Петков: България показа, че не може и не се гъне под натиск на чужда държава

Той се срещна с премиера на Нидерландия Марк Рюте
Обновена: 16 май 2022 19:33 | 16 май 2022 18:46, Нели Христова
182

Снимки: Димитър Кьосемарлиев

Ние до скоро бяхме страната с най-голяма зависимост от руския газ. Сега сме страната с нулева зависимост от руския газ, паричните средства, които спряхме в посока на режима на Путин бяха огромни. Като ние искахме да се придържаме към договора с Газпром, но когато се спира едностранно този договор, ние казваме не, няма да се съгласим едностранно да се променя този договор. Това заяви премиерът Кирил Петков след срещата си с премиера на Нидерландия Марк Рюте, предаде репортер на БГНЕС.

България даде своята огромна част за спирането на паричните потоци към Путин и очакваме разбиране, че не може едновременно да отидем от 95% на нула в газа и да сложим ембарго на единствената ни рафинерия, която за съжаление работи само с микс от петрол от Урал. Ние ще поискаме да сме част от изключенията, докато не направим другите инфраструктурни възможности да имаме петролопровод от Гърция, коментира Петков. Вярвам, че България показа, че не може и не се гъне под натиск на чужда държава, показахме, че имаме воля да стоим силно пред нашите партньори, но за петрола в момента не сме в позиция да вземем и този потенциален риск, каза още Петков.

За РСМ Петков заяви: „Казали сме, че е въпрос на конкретни стъпки да изминем този път заедно и това не е функция на някакви календари или очаквания, а функция на общата работа, която да извървим заедно и когато я извървим, нашето правителство ще внесе темата в българския парламент и се надявам в недалечно бъдеще да напреднем по тази тема и европейското бъдеще на РС Македония да стане факт“. За Шенген българското правителство е в тази си силна задача да премахне корупцията, да качи нивото на българските институции, това е най-сигурният път за България към Шенген и Марк ме увери, че това е пътят, коментира още Петков.

От своя страна премиерът на Нидерландия Марк Рюте заяви, че премиерът Петков се бори с корупцията, модернизира страната. „Ще бъдем партньори и наистина в икономиката искаме да работим, в зелената икономика, еко културата, ще имаме търговски мисии в България, включително този фонд, който искаме да създадем, ще има сътрудничество между университетите“, добави Рюте.

Обсъдихме войната в Украйна, популярността на Путин в България пада до невиждани нива досега. Нидерландия помага на България засега с изтребителите F- 35 и e важно да сме рамо до рамо, защото заплахата от Русия трябва да се справим с нея заедно на ниво ЕС и НАТО, каза Рюте. Ние сме обединени, а разделени ще бъдем победени, добави той. Имате приятели навсякъде в Европа, не сте сами и нашата подкрепа е за вас. Ще работим по тези теми, за да постигнем успех, за да се подготвим по най-добрия начин за Европа след войната. И е чудесно, че ние сме толкова далече като разстояние, но пък имаме съгласие по всички тези теми и това е много специално, коментира Рюте. Очаквам с нетърпение да работим заедно. Мисията през октомври, военните въпроси, борбата с корупцията, това е общ дневен ред. Оттук нататък ще работим заедно, коментира още Рюте.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
4
 
14
 
! Отговори
ТОЯ ИДИОТ Е ЗА преди 1 година
ТРЕПАНЕ ! *** И НЕКАДЪРЕН !НО ГЪ"ЗОБЛИЗЕЦ НА КРАВАРИТЕ !
135
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киряка има други задачи... С вас ли ще се занимава... Били нямали пари за ток... Минавайте на свещи... Чоека има поръчка да изпълнява...
134
5
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Тоя не лъже. Тоя просто НЕ Е добре в главата.
133
5
 
15
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
Киро а украинският посланик какво ти нареди а САЩ а божковите нареждания Оставка Оставка Оставка фалира икономиката фалира страната ни Оставка и разследване
132
18
 
3
 
! Отговори
Диана преди 1 година
Продължава от Диана 135. По принцип, България трябваше да спре всякакви търговски отношения с Русия след като тя едностранно прекрати без предупреждение всички договори с нас в началото на перестройката си и това доведе до дълбока ик.криза у нас довело до преврата на БСП..Но нищо подобно не се случи..Латвия,че е до Русия, внася отдавна газ от САЩ, например, но не и ние..Ние нямаме политици в политиката..
131
3
 
17
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Само на сащ нали кире
130
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се гъне още много дълго, след Вас ще се гъне и дупи.
129
3
 
6
 
! Отговори
Диана преди 1 година
Според мен, не е важно гънеш ли се или не. Важното е дали решаваш проблемите, а те не са един или два в случая. След като Русия има уважителни причини да промени договора си и след като тези промени са само формални, не променящи нищо по същество в него, не виждам причини при едни нормални условия желанието й да се уважи..Но тук има и друг проблем - отношението на Русия и към нас и към ситуацията изобщо..Не мисля, че Русия ще промени отношението си след подобно решение от наша страна..Лошо
128
3
 
7
 
! Отговори
Некадърник преди 1 година
Като не се гънеш спри крана за Унгария, дай ракетите на Украйна
127
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълен ол.иго.френ!!! Така се е сгънал,че скоро ще се счупи.
126
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този както и предишния редовен мин председател са завършени лъжци ,този дори бие Бойко.имам чувството ,че да си лъжец е изискване в длъжностната характеристика за поста.
125
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро вампиро скрий се!
124
2
 
16
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
кире, ами ти така си се превил пред брюкселската мафия, че можеш да си видиш ду *** то бе, чадо.
123
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С такива като Киро, НАТО закономерно е в мозъчна смърт.
122
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България показа, че си е избрала за министърпредседател шарлатанин!
121
2
 
2
 
! Отговори
до 125 преди 1 година
ако имаш какво да продаваш продавай, целия ЕС е в ръцете ти, ако не можеш тогава се научи!!
120
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За кърлежите от власта е лесно. Те са специални. За тях има актуализация на заплатите на всеки три месеца и привилегии по закон, докато масово хората вече едвам свързват двата края.
119
3
 
10
 
! Отговори
ED преди 1 година
Смешниккк!!
118
2
 
2
 
! Отговори
ED преди 1 година
***!
117
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не зная какво е показала Бг пред президент Байдън, защото Киро ходи при него, а той не е много българин, по-скоро е канадец и като такъв вероятно 3-седмичното пътуване на двата танкери с LNG ще ни излезе доста солено. Кокорчо пък ни закла с 40% повишение на цената на природния газ. Толкова ни излезе репченето на харвардците пред Газпром.Не става въпрос за васалство пред Путин, а за трезва икономическа преценка, като тази на Орбан. Но двете К-та заедно не са дори като малкия пръст на маджарина.