Мирчев: Миксовата цена на газа от май до декември ще е по-ниска от януари - април

Наесен хранилището в Чирен трябва да бъде нагнетено до 80-85%, каза депутатът от ДБ
16 май 2022 08:35, Елка Василева
53
Мирчев: Миксовата цена на газа от май до декември ще е по-ниска от януари - април
Снимка: архив, БГНЕС

Миксовата цена на газа от май до декември 2022 г. ще бъде по-ниска от тази, която беше от януари до април, изцяло от "Газпром". Това заяви пред БНР Ивайло Мирчев от "Демократична България". Според него това е "абсолютно гарантирано".

"Цената на тези танкери в момента не е толкова изгодна, отколкото ако имаше дългосрочен договор България", поясни още депутатът относно двата танкера с втечнен газ, които се очакват от САЩ.

Още по темата
"Ще бъде с много малко по-ниска от тази, която "Газпром" ни предоставяше", уточни той. "С около между 2 до 5% по-ниска от цената, която бихме получили за руски газ в момента. Това е крайната цена, която ще е, на пристигането на газа в България."

Според Мирчев "коя е компанията не е важно".

"България е в абсолютен форсмажор, проблемът е решен, трябва да се стремим към нулева енергийна зависимост от Русия", каза той.

"За Европа най-тежките дни са следващите месеци. Оттук нататък и България, и целият континент ще имат много по-сериозна предвидимост на доставките", коментира Ивайло Мирчев.

"В Турция се събира газ от доста страни, включително от Иран" и страната ни има възможност да купува от югоизточната ни съседка, стана ясно още от думите му.

Ивайло Мирчев е на мнение, че процесът по диверсификация у нас досега е бил саботиран. Запитан има ли задкулисна цена на настоящите договорки, той изтъкна: "Това си го извоювахме. Няма нищо подобно. С Азербайджан каква задкулисна уговорка да имаме? А пък танкерите, с LNG се купуват на свободния пазар."

Ако Русия спре газа на цяла Европа, ще настъпи такъв дефицит, че България много трудно може да си осигури всички доставки и ще се наложат ограничения, подчерта той. "Това не е водещ сценарий, но е нещо, което реално може да се случи."

Хранилището в Чирен през есента трябва да бъде нагнетено до 80-85%, допълни депутатът от ДБ.

Целта е да няма Биг брадър, голям доставчик, от който България да зависи, посочи в заключение Мирчев.

"Дори в най-лошия вариант за България няма да настъпи нищо апокалиптично," заяви депутатът от ДБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
30
 
! Отговори
Ал. преди 1 година
a тоя Мирчев как ме дразни,,.... мекотело.