Кирил Петков: В момента сме в безпрецедентна криза

Чакаме добри новини за азерския газ
13 май 2022 10:43, Нели Христова
143

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

В момента сме в безпрецедентна криза, тя бе направена по дизайн още от миналото лято с енергийна криза, дойде войната, минахме през пандемията и имаме много възможни оправдания защо да не се развиваме и да няма растеж. Това заяви премиерът Кирил Петков на бизнес форум, предаде репортер на БГНЕС. Днес най-вероятно ще имаме добра новина за азерския газ, също е безпрецедентно. Трябва да си подадем ръка в региона, добави още Петков.

Като бях в Киев на тръгване от там прелетяха две ракети над главата на нашето правителство и се забиха в един блок на 200 м от нас. НСО ни казаха, че трябва да се скрием в скривалищата, но те бяха се ударили вече и ние се качихме на влака, а преди това разговарях с различни хора. Те вместо да се оплакват, казаха: "Тази война ще ни обедини и ще ни даде нови възможности." Казах си тези хора не се оплакват, заяви Петков.

Всяка криза е възможност и тези възможности се отварят сега и за България, и тези възможности трябва да се използват по най-умния начин. Картата на Европа се преначертава в момента, коментира Петков.

Част от инвестициите, които сме планували е да отпушим строителството на част от нашите магистрали. Там има едни платени аванси, няма я магистралата. Имаме реални стъпки и искаме да направим, особено Северна България, която в момента реално е в изолация само с два моста на Дунав, нямайки магистрала.

Освен газовите връзки, ще имаме безпрецедентна инсталация на батерии на системно ниво. Никой не е правил това до момента. Реално правим нов модерен ПАВЕЦ. Това са нови концепции, които енергийната ни сигурност дава възможност да сме първенци, заяви Петков.

Правим инвестиции в човешки капитал – знаете колко STEM центрове отваряме сега. Отворихме фонда „Стамболов“, където България ще инвестира в най-умните си хора, приети в топ университети, ако те се върнат обратно да работят за България, припомни Петков.

Може кризата реално да обедини регионалния подход, всички да се обединим. Въпреки че инфлацията е голяма и чувството за несигурност, ние ще успеем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се връща ББ. Всички са крадци, но той поне правеше нещо
117
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как така не разбира, че е неадекватен и неспособен за нищо положително.
116
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро си пее песента и народа си спи ли спи
115
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първата снимка евла, запечатахте му зловещата енергия която реално носи, Сатанист от всякъде
114
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виденовата зима, песен ще Ви се струва
113
0
 
7
 
! Отговори
Киро е късметлия, преди 1 година
че когато е в министерския съвет,няма да прелетят два килограма домати и две яйца над него и да се забият в Позитано 20.Причината е проста-не че няма желаещи да изстрелят тези "проектили",а просто цената им е непостижима за обикновените хора,най-потърпевшите от политиката на просто Киро.При предишните изстрелвания през 2020 боеприпасите биваха осигурявани по второ направление от друга страна-"фирма"от Дубай,а стрелците бяха наемници,а не обикновени хора.Просто Киро да почерпи за високите цени.
112
0
 
6
 
! Отговори
Сто преди 1 година
Хората слагат ветрогенератори(ресурс 50 години), соларни паркове(ресурс 30г) , кой слага батерии с ресурс 15 години???
111
2
 
8
 
! Отговори
Локи преди 1 година
Този не е разбрал, че такива като него и Борисов повече няма да търпим.Остака!
110
1
 
13
 
! Отговори
Ники преди 1 година
г-н Петков гласувах за Вас но Вие ме излъгахте, оставка не гледате интереса на българите.
109
2
 
10
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 1 година
Никакво оправдание не може да има някой, който ни докара до безпрецедентна криза поставяйки чужди интереси пред Българските! Оправданията не плащат заплати и не топлят през зимата! Украинското малко зелено човече, ЕС или САЩ ще ни компенсират за причинените загуби или нашия канадец от собствения си джоб? Има си дума за управници които в действията си не се ръководят от интересите на страната и е редно да бъдат подведени под отговорност за това!
108
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко Кюлчето е задействал троловете си под всяка новина ползвайки Севи приятелката на Каскета, за задействане на фабриката от ***
107
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи батериите на Прокопи и парите са му сигурни ЕЙ нулева корупция какво стана Киро лъжесвидетелят на Божков
106
1
 
14
 
! Отговори
От хората преди 1 година
Голям майтапчия.
105
2
 
16
 
! Отговори
Срам преди 1 година
Колко време са измисляли този виц с ракетата?Може би иска с нещо да оправдае залудо изхарчените пари за този пиар.
104
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма нужда да казваш това, което всички виждаме и усещаме Киро. Кажи заради кого сме в криза. Заради твоята некадърност, безотговорност и наглост.
103
1
 
27
 
! Отговори
БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО ПРОСТ преди 1 година
НЯМА АНАЛОГ В ЦЯЛАТА 1340 ГОДИШНА ИСТОРИЯ НА БГ
102
1
 
25
 
! Отговори
Бай Коко преди 1 година
Харвард,.... Драхси и университета скапан щом ти си го завършил.
101
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодарение на теб и твоята компания сме в криза
100
19
 
5
 
! Отговори
Истината преди 1 година
5%от използваната енергия у нас е газ, главно заводи и ТЕЦ и петрол не ни трябва можем да внасяме готова продукция от ШЕЛ и ОМВ, що се прайте на ущипани, цената е ясно, че ще е по-висока,но няма да сме зависими от Путин оод
99
17
 
8
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Янев мекерето на Русия,той започна енергийната криза по заръка на Путин, сега иска да дойде на власт и утре ще определя кой е бандеровец и трябва да умре