Румен Радев: Да запазим цените на газа, рискът е чудовищна инфлация

В момента най-малко имаме нужда от нови избори
9 май 2022 09:49, Петя Славова
159

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"В момента най-малко имаме нужда от нови избори", обяви пред журналисти държавният глава Румен Радев, който заедно с вицепрезидента Илияна Йотова поднесоха цветя пред Паметника на незнайния войн на 9 май по случай отбелязването на 77 години от победата над нацизма.

"Днес е ден на почит към малкото останали български ветерани от Втората световна война, към всички хиляди българи, взели участие в тази война и към хилядите наши жертви, допринесли с живота си за обединена Европа, в която живеем днес", допълни той.

Още по темата

Президентът коментира, че е крайно неуместно и нездравословно да се говори за България и да се поставят ултиматуми. Думите му бяха по повод изказването на външния министър на РСМ, който твърди, че до юни има вероятност за развитие на въпроса между страната ни и неговата.

"Натискът беше още по-голям миналата година, когато аз и служебното правителство удържахме и два поредни съвета за присъединяване. Този натиск може да се удържи с ясни български позиции, които отчитат не само българския интерес, но и истината", коментира държавният глава.

Президентът уточни, че в момента страната ни най-малко има полза от нови избори. "Българите са изморени от избори. Това е крайна мярка, но преди всичко стои българския интерес.", обяви той.

Радев коментира и руското енергийно ембарго: "Трябва да търсим решения, които да бъдат в наш интерес. За разлика от много други държави нашата зависимост от руски газ е голяма. За съжаление през годините не постигнахме диверсификация. Българите са най-бедни и енергийно най-бедни и това трябва да се отчита. Борбата е да се запазят същите цени на доставките", уточни той.

Според него рисковете са чудовищна инфлация, при която хиляди малки и средни предприятия няма да издържат. Това означава тежка икономическа и социална криза с последствия и за тези, които управляват в момента.

По въпроса за Северна Македония Румен Радев обясни още, че очаква правителството да осъзнава и да отстоява българския интерес.

Той коментира и напрежението в последно време между него и Корнелия Нинова.

"Госпожа Нинова се опитва да избегне подписа си под разрешетелните за износа на оръжие за трети страни, които тя знае много добре, че стигат до Украйна. Тук не става въпрос за договори. Това са частни фирми. Важен е подписа между ведомствената комисия, с който се разрешава износа."

Очаквам правителството да има ясна представа как живеят българите, какво искат и да се вслушат техния глас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Според него рисковете са чудовищна инфлация, при която хиляди малки и средни предприятия няма да издържат. Това означава тежка икономическа и социална криза" ДА, ПРАВ Е. ТОЧНО ТОВА НИ ЧАКА СЪС СПИРАНЕТО НА ГАЗА ОТ РУСИЯ. УПРАВЛЯВАТ НИ ХОРА, КОИТО НЕ ИМ ПУКА ЗА ДЪРЖАВАТА И НАРОДА
132
0
 
1
 
! Отговори
-_- преди 1 година
ще гледаме като гърмяни зайци
131
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само се чудя как се стигна до тук кой избра Радев и кой избра пъпъ и патериците и Как се стигна до тук Е как българите искаха промяна и я получиха Защо сега сте недоволни Лошото е че шепа хора здраво печелят а такива като мен плащат сметките и както се очертава незнам как ще се стабилизира страната и кой е този дето ще иска да се захване с тази трудна ситуация България много много е затънала
130
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Резидента иска да ни управлява еднолично чрез СТ.Янев и ***.
129
0
 
4
 
! Отговори
гостенка преди 1 година
До анонимен Нито сме минали здравната криза, нито политическата криза. Реформи в здравната система - няма! Политиката...., ау по-зле сме, вече копаем надолу... Радевия юмрук това доведе! Радев изпълзя от нищото, набутаха го в политиката, да чегърта Борисов. Е сега по-хубаво ли ви е? На мен НЕ! Хора привикани и сложени на високи постове в угода на Някой си, като Нинова, това е най-голямия ни упадък! Бареков, Слави/ИТН, ПП, всичките забиват пироните в ковчега на България!
128
0
 
