Румен Радев се среща с германския президент Щайнмайер

Държавният ни глава ще разговаря и с канцлера Олаф Шолц
16 май 2022 08:10, Елка Василева
26
Румен Радев се среща с германския президент Щайнмайер
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът Румен Радев ще разговаря с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер и с федералния канцлер Олаф Шолц през втория ден от визитата си в Германия.

Преди срещата с Щайнмайер в двореца "Белвю" българският държавен глава ще посети кметството на Берлин, където ще се срещне с Франциска Гифай - първата жена на кметския пост на германската столица.

Още по темата
Сред темите на разговора ще бъде подкрепата, която местните власти оказват на българската диаспора в Берлин, наброяваща над 32 000 души, сред които 9390 души са заети в сферата на услугите (ИТ специалисти, лекари), производството и хранително-вкусовата промишленост. България и провинция Берлин споделят общи приоритети за развитие на икономиката, сред които - информационни технологии, изследвания, биотехнологии и фармация. Президентът Радев също така ще се подпише в "Златната книга" на града.

При срещите на "четири очи" с Щайнмайер и Шолц в центъра на разговорите се очаква да бъдат двустранните отношения между България и Германия, задълбочаването на икономическото и инвестиционното сътрудничество, теми от дневния ред на Европейския съюз, диверсификацията на енергийните доставки и укрепване на сигурността на Европа в контекста на войната в Украйна и европейската перспектива на страните от Западните Балкани.  

Президентът Радев беше на официално посещение в Германия на 6 февруари 2017 г. по покана на тогавашния германски държавен глава Йоахим Гаук. Това бе първото негово двустранно посещение след встъпването му в длъжност на 22 януари 2017 г. и знак за изключителното значение на отношенията между двете страни.

По покана на Румен Радев Франк-Валтер Щайнмайер пристигна у нас на официална двудневна визита на 4 и 5 април 2019 г.  Тогава държавните глави си поставиха за цел стокообменът между двете страни да достигне 10 млрд. евро. Цел, която вече е почти постигната с 9,8 млрд. евро оборот през миналата година, каза снощи държавният глава на среща със сънародници в Берлин, изразявайки увереност, че тази година тя ще бъде надмината.

Настоящото официално посещение на президента Румен Радев първоначално бе предвидено за 26 и 27 март 2020 г., но беше отложено по взаимно съгласие заради ситуацията, предизвикана от пандемията от КОВИД-19.

България установява дипломатически отношения с Германия на 8 юли 1879 година.  Понастоящем юридическа основа на традиционно добрите отношения между България и Германия е подписаният на 9 октомври 1991 г.  в София договор между Република България и Федерална република Германия за приятелско сътрудничество и партньорство в Европа - първият междудържавен договор на България от нов тип след промените от 10 ноември 1989 г.  

По-късно през днешния ден е планиран Германо-български бизнес форум, организиран от Германската индустриално-търговска камара.

Форумът ще събере представители на най-големите работодателски организации в Германия и в България, представители на ръководството на най-голямата икономическа зона на Балканите "Тракия", водещи учени и представители на индустрията в България, които работят по внедряването на водорода, като алтернативен източник на гориво.

Германия е водещ външнотърговски партньор на България. България поддържа традиционно добри икономически отношения с Германия както на федерално ниво, така и с отделните провинции. Активното сътрудничество се осъществява в области като търговия, промишленост, инвестиции, малки и средни предприятия, туризъм.

Около 5000 германски фирми развиват бизнес в България, като около 30 процента от 100-те най-големи инвеститори в страната ни са германски или с германско участие.

