САЩ очаквали Русия да врътне кранчето на газа, България и Полша първи "на сухо"

Украйна заяви, че Русия започва "газово изнудване на Европа"
27 апр 2022 06:25, Александър Попов
507
САЩ очаквали Русия да врътне кранчето на газа, България и Полша първи "на сухо"
Снимка: БГНЕС

Говорителката на Белия дом Джен Саки каза, че САЩ са очаквали, че Русия може да реши да спре или намали газовите си доставки за Европа и са разговаряли с някои страни в Азия, които имат излишъци, да ги предоставят на Европа, предаде Асошиейтед прес, съобщавайки за решението на "Газпром" да преустанови доставката на газ за Полша и България. Такива предложения са били отправяни, "това са продължаващи усилия", каза Саки. Тя не уточни за кои азиатски страни става дума.

Цитирайки същото изявление на Саки пред репортери, американското издание "Хил" съобщава, че такива разговори - за увеличаване на доставките на газ за Европа, са водени от САЩ "от няколко месеца".

Полша и България ще са първите държави, чиито доставки на газ ще бъдат спрени от Русия, основния европейски доставчик на това гориво, след като на 24 февруари тя нахлу в Украйна, отбелязва Ройтерс и припомня, че новината за спирането на газовите доставките идва, след като вчера Варшава наложи санкции срещу руски физически лица и компании.

Междувременно Киев обвини Русия, че изнудва Европа, като прекратява доставките на природен газ  за Полша и България, предаде Ройтерс.

Още по темата
Държавната Полска нефтена и газова компания (PGNiG) съобщи вчера, че е била уведомена, че от тази сутрин спират доставките на руски газ за Полша през Украйна и Беларус, но полският премиер Матеуш Моравецки каза, че полските газови хранилища са пълни на 76 на сто и енергийната сигурност на страната не е застрашена, съобщи ПАП.

Полша е една от европейските страни, които настояват за най-твърди санкции срещу Русия заради нахлуването й в Украйна, отбелязва Ройтерс и припомня, че България, която също съобщи, че от днес за нея ще бъдат спрени доставките на руски газ, почти изцяло зависи от вноса на руски газ.  

"Газпром" каза, че не е преустановил доставките за Полша, но тя трябва да плаща за руския газ в съответствие с новите "правила за плащане", тоест в рубли. Руската компания отказа коментар по отношение за газа за България, отбелязва Ройтерс.  

Андрий Ермак, началникът на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, заяви, че Русия започва "газово изнудване на Европа". "Русия се опитва да разклати единството на нашите съюзници. Русия също така доказва, че енергийните ресурси са оръжие. Точно заради това ЕС трябва да бъде единен и да наложи ембарго на енергийните ресурси, като лиши руснаците от енергийното им оръжие", заяви представителят на Киев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


507
Още по темата: РусиягазГазпромПолша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
337
18
 
13
 
! Отговори
До 395 преди 1 година
Знаеш ли, ти си мишок. Страх те е че ще ти спрат газа? Ами може на Путин и сФ.ирка да направиш барем се смили над нас. Сме.шник!
336
5
 
9
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
Напълно нормално е след шпалирите за руски и китайски самолети, износа на боеприпаси за русия и "изтичането" на секретните документи за блок 70 да ни спрат газчицата. по време на капиталните ремонти на тецове и неохим. требва да се създаде неква легенда, иначе гори лукойл, гори корни ... абе сложно е
335
15
 
