Кирил Петков: България ще бъде изключена от петролното ембарго срещу Русия

Това правителство набира скорост, заяви той
15 май 2022 20:16, Нели Христова
226
Кирил Петков: България ще бъде изключена от петролното ембарго срещу Русия
Снимка: БГНЕС

Когато "Газпром" спря едностранно газа трябваше много бързо да намерим алтернатива. Прегледахме опциите и в САЩ цената е коло 26 долара на мегават, около 100 евро е в Европа, а на "Газпром" цената е 82 евро. Лесно е да се види, че доставките от САЩ, въпреки доставките с кораб, маржът е толкова голям, че газът ще дойде на една добра цена.

Това обяви премиерът Кирил Петков в интервю за Нова телевизия.

Проблемът бе, че всички в момента търсят газ и за България бе важно да влезе и да поиска. За нас е важно да покажем, че България не е зависима и оттук нататък никой не може да ни извива ръцете, заяви още Кирил Петков.

Доставките от САЩ ще идват на цена, която еквивалентна на тази от "Газпром", добави той. Договорът е подписан директно с американска компания, но не искам да казвам имена, каза министър-председателят. Корабите ще пристигнат на 8 и 23 юни, съобщи министър-председателят.

Премиерът се похвали и, че е договорено България да получава цялото количество азерски газ без да е започнало експлоатирането на гръцката връзка.

Цената на природния газ за май се вдига с 14%, но пада през юни, защото корабите не могат да дойдат от днес за днес, разясни Петков.

Ако можем за 3-4 дни след спирането на газа да договорим по-добра цена, значи ще се справим, както се справихме и с казуса с Украйна и оръжията. Явно това правителство набира скорост, категоричен бе премиерът на въпрос дали ще оцелее коалицията.

Политическото напрежение идва първо от хора, които са крали и бързат преди да ги хване европрокуратурата, заяви Петков като посочи бившите управляващи. Колко време има европрокуратурата зависи от това колко хората ще ни се доверят, добави той. Отварянето на досъдебни производства в европрокуратурата е минато вече като стъпка за доста хора, допълни премиерът.

Втората група са афилирани с енергийните проекти, които години са правили пари от проекти, свързани с "Газпром" - и те са от групата за сваляне на правителството, посочи още Петков.

Той разказа, че след отказа септември България да ползва цялото количество азерски газ е взето три пъти по-скъпо гориво от "Газпром".

Малките превозвачи вече ни дават идеи, които не са свързани само с даване на пари от държавата, посочи министър-председателя като пример за доверие. Той обяви, че разбира част от превозвачите, които ще протестират в сряда, че са притиснати от поскъпването на горивата. Въпросът е обаче как преразпределяме парите от пенсионери, здравето, бизнеса, майките с деца за тях.

Четири пъти ме прекъснаха и казаха, че нямат време да ме сушат. Тогава им казах, че който няма време да ме слуша, им показах вратата, обясни премиерът за скандалния запис, публикуван от превозвачите след провалена среща с него. Когато някой дойде с искания да се сменят трима министри, това е чисто политически процес, категоричен бе той.

Исках да им съобщя, че когато махнем акциза на природния газ, много от камионите ще се ползват от това, обясни Петков.

Поискахме от САЩ опция заради закъснението на изтребителите F-16 до 2025 г. Обещаха ни самолети втора ръка като говорим за около 6 самолета, съобщи още премиерът. Като той очаква плащанията от страна на България да са само оперативни разходи по експлоатацията.

Тази война за съжаление ще е за няколко години напред. И трябва да сме много сплотени в България. Трябва да сме сигурни, че защитаваме интересите си и не вкарваме държавата в допълнителна криза. Това е правилното правителство за този момент, заяви още Петков. Прогнозата му се остовавала на информация от партньорите. Той не очаквал войната в Украйна да се разрастне в Трета световна, но се притеснява от пренасяне на конфликта в Молдова.

Тази война в момента е военна, но в Европа е с икономически измерения, каза още премиерът.

