ГЕРБ води с 23.8%, ПП падна до 17.5%, партията на Стефан Янев шеста

Осем формации влизат в парламента при избори сега
418
ГЕРБ води с 23.8%, ПП падна до 17.5%, партията на Стефан Янев шеста
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

При нови избори – 8 формации в парламента. Новата партия на Стефан Янев е шеста политическа сила със 7.6% подкрепа от гласуващите. Пореден спад в подкрепата към правителството. Това сочат данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и партии. Изследването е реализирано в периода между 4 и 11 май 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1002 души на възраст 18+. 
 
Пореден месец на ерозия в положителните оценки за работата на парламента и правителството. През май 19% оценяват положително работата на парламента (24% през април), докато 71% я оценяват отрицателно (66% през април). При правителството се наблюдава същият тренд – през април положителната оценка спрямо кабинетът е била 27%, докато през настоящия месец е вече 22%.

Почти всички привърженици на „Продължаваме промяната“ подкрепят правителството, докато симпатизантите на останалите партньори в управляваща коалиция са по-разколебани. Така например сред „Демократична България“ доминират положителните оценки за правителството, но близо 40% от тях имат отрицателна оценка. При БСП съотношението е обърнато в полза на отрицателните оценки. Електоратът на „Има такъв народ“ стои най-дистанциран от кабинета в сравнение със симпатизантите на останалите партньори.  

При президента този месец не се регистрира динамика спрямо предишния. Положителните оценки за неговата работа са 50%, докато отрицателните 40%.  

ГЕРБ (23.8%) запазва лидерската позиция, а дистанцията им с „Продължаваме промяната“ (17.5%) се увеличава, поради продължаваща ерозия в подкрепата спрямо основната управляваща формация. ДПС поддържа традиционните си нива от близо 11%. Четвъртото място този месец се заема от „Възраждане“ (10.1%), които изпреварват с няколко десети от процента БСП (9.5%). На своя старт, „Български възход“ е шеста политическа сила с подкрепа от 7.6% от гласуващите. „Демократична България“ остава с подкрепа от 6.8% от гласуващите, следвана от „Има такъв народ“ с 5.8%. Под бариерата, но над процент подкрепа, са „Изправи се, България“ с 2% и ВМРО 1.5% от гласуващите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


418
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
8
 
7
 
! Отговори
МУРЗИЛКА преди 1 година
"Всяко зло за добро"-започна войната и руските *** в България наскачаха по телевизиите.Видя се,че са ни управлявали хора,защитавайки личните си интереси и джобове,а не българските граждани.Сега не могат да се примирят,че дойдоха млади,умни и способни,които искат да живеем наистина като европейци и да ни уважават.Войната показа че и Радев,на когото хората вярваха,че наистина иска цивилизована д-ва, е част от руското влияние.Жалко.Има ли микрофон пред него започва да критикува правителството.
277
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДБ и ИТН ще са аут.Възраждане минимум втори,слагайте минуси,това е реалността
276
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едни и същи мбоклици, езни и същи стъкмистики. Докато не гласувате със сопата ше ревете
275
7
 
6
 
! Отговори
Бойко съм преди 1 година
Кво стана кире, голям ербап беше, спишна се набързо? Септември си идвам на бяла джипка на който не му изнася ей там е вратата!
274
10
 
5
 
! Отговори
Само Герб! преди 1 година
Всички останали партии са ЛЕШ!!!
273
2
 
16
 
! Отговори
мери преди 1 година
Ей имат още пари от комисионни че така дебело плащат за да лъжат хората нека гласуваме и ще видят власт през крив макарон
272
9
 
7
 
! Отговори
дедо от село преди 1 година
От 2009г до 04.2021г. царуваше бай Туквун от Банкя.Сега нещо се обърка.Харвард,Брюксел и т.н. та до Козяк.Е, питам аз що да се прави.Да върнем царя, тройната коалиция, четворната/ с БСП и дб/ бай Тиквун. Ако си праим експерименти с зелени чорапи , то опцията е и някакъв си БГ възход?Е, що ще праим? Ами нека всинца излезем да гласуваме против ГЕРБ и ДПС и да останат само БГ партии .Без БСП и ДБ. После ще пресмятаме гласовете.!
271
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ е продукт от времето на меркеловото руско-германско разбирателство. Едни добиваха суровини, другите произвеждаха. Всички бяха доволни... като изключим американците. Сега като спуснаха новата желязна завеса, Европа трябва да целува г-то на САЩ, а Русия - на Китай. *** се оказахме европейците.
270
10
 
11
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
ГЕРБ-СДС-ДПС-*** пак платиха за проучване в отговор на вчерашното изказване на МП. Само да кажа че е платено и е с цел, нищо повече. Подобна статия обслужва политиците в опозиция "да плашат"
269
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важно е най-противната партия ДБ да я няма.
268
12
 
7
 
! Отговори
магаревъд преди 1 година
Има ясна корелация между респондентите подкрепящи руската инвазия в украйна и заявилите че ще гласуват за герб. Ако и герб да не е явна про-руска партия ползва руската информационна инфраструктура. Сътрудничеството на опг герб (и преди царя) с руския режим е добре известно, а бойкоборисов предателя е гуем преател и на русия и на ердоганова турция. Не е изненада че ще получава тяхната подкрепа при едни следващи избори. Ако, обаче русия бъде победена, с герб и метастазите им е свършено.
267
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една родна медия или агенция не харесва възраждане, а вече всички признават, че са минали десетте процена. Помните ли, когато "Слави" му даваха 2-3, че после 7-8, а на изборите излязоха с 19 ... Сега тея, да не изкочат с 25-30? Че и повече.
266
10
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Гледайте им още малко физиономиите на ПП, че са изчезващ вид.
265
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като знам и как се проучва, силно се съмнявам, че се отчита "рално" за страната. Особено ако са две парчета с таблети, застанали пред някое университетче, мол или градинкав работно време.
264
3
 
15
 
! Отговори
8888 преди 1 година
ЩОМ Е ПО ПОРЪЧКА НА ВЕСТНИК 24 ЧАСА МОЖЕ ДА ВЕРВА БЛАЖЕННО
263
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Костадинов дърпа още и още напред, но с тая криаза, няам как да е иначе. Цялото ИТН, половината ДБ и доста от ПП, ще се преориентират към Янев и Костадинов. Няма да се изненадам, ако не видим една доста по ... да кажем "национално" ориентирана коалиця.
262
7
 
9
 
! Отговори
Бай Хой от Ханой преди 1 година
Остава да изгонят тези и да върнат пак ГРОБ.... Ей, *** народ...
261
7
 
9
 
! Отговори
Арменския поп преди 1 година
До Аз промянатаДа така е !! ГЕРБ никога не са крали те са по честни и от папата !! Никой от тях и не си е помислял да краде и затова заедно с бившия ни премиер са пълни бедняци даже може би някои от тях са бездомни !!Въобще пълен майтап !!
260
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До АнонименАнонимчо ! Понеже редакторите ми го изтриха за това ще повторя че единствения см шко си ти !!
259
18
 
8
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
АЗ ПАК ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ГЕРБ БОРИСОВ Е ДОКАЗАН ДЪРЖАВНИК ОСТАНАЛИТЕ *** СА АЛНИЦИ САБОТЬОРИ РАЗРУШИТЕЛИ СЛУГИ НА БОЖКОВ ПЛАТЕНИ