Плевнелиев: Верният ни ход е да подкрепяме Украйна по всички възможни начини

Случилото се с газа е шанс за България, казва той
29 апр 2022 18:47, Нели Христова
239
Плевнелиев: Верният ни ход е да подкрепяме Украйна по всички възможни начини
Снимка: БГНЕС

"Ако ме бяхте питали преди 3 дни за позицията на правителството по отношение на Украйна, щях да бъда съкрушен и да кажа, че в един исторически момент, в който маските паднаха, когато всичко стана черно и бяло, когато е ясно, че Путин е един нов Сталин и че Русия е агресор, а Украйна е жертвата,  България беше абсолютно от грешната страна на историята, гърчеше се някъде в периферията и щеше да изяде шамарите и от двете посоки. В последните 2 дни нещо им стана на управляващите и от Путин получиха последен шанс да направят нещо смислено за държавата".

Това каза Росен Плевнелиев, президент на Република България в периода 2012-2017 г., пред bTV.

"Случилото се с газа е шанс за България да въведе мащабна програма за енергийна ефективност, за въобновяеми източници, за да се отървем от руския газ, който хем е скъп, хем е непредсказуем и е оръжие. И в крайна сметка да дръпнем напред в своята интеграция с демократичния свят", категоричен бе той.

"Верният ни ход е да подкрепяме Украйна по всички възможни начини, да бъдем достоен член на НАТО, бързичко да се засилим в посоката към Еврозоната, а управляващите да се кротнат и да станат малко по-демократични, малко по мъдри, да търсят подкрепа за стратегическите приоритети на България", добави още Плевнелиев.

"Когато станах президент преди 10 години започнахме от "големия шлем" на Първанов, заменихме го с 3 смислени проекта за бългтарската енергетика, наляхме милиарди в енергийната ефективност така че българите и техните панелки да им паднат сметките с 50 процента. Управляващите спряха тази програма. През 2012 г. имахме една входна точка за диверсификацията, сега са 7, сега компресорите бълват във всички посоки, а не само от Русия навън. Днес имаме газова преносна мрежа, която е наша, а по време на друго доминирано от БСП правителство - на Орешарски - спомнете си, че "Южен поток беше замислен с 51 процента руско участие. Инвестирахме 2,7 милиарда лева в тази газопреносна мрежа, наречена "Балкански поток", която днес спасява България. От тях около 500 милиона са компресори. И това е добра сделка - получили сме възращаемост от 700 милиона лева за 3 години. Всъщност кой обслужва Путин - Борисов ли когато е инвестирал в тази мрежа така, че днес да кажем - можем и без "Газпром", или Радев, Йотова, БСП, "Възраждане", които денонощно ходят по опорните точки на Путин? Кой е демократът - който многократно наруши върховенството на закона, наруши конституцията, решението на Европейския съд, че в Крим има агресия и незаконна окупация. Кой ги говореше всички тия неща, че Крим е руски - Радев", запита президентът.

"Слабите лидери гледат социологията и си казват - "аха, хората искат да не доставяме оръжие, значи следвам хората". Силните лидери водят хората. Те им казват кое е правилно и кое - не. И този измислен неутралитет, зад който застава Радев, всъщност е покана за национална катастрофа. Дава ли си държавният глава, че ако Путин бързо смачка украинците, ние можем да сме следващите", изрази убеждението си  Плевнелиев. И обяви за правилна позицията да се отиде в Киев: Посланията от Зеленски и Петков бяха хубави и слава Богу, че в последните 2 дни има някакво преориентиране на управляващите, някакъв свеж полъх. Оставете Радев да си гледа социологическия проучвания и да си мисли за рейтинга. Ако голяма част от неговите идеи се реализират, държавата щеше да потъне в небитието на преферията някъде.".

"Време е за отговорни исторически решения, трябва да бъдем на висотата на носенето на отговорност, рейтингът няма значение за един политик. Президентът Радев пося и семето на популизма, освен русофилството", сподели той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо?
178
0
 
5
 
! Отговори
Даскала преди 1 година
От тоя комсомолски кадър само глупотевини излизат!А като ти хлопне дядо Иван на вратата къде ще бягаш , а тарикат?
177
0
 
4
 
! Отговори
Хах преди 1 година
Пастирката пак ръси мозък, който няма! От тук нататък цената на газа само ще расте драги ми смехутко, няма да намалява. Това не е диверсификация, това е ново газово робство, поне за БГ ще е така.Ибпо добре се скрий никой не ти иска мнението.
176
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ох на голямото НИЩО малкото нищо!
175
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЩКато видя тази противно отблъскваща физиономия ми се повраща , свивама и стомаха и тичам до тоалетната
174
1
 
3
 
! Отговори
рибата преди 1 година
добре,добре,тра-ла-ла
173
1
 
10
 
! Отговори
Vlady преди 1 година
Стига вече с бившия завеждащ отдел в Комсомола Ч.ехльо Плевнелиев.
172
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе ти кой беше, та постоянно изникваш да ни сочиш правилната линия на партията? Водиш ни за ръчичка да не кривнем, да се не спънем, да се не изгубим в гората. Добре, че си ни ти-нашата будна съвест. Инак току виж сме забравили колко силно обичаме Украина и как силно сме длъжни да и помагаме.
171
0
 
17
 
! Отговори
ТЪп преди 1 година
Верният ход е да не се показваш, че хората си оплюха мониторите.
170
1
 
12
 
! Отговори
SS преди 1 година
В миналото : От тук от там помогнахме на Виетнам,с последни сили и на Чили ,сега майна да помогнем на Украйна ,а ний мълчим ,сумтим и все с прани джобове стоим !
169
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гaдeн coпoл...
168
0
 
15
 
! Отговори
Замислен преди 1 година
Бе един развод, случва се, грешка. Бе втори - очевидно не си много умен за да си извадиш заключения. Ама трети развод вече си е някаква диагноза. И този ли се осмелява да ме поучава за каквото и да е?! Той едно семейство не може да задържи, започнал световна политика да бистри!
167
0
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Плевелиев не знае ли,че комсомолът отдавна умря?Ама пусто партийно-ДС образование...
166
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти си си 5Ra3.
165
16
 
2
 
! Отговори
xa xa преди 1 година
Като се зачете някой в коментарите, може да се каже, че дееебилите в България са доста повече от 80%.Добре, че тук пишещите са основно комунистически ***, а не нормална извадка на обществото.
164
4
 
21
 
! Отговори
Драго Малчев преди 1 година
Единствения - когото съм псувал. Принципно уважавам Институцията Президент
163
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О-х-л-юв кайто плува в нощното гърне на Байдън що е то? - отговор виж снимката
162
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само едно не мога да разбера всички политици като този,Тагарев,Простото Киро и т.н. като толкова много искат да помагат на Украйна що не вземат по една пушка и да тръгнат, със същият плам и ентусиазъм скойто ни обесняват да сме дадели и ние помощ,да се бият на фронта..нека претворят думите в дела...щото то такива телевизионни и фейсбук герой е пълно
161
25
 
4
 
! Отговори
Ники преди 1 година
Респект г-н Президент ПлевнелиевЗаслужава си да се изгледа цялото интервю.
160
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя па *** и безгръбначен слуга на американците - най-скапания и мразен президент до сега, отново изпълзя да ни дава акъл. Как не го е срам да ни досажда всекидневно с "мислите" си, които му ашладисват в едно посолство.