Вулджев: Направете национално допитване за еврото

Експертът смята, че не е моментът за подобно действие
Обновена: 13 май 2022 17:13 | 13 май 2022 15:45, Росен Стойчев
75
Вулджев: Направете национално допитване за еврото
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Определено енергийното сътрудничество и това, което се случва в енергетика, е най-важно в момента. Добра новина е, че вече се намират някакви алтернативни източници на газ, с оглед на спирането на газа от Русия. Това се случва, според мен, с известно закъснение. Най-вероятно, противно на това, което правителството казва, цената няма да е по-евтина на тези алтернативни доставки, защото с настоящите икономически реалности няма как американският газ да е по-евтин от руския, особено в този момент.

Още по темата
Но е важно да се гарантира необходимото количество – това трябва да е приоритет номер 1." Това обяви пред БНР икономистът Георги Вулджев.

Икономистът обясни, че на местна почва – "Булгаргаз" взема малко озадачаващи решения през последните няколко седмици. Например няма прогнозни цени за българския енергиен пазар за май и юни. И това, че не се публикуват прогнозни цени, създава хаос най-вече за бизнеса.

"Категорично е грешка в този икономически контекст да се приема еврото и това приемане трябва да се отложи. Това е твърде важно решение, за да се взема толкова нееднозначно. Всички социологически проучвания показват, че няма демократичен мандат за това решение и трябва да се предприеме национално допитване по темата. Това ще е единственият начин, по който такова решение може да бъде легитимно.

Моята лична позиция е, че ние нямаме какво да спечелим. Надявам се тези политици, които искат да ни вкарат еврото, да го направят по по-прозрачен начин – да се изготвят доклади и анализи за това какви икономически последствия се очакват за България", добави Вулджев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да кажем, че контролът над банките ще поеме ЕЦБ, трудно ще бъде да заминават млрд. за Москва. Ние, и сега сме вързани с Еврото, така че глупостите на този, не ми се четат
61
3
 
3
 
! Отговори
Трололо преди 1 година
Как пък не. Ще питаме хора, които не могат да пишат и да четат за това ? Забравете за референдум. Масите не са 5% от врякащите.
60
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еврото е изгодно само за банкерите, не и за народа.
59
2
 
5
 
! Отговори
Стив Ханке преди 1 година
Също смята еврото за вредно.
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Право е момчето , ама няма кой да го чуе ! ГаMeHume om HC MC едва ли ще са съобразят с такива мнения .
57
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Референдум!
56
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ НА ЕВРОТО
55
13
 
8
 
! Отговори
Финансист преди 1 година
ВЪВЕЖДАЙ ЕВРОТО, НЕ ГО МИСЛИ! Само крaтуняците дето нищо не раабират най-много вият срещу еврото! ;)
54
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дания е страната с най-висок стандарт на населението в Европа! Стоят в чакалнята на еврозоната вече повече от 20 години и не искат да влизат. Ама и те датчаните нищо не разбират, не са дорасли.
53
3
 
12
 
! Отговори
123 преди 1 година
За чий се натискат за еврото? Всички цени ще са 1:1, но в евро, а заплатите наполовина. Честити пенсии от 150 евро, заплати 500 евро, кило месо - 20 евро. Ето това ще стане!
52
6
 
5
 
! Отговори
?? преди 1 година
Нали англичаните направиха - вижте резултата - по-бедни са с 20% от преди това.Демокрацията не е за глупави хора. За съжаление в България масата хора са глупави и необразовани - не могат да формулират собствено мнение на база на факти и аргументи. За това и се подлъгват по мнението на най-приказливите и най-лъжещите политици. За съжаление докато имаме политици, които обслужват чужди интереси - като копейкин, референдумите са опасни :(
51
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите не били дорасли за референдум?! Хахахаха! Ами хайде господинчовците, които мислят така да ни освободят от присъствието си да съжителстваме заедно в една държава . Свят широк и пълен с еврозона! Нека ние си останем с гайдите, така ни е добре.
50
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво евро бе, та той евросъюза няма да изкара годината. Това е потъващ кораб и ние трябва да се спасяваме.
49
6
 
7
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 година
Референдум за еврото ??? Да паднеш от смях! Референдумът за ядрената енергия беше зададен в ромските махали като..."Искате ли евтин ток"? Представям си и какви саботажи ще бъдат във Факултето и Столипиново..."Ще искате ли цените да се покачат двойно"??? Българите не са дорасли за Референдуми!
48
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е като и членството ни в ЕС и НАТО ( без да сме готови и без да знаем за какво сме там ) - Нито станахме по- силна икономика , нито по-силни военно ! НИКОЙ НЯМА да ни НАТРИСА нещо без за има ИЗГОДА , само за да ни е на нас по-добре , а пък най-малкото което бих допуснал е , че някой от нашите "политици" иска да станем по-богати ?! Политиците искат беден и лесен за манипулации народ !
47
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не на еврото! Не и на евроатлантическите им простотии!
46
4
 
6
 
! Отговори
До Спасов преди 1 година
След това ще ви приключим вас.
45
5
 
8
 
! Отговори
Спасов преди 1 година
Те го гласят за 2024, но тези синковци си отиват след няколко месеца, така че няма страшно. След това новите правят референдум и приключваме с тази тема.
44
7
 
8
 
! Отговори
Изнервен преди 1 година
Руските сатрапи не щат да ни пуснат бе, маменцето им мръсно. И е пълно с глу паци, които им пригласят. Няма идеално място за живот, но от Русията идват само мизерии. Да отворят профаните една книжка историческа, щото не всичко е компютри, езици, и математика. "Като не искаш мира, на ти секира!". Натам вървят нещата...
43
4
 
6
 
! Отговори
Qanon преди 1 година
То и за нато и за ес трябваше референдум, ама нас кой ни пита?! БГ дийп стейта решава!