Георги Ганев: Увеличението на цените няма да е толкова много

Той смята, че трябва да се гарантира конкуренция
9 май 2022 13:00, Росен Стойчев
30
Георги Ганев: Увеличението на цените няма да е толкова много
Снимка: БГНЕС

„Въпросът е да се облекчи този режим и „Луклойл” да бъде подложен на малко по-сериозна конкуренция.

Още по темата
Дори да продължи да се покачва цената, това ще е с по-малко отколкото ако продължи това квазимонополно положение на пазара”. Това обяви пред Нова ТВ депутатът от „Демократична България” Георги Ганев.
 
Според него цените ще  са по-високи. „Въпросът е с колко? Според мен към момента не може да има добре информиран отговор”, заяви Ганев. Относно очакванията на Мика Зайкова бензинът и дизелът да стигнат до 5-6 лева за литър, той каза: „Много уважавам г-жа Зайкова, но бих искал да видя разчетите, върху които е направена тази прогноза. По-скоро ми се струва, че няма да е толкова много увеличението. , заяви Ганев.

„Потребителите у нас страдат не само от цената на петрола, а и от сериозни неуредици в структурата на пазара на горива и особено от липсата на достатъчно конкуренция по линия на доставките”, каза Ганев.

„И в миналото си рафинерията в Бургас е работила с неруски петрол. Няма технологична заплаха по тази линия. Рафинерията може да се пренастрои. Отдавна повдигаме въпроса за складовете, за достъпа до складовете, за да има по-голяма конкуренция между търговците на горива”, коментира депутатът.

Относно внасянето на бензин и дизел с цистерни, Ганев обясни, че това е възможно.

Запитан дали властите нарочно поддържат настоящото положение, депутатът каза: „Нашите съмнения  с колегата Димитров са, че последните 10 години това е било поддържано. Опитите на хора като Ваньо Танов да се опита да подложи този процес на някакъв контрол не бяха постигнали никакъв успех”, заяви Ганев.

За диференцираното ДДС и регулираните цени, Ганев каза: „Регулираните цени не е нужно да се регулират през ДДС. Що се отнася до другите диференцирани ставки – хубаво е да го правим това, след като знаем какво ще се случи. Вече имаме 2 диференцирани ставки, въведени юли 2020 г. – дайте да видим какво е станало?”, каза депутатът.

Според него е възможно чрез признаването на чужди данъчни складове да се наложи по-голяма конкуренция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Бай Пеню преди 1 година
Бе другарю Ганев то всичко е възможно! Възможно е да има и живот на Марс! Такина тъпанье кат вас на убеждават че всичко ще има!Да, ама цената другарю Ганев цената?!?
21
1
 
6
 
! Отговори
Към протестърите преди 1 година
Продължавайте Премяната. С това темпо сами ще се изчегъртате. За една година освен че нищо не сътворихте, ами и съсипахте и това което работеше. Това е новият морал.
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правителството спря целенасочено да работи с "Газпром" не заради плащането с рубли, а за да задоволи нечии други интереси но всичко е за сметка на българските граждани да се товарят с високи цени. ОСТАВКА на некадърното правителство на ПРОСТО КИРО. На 11.05.2022 от 18.00 часа излезте да ги изметем, че вече не се издържа.
19
0
 
10
 
! Отговори
Колко да е голямо ? преди 1 година
60 процента дотук, и продължава да нараства.
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички умнокрасиви се наиграха. Дано и тоя народ прогледне, какви гавази и некадърници се упражняват на гърба на народа.
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имате предвид няма да е много за един ден ли? Цените литнаха и не спират да растат.
16
0
 
12
 
! Отговори
Зайо Байо преди 1 година
Е простено му е на Ганев, втората половина на 2021 г. прогнозата му за инфлацията през 2022 г. беше за около 4 процента. Предполагам и за бензина може да разчитаме на експертното му мнение че няма да поскъпне много според неговите разчети.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тея ще ни довършат. Още днес в триъгълника на протест.
14
5
 
7
 
! Отговори
до 13 преди 1 година
Комунистите ли печтат пари нон-стоп ...във Вашингтон..ей па лАжеш както американската пропаганда...ти май си завършил строителен техникум ...щом изкара че при социалистите е имало фалити на банки.. )) 1929 в САЩ Е ИМАЛО КОМУНИСТИ ЛИ !?)))
13
0
 
19
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
г-н Ганев, за прогнозата на колежката искате разчети, за собствената си прогноза - "на мен ми се струва". На мен ми се струва че сте обикновен ***!!!!
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените трябва да се намалят, защото са надути изкуствено за да може комунистите да ни откраднат парите. Винаги когато управляват комунисти-социалисти има кризи, инфлация, хиперинфлация и фалит на банки.
11
0
 
6
 
! Отговори
ддддд преди 1 година
тоя ли беше големият либерален икономист , при когото въведоха мораториума? с мартин се скъсахте дипломите и големите обещания.
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Англия олиото е 1,09 паунда или около 2.50 лева.
9
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За вас никога не е много, ама кой да пита средностатистическия българин...
8
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе *** Ганев, ако беше се случило при Герб щеше да оревеш орталъка. Hещастник!
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените са увеличени с 40-50%, а на някой стоки като олио над 100% и още ли ще ги увеличават? Ами те надминаха западноевропейските. Инфлацията в другите държави на ЕС е между 5 - 7,6%, а в България 7 пъти повече. Да не говорим и за спекулацията в България.
6
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господинът явно не е наясно, че "много" и "малко" са относителни понятия. За човек, който едва успява да свърже двата края, огромна част от хората у нас, и 1 процент увеличение на цените е непосилен. За такива презадоволени чиновници, като господина, може и 200 процента да са"малко". Така че, ако обичат, презадоволените финансово чиновници и политици, нека да говорят в числа, да кажат колко процента ще е увеличението. А хората, спрямо доходите си, ще определят това "малко" ли е или е "много".
5
0
 
9
 
! Отговори
перко преди 1 година
Много баби, хилаво дете!!! !
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зависи донякъде и от хората . Аз краставици на 7 лева , после и на 5 лева не си купих . Всяка стока която гледам си преценявам дали си струва и колко бих дал за нея . Преди една седмица си монтирах газово , така , че 5 лева за бензин , само колкото да запаля колата .Между другото и 1000 евро на квадрат за бетон и тухли също не давам
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
3.20 бензин сме си добре!