито на българите! Една от първите био-еко-държави изпълняващи еко-био-програмите! България е свободна, не знам дали не е по правилно да се казва освободена от газ! Да видим с какво ще ни помогнат нашите приятели от ЕС? От много време насам чувам да се споменава България, но новините са само за Полша!
342
26
 
19
 
! Отговори
ьдх преди 1 година
В отговор на руската свинщина:1.Да се изгони прасето мУтрофанова и да се прекратят дипломатически отношения с руската кочина2.Да се започне НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ на "Лукойл" веднага и да се блокират всички средства на компанията за да не бъдат изнесени от страната3.Да се УВЕЛИЧАТ с 500 % цените за транзита на руска газ към сръбските *** ВЕДНАГА4.Да се даде ВЕДНАГА оръжие на Украйна (самолети, танкове, С-300, леко бронирана техника, леко стрелково оръжие) в замяна на НАТО-вски еквиваленти
341
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"САЩ очаквали..."? К'во бе офсо, к'во са очаквали, като Русия 100 пъти каза: не плащате - не получавате! Като платите сметката си в НАП, значи ли че А1 ще ви пусне телефона? Ами - не! Защо мислите, че като платите в УСА банка, ще ви пуснат газ? Вие не сте платили, защото парите не са стигнали до получателя! Елементарно е, какво се правите на изкопаеми!
340
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
всичко върви по план
339
23
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВЪН АМЕРИКАНСКИТЕ ПОСЛАНИЦИ СТИГА ВЕЧЕ ОКУПАЦИЯ
338
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пане Ермак, вие членове на ЕС ли сте? Защо изпратихте вашия министър на външните работи Кулеба да агитира България да изпраща официално оръжие на Украйна? Вие получавахте ли чрез трети страни снаряди за гаубици и малокалибрени 20-30 мм оръдия, гранати за РПГ и патрони от България?