ГЕРБ води с 23.8%, ПП падна до 17.5%, партията на Стефан Янев шеста

Осем формации влизат в парламента при избори сега
418
ГЕРБ води с 23.8%, ПП падна до 17.5%, партията на Стефан Янев шеста
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

При нови избори – 8 формации в парламента. Новата партия на Стефан Янев е шеста политическа сила със 7.6% подкрепа от гласуващите. Пореден спад в подкрепата към правителството. Това сочат данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и партии. Изследването е реализирано в периода между 4 и 11 май 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1002 души на възраст 18+. 
 
Пореден месец на ерозия в положителните оценки за работата на парламента и правителството. През май 19% оценяват положително работата на парламента (24% през април), докато 71% я оценяват отрицателно (66% през април). При правителството се наблюдава същият тренд – през април положителната оценка спрямо кабинетът е била 27%, докато през настоящия месец е вече 22%.

Почти всички привърженици на „Продължаваме промяната“ подкрепят правителството, докато симпатизантите на останалите партньори в управляваща коалиция са по-разколебани. Така например сред „Демократична България“ доминират положителните оценки за правителството, но близо 40% от тях имат отрицателна оценка. При БСП съотношението е обърнато в полза на отрицателните оценки. Електоратът на „Има такъв народ“ стои най-дистанциран от кабинета в сравнение със симпатизантите на останалите партньори.  

При президента този месец не се регистрира динамика спрямо предишния. Положителните оценки за неговата работа са 50%, докато отрицателните 40%.  

ГЕРБ (23.8%) запазва лидерската позиция, а дистанцията им с „Продължаваме промяната“ (17.5%) се увеличава, поради продължаваща ерозия в подкрепата спрямо основната управляваща формация. ДПС поддържа традиционните си нива от близо 11%. Четвъртото място този месец се заема от „Възраждане“ (10.1%), които изпреварват с няколко десети от процента БСП (9.5%). На своя старт, „Български възход“ е шеста политическа сила с подкрепа от 7.6% от гласуващите. „Демократична България“ остава с подкрепа от 6.8% от гласуващите, следвана от „Има такъв народ“ с 5.8%. Под бариерата, но над процент подкрепа, са „Изправи се, България“ с 2% и ВМРО 1.5% от гласуващите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


418
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
318
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О, не! ГЕРБ печели?! Това е кошмарен сън, Боже, помагай!
317
4
 
9
 
! Отговори
kiki преди 1 година
Еми хората си сакат Деса дуловската .... Да си я зимат... Лош матрял сър
316
1
 
10
 
! Отговори
Падаря преди 1 година
А понежа спряха строежите за да правели разследване България ще трябва да връща над 2 милярда на ЕС през 2024г ако не са готови проектите -което с тази едногодишна брадва е невъзможно. Даже до 2030 нема да успеят.Всека баба и 35 те и наследника ако се спомине завеждат дела и искат обезщетение все едно за небостъргач в Манхатън... На Бойко сроителя първо строеше после питаше на кого е местото и му го плащаше реална пазарна оценка ,а ако мърмори по данъчна оценка и да бега ...
315
1
 
3
 
! Отговори
Шанаджия преди 1 година
До АнонименМалките бензиностанции са си винаги фалиртали освен ако няма сива далавера,но явно до сега е спряла далаверата и им пускат субсидии да въртят въздух и да прибират по 20 ст субсидия...
314
0
 
4
 
! Отговори
Стамболов преди 1 година
До Анонимен"Моята борба "- книгата на фюрера-просто съвпадение-от Берлин ;)
313
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ефекта Радев : -30% - Бензиностанциите нищо не са слагали и са масово пред фалит, с изключние на едни, дето няма ги соменавам, че ми махат коментарите.
312
11
 
