Разделение: Президент и премиер се разминаха на празненствата в Копривщица

Отношенията между двете институции са в най-ниската си точка
1 май 2022 16:23, Нели Христова
217
Разделение: Президент и премиер се разминаха на празненствата в Копривщица
Снимка: БГНЕС

Нов етап в отношенията между президент и изпълнителна власт. Различията между Румен Радев и кабинета за евентуален износ на оръжие за Украйна, както и газовата криза, се увеличават. За NOVA вицепремиерът Асен Василев определи отношенията между двете институции като „дотигнали най-ниската си точка”. Управляващите отложиха Коалиционния съвет от днес за вторник. На него се очаква основни теми да са природният газ и каква да бъде помощта за Украйна.

Кирил Петков е в Копривщица по повод честванията за 146 години от Априлското въстание. Президент и премиер обаче избраха да дойдат в града, но по различно време. Румен Радев присъства вчера по време на празнична проверка заря, а Кирил Пеков – днес.

В словото си премиерът акцентира върху призива за единство.

„Искам да започна с думи от кървавото писмо на Каблешков. „Ако сте били истински патриоти, то последвайте нашия пример и в Панагюрище“. Тук няма намек в посока преклонена България сабя не я сече. Няма страх от голямата империя и нейната огромна военна мощ, заяви той.

В речта си снощи президентът също акцентира върху важни моменти от българската история и за това, че трябва да помним предците си по начин, по който те са извоювали нашата свобода.

„След Априлското въстание не остават паметници на военни победи, а клади и костници. Това е въстание на осъзната саможертва в името на свободата, на „лудите глави”, превърнали се в непреходното вдъхновение на нова България. Те оставиха след себе си онази кървава диря, без която нямаше да можем да изкачим съдбоносната историческа висина, водеща към заветния Шипченски връх”, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
2
 
27
 
! Отговори
До 133 Анонимен преди 1 година
Мислиш ли какво си написал?Русия годишно продава на Европа 150милиарда газ на 21държави.България купува 3милиарда газ 2% от целия износ.Какви интереси е нарушил Просто Киро? Напротив тези 3милиарда ще бъдат пак руска газ само че договорена от посредници от Гърция само че с 40%по скъпа.Сделката която посредника случи за 1месец е вместо 70евро с цена почти 110 евро като само комисионната е 10 милиона това са 70 кюлчета злато по 35 на Кирчо и Кокорчо.За 2 кюлчета ББ падна а тези милионери за месец!
158
6
 
7
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 година
До Анонимен 164: "Христо Гаджев: Над 600 000 боеприпаса изнесла България за Украйна"? Христо Гаджев да даде на медиите копие от договора за износ, не да хвърля така кьорфишеци в публичното пространство. Кой изнася и по договор с кого? Стига г'лупости.
157
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А нашите трябва да почват да се замислят,че Донбас няма да остане в рамките на Украйна и си трябва политика с новите ни съседи.Засега да не обявяват твърди позиции,защото нищо не се знае.
156
6
 
17
 
! Отговори
Без фейкове тук преди 1 година
До Анонимен 168: Нищо не е "освободила" украинската армия. В постоянно отстъпление е. Херсон е освободен от неонацистите. Зеленски трябва да преговаря докато Украйна не е загубила и Одеса.
155
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предполагам Украйна се инати да води преговори преди 9-ти май.Да мине тази дата и да си се помиряват.
154
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Току що украинската армия освободи Херсон с български боеприпаси
153
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Христо Гаджев: Над 600 000 боеприпаса изнесла България за Украйна само с два полета. На 4 и 5 април с два полета са транспортирани от Летище София до Летище Режов в Полша, което е на 100 км от украинската граница, 600 хиляди 30- и 40-милиметрови боеприпаси на стойност 23,5 млн. лева.
152
4
 
22
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Сега опорната точка е: "Ние и без това изнасяме оръжие за Украйна, защо да не го изнасяме от името на правителството на България". Съвсем не е едно и също. Сега изнасяме примерно за Полша, а за това, че Полша може го изнася за Украйна ние не носим отговорност. В интерес на Украйна е войната да приключи колкото може по-скоро. А това няма да стане с износ на оръжие за Украйна. Украйна трябва да преговаря. Ако сега преговаря за мир, ще загуби само Донбас и Луганск. След месец може да загуби и Одеса
151
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
25 000 руски войници са убити с български боеприпаси
150
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В публикация от понеделник, 25 април, американското издание Ню Йорк Таймс съобщи, че Вашингтон купува произведени в България и други източноевропейски държави оръжия и муниции и ги предоставя на страни, които разчитат на съветска военна техника.Една от компаниите посредници между производители и военното министерство на САЩ е базираната във Флорида Ултра Дифенс. Собственикът на компанията Матю Херинг казва пред изданието, че тези държави осигуряват около 90% от всички нестандартни боеприпаси, които Пентагонът купува, за да помага на други държави.
149
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 154С Полша винаги сме били приятелски настроени, помним Владислав Варненчик, който за жалост не можа да ни освободи от османците и загина край Варна :)) Не са ни направили нищо лошо поляците :)
148
6
 