България ще бъде включена в изключенията на петролно ембарго срещу Русия, гарантира Петков като се позова на свои уговорки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
1
 
5
 
! Отговори
превозвачи преди 1 година
превозвачи, не може едни да плащат такси за пътищата които ползват не за да печелят...а други да не плащат защото печелят от тях ! ...
170
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Червени бабички и герберииии, вашата ***, мка....
169
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще видим, да е окаже като с гаста само на нас и Полша го спряха. А ГОВОРИХТЕ ДРУГО.!
168
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Кире е завършил ПУЦ в Харвард
167
3
 
4
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Ейй Кире, овъртя се в лъжи. Първо беше по-евтин тоя газ, сега стана на една 'добра' цена.. А истината е, че е около 2х по-скъп!
166
2
 
8
 
! Отговори
Ууу преди 1 година
А ти кога ще си купуваш билета за Канада?
165
2
 
8
 
! Отговори
У позиция преди 1 година
Деса дуловската принчипеса ще размахва копитца на Киро.Тя за това е родена,за нищо друго не става.Ако и залепиш устата-остава без работа.
164
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кире, хванах те. Не сте казали цена за договорения газ, а не искаш да обявиш фирмата в САЩ, за да не се сърдели другите държави, които го били купили по-скъпо. Кире, като лъжеш, измисли лъжата докрай, Кире.... Много сте зле всички в това правителство. Тези, които гласуваха за вас, също. В сайта се подвизава един "велик" българин- ББ, който явно е на социални в САЩ и по цял ден ръси патриотизъм от разстояние. Заради такива като него, сега сърбаме супата на Киро
163
2
 
8
 
! Отговори
Санди преди 1 година
КИРО,ДА НЕ ТЕ ПРЕКРЪСТЯТ НА КИРО КЪРТИЦАТА.САМ КОПАЕШ,САМ КУПУВАШ,САМ ТЪРГУВАШ,САМ ДОБИВАШ,САМ ПЪЛНИШ БУТИЛКИ И ЗАПАЛКИ НА НАРОДА!БОЛЕН СИ КИРО,БОЛЕН СИ И ЛЕЧЕНИЕТО ТИ Е САМО ШУТА!
162
2
 
24
 
! Отговори
Е, па... преди 1 година
Как така Газпром спря газа.....??? Защо спря, питам? Подобни внушения са много опасни. Газпром спря, защото, и когато ние спряхме да плащаме! Нека да се казват нещата с правилните им имена! Проблем нямаше. Проблемът го направи правителството!
161
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Курис ПичерядисПо-добро е от твоето ниво де.
160
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Веселин, той е от моя роден град! Не обиждай типично по български, по толкова грозен начин един човек, на който не можеш да стъпиш на малкия пръст!
159
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А дали Русия иска да ни включи?
158
1
 
16
 
! Отговори
До ББ преди 1 година
Гледай си ТЛС с предаванията за преболюдейци и откачалки, които имат странни фетиши, както и Супер бол и си лягай.
157
12
 
3
 
! Отговори
ББ преди 1 година
До Щирлиц"късно"...за кое...за топлото или за Свободата ни?така стана късно за хитлер...сега путин си прави късното сам!Аз съм Свободен Човек...и ми дреме какво иска путин...на кого плаща в България...какво плещят тв-тата на домузите и пеевски...с парите на путин...дреме ми какви стачки ще правите за да сеете несуигурности насаждате страх,Петков се справя перфектно...въпреки вас,няма да финансираме "бизнесите"ви печелете от бачкане,не от данъците на пенсионерите,от хазната...Нинова и костя
156
21
 
3
 
! Отговори
ББ преди 1 година
Подкрепа г-н Петков,работете за България,Българите оценяваме усилията които полагате...руските *** са много силни...ще ни е нужна помощ...от 75 год. манипулират хората...безкомпромистно,заплахи,бедност,зависимости,липса на образование и ценности...ЕС подпомагаше тези процеси...от глупост...Сталинка е шеф на МВФ...нечовешко!!!и Свободният Свят прави същата грешка както ВСВ...решителността,крайна...Желязната лейди,Рейгън,те не разбират...те са болни!!!
155
1
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Не,не ви мисля.Вие тепърва ще започнете да мислите,дано не бъде късно обаче.
154
13
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 година
До Щирлицидва 3-та световна...за съжаление...другаря ти путин ще те отърве от нуждата от топло...Свободният...не ни мислете...споко!!!Бог да пази САЩ и Свободният Свят...пущиняка путин...Анатема!!!
153
3
 
16
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Иде зима,господа.Та по-плавно набирайте скорост,че току-виж станало хлъзгаво.
152
4
 
16
 
! Отговори
Д-р Ох Боли преди 1 година
Мокри сънища има Просто Киро!