35
 
! Отговори
Когато въртиш задник преди 1 година
винаги става така.Цяла Европа си откри сметки в Руска Банка и продължи да получава руски газ само ние останахме с пръст в устата.Когато си неуверен и се чудиш на кого да угодиш така става.2 месеца ни занимават да даваме ли или да не даваме оръжие като помощ на Украйна а в същото време военните заводи работят на 3 смени и ние сме тези които дават всеки 3 боеприпас на украинците.Сега нито газ от Русия нито договор с Турция Румъния Гърция или Азербайджан изобщо ПЪЛНА СКРЪБ.Затваряй ДЪРЖАВАТА!Срам!
334
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Веднага, още днес да бъде изгонен посланника на руснаците.." 427,и като го изгоним какво? Ще ги изплашим и ще възстановят доставките на газ ли?Точно с такива простотии провокираме! Хем сме слаби и нямаме позиции за давление или поне контрол над ситуациите,хем бълваме глупости с невероятна скорост и постоянство!
333
26
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Раша не иска тя да е добре, а другите да са зле.
332
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Междувременно Раша достави оръжия на сърбите - ако им спрем кранчето, да ни бомбят. Защо пускаха рашки съмолети да прелитат над България, нали уж имаше забрана. Кво става?
331
11
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само са очаквали, ами от 10 години работят по въпроса да го спрат това кранче. Да живее демократичната американска газ! Много сме щастливи да плащаме на тройна цена.
330
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото сме слаби и дупедавци. Смятат че първи ще клекнем заради Нинова и Израждането.
329
24
 
13
 
! Отговори
провинция преди 1 година
Веднага, още днес да бъде изгонен посланника на руснаците..
328
13
 
5
 
! Отговори
евроафриканец с вишу преди 1 година
Ценътъ за ЕС,при отказ от руски ***,кой требва плати, ще и висока,но аку рууусия требва да буде поставена на местото,кой засложава,тува е неизбежну. Рууусия най-напреде направи зависима цела Европа от руски газ и да спре войнътъ и да са нормализироват иконумики на страни от ЕС,той требва да е един и да дукаже правутътъ си.Руското пусолство нема место в България,ниту в коя да е друга странъ в ЕС.
327
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е малка и икономиката е със затихващи функции,ние сме зависими от чужди интереси! Независимо дали ЕС и САЩ или Русия ни прецакват-остава си факт ,че сме прецакани винаги! Марионетки сме! Само неутрална позиция би ни била изгодна,разбира се и политици,които лавират в ситуацията. Сега Найо Тицин- дето предлага имена на улици,Паси,който е на хранилка при американците и премиерчето, дето има 2 гражданства да намерят решение на проблема без да фалират държавата и олиото да стане 15лв!
326
2
 
7
 
! Отговори
iiii с масло преди 1 година
може и с вазелин, немам никви проблеми даже ми е и по-убаво
325
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Паси Казва : Да се внесе Американски Боб и ще има Газ !
324
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да министъра каза в 9 тази сутрин - 18% хранилището в Чирен , оставкаааа
323
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очаквали, ама не казали на Кирчо, партньори и приятели така правят, та Кирчо тепърва започва да търси алтернатива, докато хранилищата на Полша са на 92% пълни, което означава за енергийното стопанство 100%, защото не се пълни до 100%! Честито на всички българи! Първата еко държава в ЕС!
322
18
 
11
 
! Отговори
iiii с масло преди 1 година
Спирайте кранчето на сърбитиии, докато не запълним Чирен на 70% и повече - никакъв транзит на рашки газ през БГ. Да страдат сателитите на фашистка маска. Вън всички руски дипломати докато не се пусне газа за БГ да се считат всички за руски шпиони и персона нонграта
321
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джен Саки се пише Джен Псаки, защото П-то се изговаря на английско-американски!
320
1
 
19
 
! Отговори
Roki преди 1 година
A Сега ли открихте че Русия е най-големия фактор за доставки на газ. Еееее че вие сте открили топлата вода в 21 век бе...... Естествено че като решат ще врътнат кранчето и цяла Европа увисва!!!!!!
319
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като са очаквали, с какво са ни помогнали?
318
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименИ как Сърбия ще се солидаризира с нас, че нещо не се сещам? Сърбия си договори доставките на газ на изгодни за нея цени. Германия как ще се солидаризира- ще си спре зависимата от Русия икономика ли, за да е солидарна с мизерния български народ, който не може да се сети къде му е интересът?