ГЕРБ води с 23.8%, ПП падна до 17.5%, партията на Стефан Янев шеста

Осем формации влизат в парламента при избори сега
418
ГЕРБ води с 23.8%, ПП падна до 17.5%, партията на Стефан Янев шеста
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

При нови избори – 8 формации в парламента. Новата партия на Стефан Янев е шеста политическа сила със 7.6% подкрепа от гласуващите. Пореден спад в подкрепата към правителството. Това сочат данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и партии. Изследването е реализирано в периода между 4 и 11 май 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1002 души на възраст 18+. 
 
Пореден месец на ерозия в положителните оценки за работата на парламента и правителството. През май 19% оценяват положително работата на парламента (24% през април), докато 71% я оценяват отрицателно (66% през април). При правителството се наблюдава същият тренд – през април положителната оценка спрямо кабинетът е била 27%, докато през настоящия месец е вече 22%.

Почти всички привърженици на „Продължаваме промяната“ подкрепят правителството, докато симпатизантите на останалите партньори в управляваща коалиция са по-разколебани. Така например сред „Демократична България“ доминират положителните оценки за правителството, но близо 40% от тях имат отрицателна оценка. При БСП съотношението е обърнато в полза на отрицателните оценки. Електоратът на „Има такъв народ“ стои най-дистанциран от кабинета в сравнение със симпатизантите на останалите партньори.  

При президента този месец не се регистрира динамика спрямо предишния. Положителните оценки за неговата работа са 50%, докато отрицателните 40%.  

ГЕРБ (23.8%) запазва лидерската позиция, а дистанцията им с „Продължаваме промяната“ (17.5%) се увеличава, поради продължаваща ерозия в подкрепата спрямо основната управляваща формация. ДПС поддържа традиционните си нива от близо 11%. Четвъртото място този месец се заема от „Възраждане“ (10.1%), които изпреварват с няколко десети от процента БСП (9.5%). На своя старт, „Български възход“ е шеста политическа сила с подкрепа от 7.6% от гласуващите. „Демократична България“ остава с подкрепа от 6.8% от гласуващите, следвана от „Има такъв народ“ с 5.8%. Под бариерата, но над процент подкрепа, са „Изправи се, България“ с 2% и ВМРО 1.5% от гласуващите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


418
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
298
1
 
2
 
! Отговори
до Воеводата преди 1 година
Пример за това е дори темата с ГАЗА. 1 казват че с Танкери от САЩ. 2 после казват от Азербайджан а количествата там се изкупуват от Русия а останалите вече са договорени с др държави. 3 казват ни чрез посредници който пък реално купуват от Русия и само се оскъпява газа и всичко това за да заобиколим някак решенията на ЕС да не би случайно да купим дирекно от Русия. Какви хора ни управляват.... нямам думи. Всъщност САЩ ни управлява.
297
8
 
2
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
Ще гласувам за ГЕРБ
296
8
 
2
 
! Отговори
няма как преди 1 година
българинът да е интелигентен, както сам се хвали и да избира хора като Копейкин, Тиквата, Нинова, Доган и Янев....Само да припомня ,че от партията "Възраждане" апелираха за концентрационни лагери, затвори и смърт на тези, които не са съгласни с тях. Целият западен свят , в който е над 80 % от водещия научен потенциал на планетата е срещу Русия , а ние българите сме с проповеди от типа--нека да не дразним Путин, ние сме малки, слаби--може би той ще ни пожали. Това граничи със слугинаж.
295
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възражданее! Възражданеее! Те ще са на първо място, то да ви е ясно! Възражндаееее! Възраждане! Те ще поведът народа, вън от блато тясно! Те ще се биея бясно! Възраждане, Вързждане, ще наврат Кирето на тясно, ще пуснат водата да отметат това изаканот прясно! Възражданеее! Везражданее!!!
294
2
 
3
 
! Отговори
Воеводата преди 1 година
Една от малкото хубави черти на руската хибридна атака е, че народа вече не вярва ни на леви, ни на десни, а най-вече не вярва на лъжливи социологически агенции.
293
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тежко ни, щом бибитко и харвардските ментетата водят....
292
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Възраждане реално успее ще е първата радикална партия на власт от 30 години насам. Никога радикална партия не е участвала активно и не е била водеща в България. Ако това се случи може би ще видим някаква трансформация в България. Държавата така или иначе лека полека гасне. Дори и надеждите да са минимални си струва да пробваме с тях. Това е мнение на човек който е гласувал за ПП и сега съжалява за това.
291
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как 85% да са против ПП и ГЕРБ относно позициите им за изпращане на оръжия в УКРАЙНА и все пак тия 2 ГМО-та да са първи. Народа го разгневиха и все пак ги избират отново същите продажници? Е как да е истина това проучване! Гръмнете се! Тва е върха на глупостта. Мирише много.
290
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ нещо ги редуват а. Сега искат да ни подготвят с ГЕРБ. ПП им се провали и сега ни стягат ГЕРБ а покрай тия пропагандистки "пручвания" се опитват да промият българския мозък да мисли, че реално такава ще им е преднината която така или иначе ще им дадат да вземат продивоконституционно както направиха с Тръмп и Байдън. Опитват се да ви промият мозъка за да свикнете с мисълта че ГЕРБ и ПП САЩ партии пак ще ги сложат първи. 85% от Българите са против войната но УВИ. 85% не биха ги подкрепили.
289
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На бял кон върнахте Боко браво! Кои са тези хора дето гласуват един път за Боко после за итн или канадския после пак за Боко? Това някаква шега ли е? Хахахаха
288
4
 
1
 
! Отговори
Споко,споко преди 1 година
Променливи,комун.изправени демократчета,чекмеджето никога не свършва!Ще има и за вас!
287
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е се едно да прогнозираш футболен мач че може да завърши 2-1 ама дали ще завърши така бог знае Така че тези проучвания не значат нищо
286
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Социолозите не за първи път се провалят в прогнозите си,ама какво им дреме,нали има кой да плаща.
285
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еййй,това чекмедже няма дъно,бе.Боци много се охарчи и затова така се е разбеснял и насъсква кого ли не за протести,за да си върне загубеното.А народа,както винаги,кучета го яли.
284
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото и Боко да промива мозъците на простите с които се разбира,повече власт няма да види.Нищо,че троловете му са налазили всички сайтове и и лаят като бесни кучета.
283
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На следващите избори *** плоското и чалгарите ще останат извън парламента
282
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без ГЕРБ, *** и ДПС и всичко ще бъде наред.
281
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро Възраждане първа политическа сила
280
8
 
9
 
! Отговори
ИЗСЛЕДВАНЕ преди 1 година
От деня на съставяне на правителството започна атаката срещу него и всяка седмица има данни,че Промяната пада.Като падне всички ще са доволни,че са се върнали в *** и има кой да мисли вместо тях.ББ затова обикаля като побеснял и ръси лъжи и обиди с надеждата да попари и крехката вяра,че можем да живеем достойно.Шефовете на тези агенции не живеят в кварталните панелки и не си броят парите за месеца.Ама вие им вярвайте.Те са доволни,че успешно промиват мозъците на късопаметните.
279
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова ли Възраждане расте щото БСП пада