Божанков: В такъв момент държавата не може да остане без правителство

Актуализация на бюджета ще има
12 май 2022 22:17, Нели Христова
38

"Трудна ситуация е въобще за бизнеса и за държавата, която 12 години е управлявана по един не много добър начин. Ние имахме тежката задача да започнем реформи, но успоредно с това започнахме управление на кризи. Не отричам, че има пропуски и забавяния, но ситуацията е изключително сложна", заяви депутатът от БСП Явор Божанков пред "Денят ON AIR".

От коалицията са спокойни, че актуализация на бюджета ще има. "Тя е и предвидена. По-рано видяхме, че ситуацията се променя изключително бързо и затова я заложихме. Давам пример с Ковид добавките, които ще бъдат конвертирани и ще се казват инфлационни, защото големият проблем е инфлацията и войната", посочи Божанков.

По думите му ролята на държавата е да преразпределя средства – от компании със свръхпечалба към губещи индустрии. "Ролята на държавата е дотам, тези свръхпечалби да ги преразпредели разумно, за да омекоти удара на всички тези кризи. Ако някой каже, че тези кризи с щракане на магическа пръчка ще изчезнат и има правителство, което ще направи това – той заблуждава хората", категоричен бе депутатът от БСП.

От левицата намаляване на ДДС и акциз. "Намалените ставки на ДДС изсветляват секторите, стимулират потреблението и правят така, че повече пари да остават в населението. Някои директиви забраняват премахването на ДДС и акциз, но позволяват намаляване", обясни Божанков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Депутатът от БСП коментира и протеста на превозвачите, като според него правителството е било изправено пред избор да не плаща за порочни договори, които не поддържат пътищата и причиняват жертви от катастрофи, или да продължи въпросните порочни договори.

"Единственият избор беше да стискаме зъби, да подготвим новите процедури, да наложим максимално контрол и да преминем през това, като променим правилата на играта. Но за съжаление това става по-бавно, отколкото ни се иска, и ефектът идва по-бавно", призна Божанков.

"Българското общество е изключително разделено, може би най-разделено в своята история. Тази коалицията имаше два избора - да обедини изключително различни политически субекти; другата опция бе да продължим политическата криза и да кажем "Не можем да се разберем". 5-10-15 пъти избори и към всички кризи да прибавим една трайна политическа, конституционна, парламентарна криза", изтъкна депутатът от БСП.

Според Божанков в такъв момент държавата не може без правителство. "Това, което можем да направим, е да обединим сили - синдикати, работодатели, правителство, и да минем през тази безпрецедентна за България ситуация. Заедно и обединени. Други избор нямаме, трябва да сме на висотата на нашата историческа отговорност в момента", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Всяко друго правителство, с нови държавни мъже, ще бъде далеч по-добро за България от настоящите некадърници и лакеи.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
българия най просперира 30-40 г като забраняват партиите
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
hodjata ste upravliava po-dobre ot bg ikonomisti.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
войната е изсмислен повод за да може тия *** да си аргументират правителството , ще намерят читав финасов служебен министър , и без повече схеми на радев , какво ни докара този човек Всеки ден е предателство и кражби
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
може служебно и нови избори , не щете щото ще сте аут и вие с коня на корнела не може да прескочите бариерата . Всеки ден е фатален , всеки ден крадете милиони
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво работи ,този параспул ?
22
0
 
8
 
! Отговори
Няма преди 1 година
Просто по-некадърни и продажни от вас не е имало от 1990 насам.
21
0
 
11
 
! Отговори
Майора преди 1 година
Абе Божанков пале такова , ти ли ще ми говориш каво не е направено от предходните! Не те ли е стам че за няма и година направихте живота на хората непосилен , че теглите нови заеми , че инфлацията е двуцифрена , че постоянно лъжете хората и водите атраната към фалит! Между впрочем това е присъщо на твоята партия която три пъти фалира страната и изнесе парите на хората!
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това правителство в което и БСП участва е недъгаво, некомпетентно и вече дори вредно за страната.България без правителство нема да остане защото ще има служебно и дано да е по добро до провеждането на нови избори.БСП може вече да е под летвата.
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бсп змиярник прокълнат
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това пале е безсимтомно болно...
17
2
 
18
 
! Отговори
Offf преди 1 година
Държавата може и без партии, може и без правителство. Чудно ще е даже без такива хрантутници като вас. Много ви е страх, обаче, да не се сбогувате набързо с 10-те хилки на месец и затова нямате доблестта да си признаете, че и *** за зеле не става от вас.
16
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мухльоо неможе ама се нагага.
15
0
 
24
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
И чакай, чакай, защо нова актуализация на бюджета? Първо обяснете къде изпапахте 9 милиарда лева от хазната! За какво ги дадохте? За България това се страшно много пари! Видяха много пари - дай сега да ги пилеем. Пладнешки разбойници с главатари Кирчо и кокорчо.
14
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я ми кажете Копейкин като дойде на власт и излезем от ЕС и за да отскача да си купя нещо по-евтино от Румъния или Гърция ми трябва виза. Да кандидатствам ли от сега за Румънско или Гръцко гражданство, за да си остана с тази възможност?
13
2
 
11
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Това правителство е унижение за нашия народ - родителите ли не са работили и плащали данъци или нашите деца не заслужават повече от едно украинче? Да, всички са деца и ние също сме отговорни родители. Къде е тази държава, която има пари за други, а собствените си деца оставя на ... ами да вървят в Америка, ако тук не им харесва. Това правителство е ПОЗОР. Прочети още на: https://dnes.bg/stranata/2022/05/11/turisti-rezervirat-po-moreto-no-ukraincite-ne-iskat-da-se-mestiat.529628,2
12
1
 
20
 
! Отговори
Хихи преди 1 година
в момента БЪЛГАРИЯ Е БЕЗ ПРАВИТЕЛСТВО....лицата в парламента я разпродават и хладнокръвно убиват всичко българско...
11
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя пък за какъв се мисли......,,наследствен адвокат,, без никакъв опит реши да прави политическа кариера, а компетенции нулеви....аман от бивши комун отрочета,които сме задължени да издигаме кариерно.....
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При Бойко хляба струваше 1 лев, сега 2.50 лева, олиото 1.6 лв, сега от 5 лв.до 8.00 лв. и т.н да не пиша всичко с колко са се надули цените при Промяната, а уж инфлацията е била 12%. ОСТАВКА некадърници, съсипахте държавата.
9
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бсп ще гледа следващото НС по телевизията в компанията на Демократична България.