Румен Радев: Подръжката на руските изтребители е невъзможна

МиГ-29 могат да се летят още най-много година
15 май 2022 22:15, Нели Христова
221
Румен Радев: Подръжката на руските изтребители е невъзможна
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев е на посещение в Германия. Държавният глава се срещна с представители на българската общност. В отговор на въпроси на наши сънародници за критиките му към кабинета, Радев заяви, че не е свалил доверието си от министрите, но в политиката на  управляващите не трябва да има "сиви зони".

„И не приемайте така, че аз с моето говорене целя да сваля правителството. Не. Не съм излязъл, както през февруари 2020 година излязох и снех доверие от предишното правителство. Но е много важно за едно правителство, което идва с големи обещания, в тежки кризи – то да следва своите обещания. И изключително важно – политиката, която води спрямо българските граждани да бъде прозрачна, да бъде отчетна, да няма сиви зони, да няма скрити процеси, да няма места за съмнения. И да бъде отговорна. Така че - аз от този тип говорене, отношение и действия като президент няма да се откажа”.

"Руските самолети МиГ-29 могат да се летят още най-много година. След това ще настане пропаст от пет шест години, в които няма да можем да носим дежурства", посочи още президентът. Заради войната в Украйна и напрежението около Русия, в момента подръжката на руските изтребители е невъзможна, съобщава DarikNews.

Радев призова да спешно да се търсят алтернативни опции до пристигането на американските F-16, за които вече е ясно, че ще се забавят. "От 1952 година до сега носим бойно дежурство без нито един ден прекъсване. Ще бъде национално унижение да хвърлим това задължение на съюзниците ни", подчерта държавният глава.

Румен Радев изрази притеснения, че договорените със САЩ самолети първо са много малко, но също така за да излязат по-евтино са орязани много от екстрите им.

"Самите самолети са най-евтиното нещо. Към тях има наземно оборудване, въоръжение, обучение, логистична поддръжка и тн. Даже нямат високоточни оръжия, защото решиха да орежат много от допълнителното оборудване. А това беше една от причините да вземем точно тези изтребители, които има високи и точни способности за действие по наземни цели. Но, ние даже не сме ги поръчали. Това е един вид измама към данъкоплатците, защото тези разходи ще трябва да се плащат в последствие. И ето сега цената, тя си идва за цялата ескадрила около 5 млрд. лева", каза още президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените ни сили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
0
 
1
 
! Отговори
Гьобелс преди 1 година
Радев стана за посешище с неговите "доводи" за поддържане на старите руски МИГ29 и срещу изпращането на военна помощ за Украйна. Без никакъв срам подобно на Гъобелс от 1941 г. "не трябвало да се помага на нападнатата страна, за да свършела войната по-бързо" (в полза на агресора разбира се !). А сега най-новата му опорка, лишена от всякаква логика е, че не даваме военна помощ на Украйна, "за да не се използвало българско оръжие срещу украинските българи там" ???
157
0
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Райбев пръйдна
156
2
 
3
 
! Отговори
niki преди 1 година
Тия кокошарници с крила по-добре да отидат за скрап и да си вземем още сериозните самолети.
155
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И за да продължа разсъждението от пост 208, що не ги пратим на украинците /те поне ще имат полза от тях/ и да изкрънкаме Щатите за някои от консервираните им Ф-ки? Отговор: защото в продажното ни племе, политиците са най продажните.
154
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ох, маа му стара, що за нация сме бе?! Защо не купихме едни прилични ако щеш Ф-16 втора ръка - двадесетина на прелечна цена и да сме забравили преди години тая драма? Тридесет години комунисти от различни фракции - от кърваво червени до ГЕРБ-аджийски саботират авиацията ни. Сега ли се сетихме бе? Радев, 10 години беше командващ на ВВС - какво прави през това време? Сливи ли имаше в устата, или тогава ти беше удобно? Да унизително е да гледаме всеки дан подлите пезгръбначни политици.
153
6
 
4
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Четох тук статия от военни експерти,че поради санциите руснаците си ремонтирали техниката с чипове от съдомиялни и перални.Не може ли да заимстваме от техния опит?Нима се съмнява някой в екпертите?Армията ще купи ли съдомиялни и перални и да им взема чиповете?
152
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Въпрос - дошъл му е вторият акъл (като на българите)!
151
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самолетите отпреди десетилетия нямало да могат да летят. Да, важно е. Това вижда, това говори. А вижда ли, че поколението, което сега взема съдбоносни решения, е само "не могат да летят", а и са лишени, съзнателно лишени, от знания, от образование, което да ги подготвя за умни решения. Моисей е въртял народа си из пустинята, за да изгубят памет, че са били роби. Нашите са станали роби след 30 години промиване на мозъци.
150
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
про даж ник
149
4
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 година
След един месец фигуранта ще узрее за решението миг_овете да се дадат на Украйна.
148
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами щио не ги даде на Украинците бе *** ватенка проста
147
0
 
5
 
! Отговори
мак преди 1 година
Нова дума - подръжка. Вече не са забавни грешките на така наречени журналисти. Жалка работа сте.
146
2
 
5
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
,,Подръжката на руските изтребители е невъзможна,, Ей сега вече си изкара боя попа е бесен ще има ШАМАРИТ МАСКВА.
145
7
 
13
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Като знаеш, че Миговете не стават, защо не ги изпратихме в Украйна и да ни дадат F 16, както стана със Словакия? Защо, бе джанъм? Защото ...... Русия ти каза друго?
144
3
 
5
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Черната станция пак се обади ,докато през 2020 г снел доверието си от правителството и ТВЪРДО искал да бъде сменено сега обаче искал МЕКО да ги разкара.
143
4
 
8
 
! Отговори
Българ преди 1 година
Тогава закво правихте учения и загина човек???
142
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То пък и един премиер имаме. И за бостанско плашило не става.
141
7
 
13
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Този индивид не е моят президент. Тоя е единственият отговорен за разделението на нацията и положението в което сме.
140
3
 
9
 
! Отговори
Бай Дън преди 1 година
Още утре можем да ви пратим F16! По мейла.
139
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен:Радев хубаво искаше Грипен, ама Боко не пожела тогава. Е сега ще си сърбаме попарата със старите F16, които още даже не са поръчани. Отново българска му работа. В случая Радев е прав.