Визитата на президента Радев ще приключи утре, 17 май, в Хамбург - втория по големина град на Германия.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Гьобелс преди 1 година
Радев стана за посешище с неговите "доводи" за поддържане на старите руски МИГ29 и срещу изпращането на военна помощ за Украйна. Без никакъв срам подобно на Гъобелс от 1941 г. "не трябвало да се помага на нападнатата страна, за да свършела войната по-бързо" (в полза на агресора разбира се !). А сега най-новата му опорка, лишена от всякаква логика е, че не даваме военна помощ на Украйна, "за да не се използвало българско оръжие срещу украинските българи там" ???
21
0
 
1
 
! Отговори
От народа преди 1 година
Единствен той досега се грижи за държавата, предишните бяха подмазващи и продажници. Но и него го притисна американската политическа мафия да лансира тези двамата - Кирчо и василчо. Ако се избавим от тях, нещата ще потръгнат. Помислете само, от 1989 сме уж били под тяхна шапка... Какво нахалство само!!!! Но и това, че демокрацията е псевдо в България..факт, който сащ го иска. В България няма интелигенция, за жалост.
20
0
 
0
 
! Отговори
АНАЛИЗ преди 1 година
ПИСАХ:М.О.Ч.А.В КОМЕНТАРА 20
19
1
 
0
 
! Отговори
АНАЛИЗ преди 1 година
ЧУДИТЕ СЕ ЗАЩО НАТО- НЕ Е ЗАГРИЖЕН ЗА БГ.ТО АМИ ВИЕ РОДООТСТЪПНИЦИ ХОДЕТЕ ДА ПАЗИТЕ *** И СИ ДЕРЕТЕ ГЪРЛАТА ЧЕ НИТО ЕДИН ПАТРОН НЕ ДАВАМЕ ЗА УКРАИНА ПЪК ПОСЛЕ ПАК ЗАДАВАЙТЕ ВЪПРОСЧЕТА !!!Е МИСИРКИТЕ ДА ВИ ОТГОВОРЯТ!!!!АААААА?
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А този Киро разочарова всички, освен господаря си. Не знам сега как Радев ще го свали. Няма да му позволят висшите сили.
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно Радев в момента държи балансът на цялото управление. Колкото и да е странно. И е много прав, че България няма да може дори с 1 самолет да наблюдава собственото си въздушно пространство. Какъв позор, каква държава сме? Кажете ми НАТО дали е загрижен за българите? И българската земя. Загрижен е да ни затрие. НАТО е нов световен ред. И накрая всички държави ще влязат в него, с Русия, Китай, Индия. И всички ще си мислят, че е за добро. Антихристът идва.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Президентът Румен Радев се среща и разговаря с нацисткия внук Шулц ли Щолц ли.
15
2
 
1
 
! Отговори
И аз преди 1 година
И аз веднъж срещнах немския президент,помахах му, той даже се усмихна,здрависа се даже с един до мен/все едно с мен се здрависа/, аз успях в тоя момент да изкрещя -Само Байерн,ама той не *** разбра! Абе -незабравима среща, установихме траен контакт и договорихме много неща тогава!
14
2
 
1
 
! Отговори
Сръб и Чук преди 1 година
Защо въобще го канят това про-руско чучел0.
13
4
 
2
 
! Отговори
Алеко преди 1 година
Бай Рундь0 из Европата.
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щайнмайер и Радеф - двамата най-отявлени слуги на Кремъл в Европа
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ще му дадат ли да шофира местните самолети, а на Деса специална карта за месните Молове
10
1
 
3
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Ще му извиват ръцете за Македония!!!Нищо друго не ги интересува за нас немците!
9
1
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Мунч0 и Деса приличат на Бай *** и леля Ганка в чужбина. Той има фасон на фасон на аграр от Славяново а тя на щангист. Сравнено със западните политици изглеждат нелепо.
8
0
 
4
 
! Отговори
пРашков преди 1 година
А тоя път ще го возят ли на самолет? Че последния път май е снимал уредите из кабината за да праща ценна информация за Масква.
7
2
 
5
 
! Отговори
Ленчето преди 1 година
И какво от това ?!
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безмислена среща .Какво има да обсъжда с ЛГБТ човек ?
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този нашия руски хибрид как така все още не са го обявили за персона нон грата в цяла Европа. Този път ще има ли тест драйв на самолети за наша сметка или може би му организират да тества нови дронове?
4
2
 
10
 
! Отговори
:) преди 1 година
Само като видя ,че тоя е някъде на запад , изпитвам брутален международен срам.
3
2
 
9
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Да не забравиш да врътнеш едно коремно ей.Ами ако те питат за Крим,подобре се направи че не си чул че ако кажеш че е руски да не те изгонят и от Германия.