10
 
! Отговори
Не за Украйна преди 1 година
България изнася оръжие, но не за Украйна. Ако изпратим оръжие, това означава че искаме войната да продължи. А това не ни е нужно, нито на нас, нито на украинците. Русия отдавна е сложила на масата условията за мир: неутрален статут, отказ от разполагане на чужди оръжия, признаване на независимостта на ДНР и ЛНР, признаване на статута на Крим като част от Руската федерация. Украйна не може да спечели тази война. Всяко продължаване само означава още жертви и разрушения. Да преговарят за мир.
147
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
междуведомствената комисия за експортен контрол, която одобрява износа на оръжия и технологии с двойна употреба, е издала 31 разрешителни за износ на оръжия и боеприпаси между 20 февруари и 13 април 2022 г. Войната започна на 24 февруари. Разрешителните включват бронирани и защитни средства, боеприпаси, стрелково оръжие и симулатори и боеприпаси за учения на обща стойност над 316 млн. евро.
146
0
 
4
 
! Отговори
опааа преди 1 година
През първите два месеца от войната в Украйна България е изнесла оръжия и боеприпаси на три пъти по-голяма стойност, отколкото за същия период миналата година. Това стана ясно от отговор на вицепремиерката Корнелия Нинова на въпрос на депутати от ГЕРБ в парламента.В отговора пише, че междуведомствената комисия за експортен контрол, която одобрява износа на оръжия и технологии с двойна употреба, е издала 31 разрешителни за износ на оръжия и боеприпаси между 20 февруари и 13 април 2022 г. Войната започна на 24 февруари. Разрешителните включват бронирани и защитни средства, боеприпаси, стрелко
145
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев пък показа документи, според които на 4 и 5 април са извършени два полета от летище "София" за летище Жешов в Полша, които са за износ на оръжие по договор между българска и полска компания. Според Гаджев става въпрос за износ на 600 000 броя боеприпаси за гранатомети, като разрешението за износ е дадено от междуведомствената комисия за експортен контрол на 25 март. "Сделката е на стойност 23.5 млн. евро", каза Гаджев и предположи, че крайната дестинация на боеприпасите е Украйна, защото летището в Полша се намира на 100 км от границата с Украйна, а и авиокомпан
144
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам едно просто нещо - военните фабрики в Сопот и Казанлък да работят на 3 смени, хората да имат хляб, децата им шоколад, а държавата да прибира данъци. Ще продаваме на всеки, който иска да купи оръжие. Важно е бизнесът да върви, а в този бизнес най-големите акули са САЩ и Русия. Те скрупули нямат. Защо ние да имаме? Ще продаваме и толкоз. Който се нуждае от оръжие може да си купи от нас, че скоро може интересът да секне, като гледам как в Украйна влизат далеч по-модерни оръжия от нашите.
143
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изнася ли България оръжие за УкрайнаПарадоксът в случая е, че взривоопасната ситуация в правителството се случи въпреки факта, че всъщност България изнася огромни (за мащаба ни) количества оръжие към Украйна. Това не става директно, а чрез експорт на военна продукция от България за други европейски държави, които се явяват крайни потребители. От там нататък те могат да я реекспортират към Украйна, но България на практика няма вече нищо общо с тези оръжия. Хора от оръжейния бизнес казват, че страната ни от няколко години прилага тази схема след поредицата взривове в различни складове за боепр
142
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Шефа на КинтексНие имаме много съветско оръжие мен, дори в излишък, нема нужда да внасяме съветско оръжие от бившите сателити на Масква :))) Все пак бехме най-верното куче на СССР, оръжия колкото си щеш в БГ :)) Имаме нужда от натовско въоражение, ама САЩ знаят, че бяхме или още сме троянския кон в съюза и не бързат да ни ги доставят, мейби след като Петков ги накара да ронят сълзи рашките, ще ни го доставят :))
141
0
 
9
 
! Отговори
Така е преди 1 година
България индиректно доставя оръжия за Украйна и това е ясно както за партньорите ни от ЕС и НАТО, така и за украинската държава.От началото на войната България е утроила доставките си на оръжие за европейски държави в сравнение със същия период на миналата година, което след това се реекспортира за Украйна, и това нарежда страната ни на второ място след САЩ.
140
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само така тия са предатели искат да ни натикат във воина трябва да ги изхвърлим час по скоро какви са тея че да разговарят с Президента дотук бяха