10
 
! Отговори
Статистик преди 1 година
И аз ще направя едно реално проучване. Ако Възраждане наистина са голяма работа, нека който ще гласува за партия ВЪЗРАЖДАНЕ да хареса коментара. Който няма да гласува за нея нека да даде дизлайк. Така реално ще видим кой кого лъже. Вие сте на ход!
311
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Стамболов - АМ ... ко? Говори си за брбата човека, къфтий па на тебе зора.
310
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Костя Копейкин га дойде, ще се лее кръв по улиците, ще стане мнго нещо на пепел, но тая кръв ле отмие лошото и от пепелта, ще има .... Въздраждане !!!! ДААМ ДДДДДДААААААААМ ДААААААААМ! (драматични барабани!)
309
0
 
4
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
До 333Е яко лъжете тук затова прочетете доклад от ЕК в какво състояние е България и тогава лъжете България е фалирала магазин цени безбожни всичко саботирано и 333 ще михвалиш тези тези дойдоха с измамните машини с помощта на юмручето на божковистите репресиите саботажите огромните лъжиспряха газът Това какво е А цената на електроенергията айде стига вече
308
1
 
2
 
! Отговори
Стамболов преди 1 година
Първи думи в емисията новини на Радев от Берлин -Германия ( БНТ новините в 12ч.) : - Моята борба ... (не е срещу кабинета ,а срещу политиката им)Поздравления на екипа супер сте !
307
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Байко Барисав е развързал кесията с десетките милиони от държавната субсидия за пригербните социолози. Меркел е виновна, че даде германски държавни пари за създаване на ОПГ-то ГЕРБ.
306
0
 
2
 
! Отговори
Антикомунис преди 1 година
" Анонимен" много си активен ама луд умора няма, спри с тези "интелектуални" анализи, омръзна вече бе човек.
305
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Аз промяната - Той се е и затоврник и далавераджия. Доказателства бях пода в полицията, ама от там казаха, че нес ъсм подавал нищо и после имах три кирки в колата забити ... ама не съм украинец.
304
0
 
14
 
! Отговори
Ефекта Радев : -30% преди 1 година
На Киро анти-инфлационните му мерки предизвикват инфлацията.Бизнеса вдига цените и прибира субсидиите.Бензиностанциите от сега сложиха 20 те стотинки в цената ,а субсидията ще е в джоба.Да смъква цените стига с теа смешни схеми -държавна субсидия-чиновник-подкуп-субсидия-инфлация-народа плаща два пъти в цена и в данъци...
303
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 331 - По-добре така, отколкто да седим и да тлеем! ВЪАЗРАЖДАНЕЕЕЕ! Имамев да паравим промени, да гоним корумпирани хора, да бесим крадливи мутри, да спираме помощи, да гоин разни от странта ..хе хе хе ... стойсте стойсте и ше видите хе хеее хееее ...
302
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Относно колегата за ВЪАЗРАЖДАНЕ. Наистина ще направят някакви промени но всеки който взима властта разбира, че не е толкова лесно както когато си в опозиция и мн говориш. Проблема на такива глобални промени е, че може да доведат държавата до гражданска война или дори и народа да е сплотен пак може САЩ да ни обявят за терористична държава и да излеят въргу нас цялата медийна пропаганда и т.н.т. Отслабени сме военно и те имат контрол в България чрез базите. Ще бъде трудно но при желание може.
301
3
 
3
 
! Отговори
Антикомунис преди 1 година
Ако " мадуровките" останат ГЕРБ може пак да са втори, като на предишните избори. Радев не случайно ходи посред нощите да обнародва закона.........
300
7
 
5
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
До 313 УуМНИК ЗАЩО ОБИЖДАШ ПИШЕШ САМО ГЛУПОСТИ БОРИСОВ Е ДОКАЗАН ДЪРЖАВНИК А ТИ СИ ДРАСКАЧ НА ЛЪЖИ
299
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не се вземат бързи и радикални мерки,България си заминава,населението се топи,по селата е разруха,*** безчинстват.Бъргария ще остане без българи,спасяват се навън,не мислят тук какво ще стане.Костадинов говори за тези неща,този човек непрекъснато говори за най-наболелия проблем-демографската катастрофа.За да я има България този проблем трябва да се издигне на първо място.Вярваме на Възраждане!