Генчовска: Няма как България да има две външни политики

Натискът за преговори с РСМ продължава
16 май 2022 20:43, Нели Христова
27
Генчовска: Няма как България да има две външни политики
Снимка: БГНЕС

"Натиск има, и сега продължава, но нашата позиция е ясна - очакваме Северна Македания да започне да изпълнява договора и да гарантира включването на българите в преамбюла на конституцията на тяхната държава".

Това заяви пред български журналисти в Брюксел министърът на външните работи Теодора Генчовска. В белгийската столица тя участва в заседанието на Съвета на ЕС.

Генчовска потвърди, че натискът над нашата страна за скорошно начало на преговорите със Скопие за присъединяване към ЕС продължава.

От самото начало целият процес е базиран на собствени заслуги на Северна Македония, по никакъв начин не се обвързва с дати, добави тя в отговор на въпрос дали през юни може да се очаква напредък. От страна на Северна Македония трябва да бъдат направени ясни конкретни стъпки, които да ни гарантират, че договорът (за приятелство, добросъседство и сътрудничество - бел. кор.) ще започне да се изпълнява и ще продължи да бъде изпълняван, посочи министърът. Очакваме конкретни действия, заяви Генчовска.

По думите на министъра вписването на българското малцинство в конституцията на Северна Македония не би било достатъчно, за да може да се даде дата за начало на преговорите с ЕС. Другата писта е договорът - той е международно признат, което значи, че Скопие трябва да спазва върховенството на правото и това е част от Копенхагенските критерии, поясни Генчовска.

По нейните думи предстоящото тази седмица посещение у нас на еврокомисаря по разширяването и съседството Оливер Вархей не създава допълнителен натиск. Ще продължим да обясняваме каква е нашата позиция, какво очакваме от преговорния процес и какви гаранции искаме да бъдат вкарани в преговорната рамка, уточни Генчовска.

Тя допълни, че официалната позиция на България е една. Има представители на кабинета и различни институции, които, надявам се, са разбрали вече, че няма как България да има две външни политики. Ако има някакъв прогрес по отношение на това как ще се развият нашите отношения със Северна Македония в бъдеще, всичко това ще мине през решение на Народното събрание, каза министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Бай Вълчо от Хисара преди 1 година
С диплома на архилог и стаж в силово министерство се мисли така. Не става и за продавачка в плод и зеленчук. Ще ги обърка! Брависимо на патерицата!
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Таз от де я намериха , от страх неможе да говори чак
20
0
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
И без натиск предателите ще предадат България,но ако има натиск от американския губернатор,ще стане по-бързо.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да гарантира включването на българите- абе вие на гаранции ли ще вярвате бе? Не гаранции а направо черно на бяло да се види,че са включени и тогава ще си помислим. А и не е само това. Историческите личности,които се опитват да присвоят да бъдат наречени българи и историята в учебниците да бъде променена,тоест да не се фалшифицирана. Като всичко това е черно на бяло направено тогава. И да се признаят общите корени иначе ти Киро умното и Кокорчо си тръгвате заедно с Ленчето мустака
18
0
 
2
 
! Отговори
Makedonia ne za EU преди 1 година
Северна Македания да започне да изпълнява договора и да гарантира включването на българите в преамбюла на конституцията на тяхната държава".
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слави ако беше сложил една балерина за външен министър щеше да е къде къде по добре.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смени професията . Иначе си симпатяга
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ти не си за тоя пост ама хич даже
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България имаме не две ,а три външни политики .Европейска , руска и турска. Добре че Индия е далече че щяхме да имаме и индийска.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може ние ги търпиме и тези и онези преди тях нямаме смелост или не знсм какво за да излезем срещу тях Имаме и Земя и Вода от това пи добре няма но политици защитавсщи тази Земя и Вода нямаме Имаме продажници които си пълнят джобовете с пари продавсйки България и ние ги търпиме
12
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не помня да не е имало натиск за каквото и да е, даже за вида на краставиците.
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как може да имаме толкова смотани външни министри.
10
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не знам кой колко политики ще води но ако България иска да бъде нещо в този свят не трябва да предава себе си. Защото най -важно е себеуважението. Трябва най -вече да мислиш за страната си да отстояваш и уважаваш историята си а не да угаждаш на този и онзи. Най - малко на Америка, защото виждаме какво прави тя с народите за да си постига целите. Никакви отстъпки за тия от РСМ. Никакво подлизурство към американците дето много са се " загрижили" за Европа. Ха - ха! Нима?
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да де така е трябва да е Българска нито руска нито Американска нито Европейска А българска но такава липсва
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има поне три, на Киро, твоята и на Радев - за Киро не съм сигурен дали не е тандем с Радев за теб не те знам ама шефа ти Славун преди години ходи с един бял костюм при шефа на Газпром тогава покойния Рем Вяхирев та и ти май си лява.
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Деменцията я е ударила тази лелка! Преди две седмици точна тя каза, че Кирчо води втора външна политика. Веч почнаха да забравят какво лъжат.
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може само краварска!
5
8
 
6
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Предатели са приятелите на Путин начело със "Светия" синод,които отново тласнаха Македония към Сърбия. Македонската църква ще целува ръка за прошка и ще се държи като разкаялия се блуден син. Разбира се Московската патриаршия е във възторг и приветствува този развой на събитията. Е, още ли не можете да съберете две и две? Сърбомани и " русофили" в единен строй!
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
както се чу скоро в медийното пространство - закривайте 240-те хрантутници и сложете една преводачка на заплата 1200лв да превежда какво нареждат западните господари! Крайния резултат няма да е по-зле, но ще се спестят над четвърт милион от заплати на 240-те без да се смятат прилежащите им шофьори секретарки и т.н. прислуга!
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как така ще ставате европейци! Нали ви направихме македонци.