7
 
! Отговори
куха глава преди 1 година
Чудовищна инфлация ще настъпи като създадеш четвърто ликвидационо правителство на Радев-Янев.
127
0
 
10
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Нито на правителството нито на Президента им пука за народа Приказки само празни приказки и толкова!!!!!!!.....
126
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен 135 Ние сме зли ,а любимият ти президент ,като говори съска!Сигурно от любов към нас съска, като зла пепелянка!
125
8
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
Изхода е лесен ! Повече помощ и оръжия за Украйна и войната ще свърши по бързо.Когато онзи п ъ тлер миряса ще мирясат и цените. Докато не се случи това може само да си говорим празни приказки от 1001 нощ :) Такива глупости като на радев, копейкин и нинова. ...
124
7
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До Анонимен Ти си невъзпитан и неморален. Не ти казвам да си апологет на Радев и аз не съм му защитник, но одобрявам почти 70 % от неговите действия. Той не е художник или писател, да си измисля, да вкарва въображението си. Той споменава реални факти. Имам чувството, че и 15-етажна кооперация да гръмне пред погледите ни, това няма да ни приземи.
123
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Вие сте безнадеждни. Много зли сме. Много сме зли. Много, много зли сме и аз се предадох. И сме невъзпитани, урунгел наричаш президента, с друга дума го критикувай, има нужда, но не от злобна критика. Всичко, което е казал е вярно. Минахме през здравна криза, точка. Минахме през политическа криза миналата година, точка. Войната сега предизвиква инфлация, точка. Злобата и омразата, както и между нас самите, са безсмислени. Както искате, явно хейтът ви е като любовница.
122
5
 
9
 
! Отговори
Карл Бенц преди 1 година
Този е активиран руски агент!!
121
4
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Иймпичмънт и вот на недоверие на правителството на простите, неграмотните, наглите и алчните харвардски измамници!
120
3
 
14
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Тоя урун.гел дето не е свършил за пет пари работа през живота си ли ще дава акъл?
119
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До кога ще ни натрапвате този разединител, нищоправец и путинофил? Този за власт и пари размаха юмруче и счупи България. Този за да се направи на политик ни натресе киро и кокоро, дори не се посвени да наруши Конституцията. Този работи за обвиняемите червени олигарси и ДС, с техни пари докара "Промяната". Служебните на този - киро, кокоро, комитова и лорел теглеха по 500 милиона всяка седмица и откраднаха 9 милиарда през Декември, а сега готвят нови заеми. Заради този има 205 инфлация. Оставка!!
118
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПОСЛЕ ДА НЕ РЕВЕТЕ ЕС ЩО НЕ ПОМАГА... ВИЕ КАК ПОМАГАТЕ? ПРАВИТЕ СЕЧЕНО НА ЕС , ПОСЛЕ ЩЕ РЕВЕТЕ ЗА ФОНДОВЕ...
117
5
 
13
 
! Отговори
трагедия преди 1 година
Радев е голямо нагло родажно. Защо сега никой не реве да го импийчнат, като реално има най-голям шанс за това? Тикквата си го избра тоя президент на 2 пъти, не се заблуждавайте и за това сега е за него
116
3
 
12
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
прецедента е добре да му се напомни, че *** е парламентарна република, а не правоверен васал на султаната
115
1
 
17
 
! Отговори
Я,па тоя преди 1 година
откога започна и от икономика да разбира? Той ни докара с юмрука до просешка тояга,сега ще ни дава акъл ! То се видя и на него колко му е акъла,щом ни натресе тези "Пълни Палячовци",които в момента съсипват всичко в държавата !
114
1
 
19
 
! Отговори
факт преди 1 година
фигурант , инфлацията ше е чудовищна благодарение на теб и некадърното ти харвардското правителство , а не на войната в Украйна !